Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Első grozniji csata néven az Orosz Fegyveres Erők Groznij, Csecsenföld fővárosa elleni invázióját és későbbi elfoglalását értjük kalap

, Amelyre az első csecsen háború korai hónapjaiban került sor. Az 1994 decembere és 1995 márciusa között zajlott csata eredményeként az Orosz Fegyveres Erők elfoglalták a várost.
A támadás első hulláma az orosz fél számára óriási veszteségeket okozott és az állomány moráljának szinte teljes összeomlását eredményezte. További két hónapnyi harc, valamint taktikaváltás után tudták elfoglalni a várost. A csata és annak részeként a második világháború óta a legnagyobb európai bombázás roppant nagy pusztítást végzett a civil lakosság körében.Végül a csecsen szeparatisták 1996 augusztusában visszafoglalták a várost, ezzel lezárva az első csecsen háborút. Taktika: A csecsen harcosok nagyobb motivációval és helyismerettel rendelkeztek. Legtöbbjük beszélte az orosz nyelvet, szolgált az Orosz Fegyveres Erőknél és (akárcsak az oroszok) rendelkezett szovjet egyenruhával. 15-20 fős rajokra voltak osztva, ezek pedig 3-4 fős tűzcsoportokra. Veszteségek:A katonai veszteségek pontos száma nem ismert, de becslések szerint mindkét oldalon ezres nagyságrendű volt a sebesültek és a halottak száma. A hivatalos orosz statisztikák szerint 1376 fő vesztette életét és 408 fő tűnt el harci cselekmény közben, bár a valós adatok magasabbak lehetnek.

5 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!