Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A gravitációt munkába fogni már sokmindenkinek sikerült. Mégis, talán a toronyórák mechanikai elvén elindulva (tudjátok a nagymama kakukkos órája, aminek lelógtak azok a makkszerű izéi, amiket egyik oldalon meg kellet húzni, és akkor felhúztad az órát)

a pofonegyszerű ötlet mindig az ember előtt volt. Mégis az első kézzel fogható, működő, olcsó és egyszerű szerkezetek csak mostanában kezdtek megjelenni. Ezek közül kettő kiemelkedik a sorból. Elsőként egy olyan szerkezetet mutatnék be, ami a fejlődő országokba szánnak.
A GravityLight működési elvét alapul véve, talán a legjobban hasonlít a régi kakukkos órákra. Egy lyukakkal ellátott szalagot kell felhúzni rajta, aminek a végére egy 10 kg-os súlyt kell helyezni. A súly működteti a lámpát és forgatja meg a belső fogaskerekeket, amelyek dinamó elven elektromos áramot termelnek, miközben a gravitáció lefelé húzza a súlyt. A lámpa egyenlőre 10$-os előállítási ára tömeggyártásban akár 5$ is csökkenhet, ami olcsóság terén verhetetlen.
A másik lámpa ami felleltem a neten, a Gravia led lámpája, ami inkább egy design termék, mint a hétköznapokban használható eszköz. Elvét tekintve csak a gravitációban hasonlít az előzőhöz. Itt is egy súlyt kell felhúzni, ami egy tengelyen lassan leereszkedve meghajt valamiféle lendkerék szerkezetet. Egy felhúzással a 120 cm magas ledekkel ellátott lámpa kb. egy 40W-os izzó erejével 4 órán át képes működni.
Ez utóbbi lámpa már 2008-ban megjelent, igaz a nagy nyilvánosság nem emelte a vállára és magasztalta egekig, talán az ára vagy a használhatósága miatt. Remélhetőleg a GravityLight-nak több sikere lesz!

6 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!