Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A sertéstelep közepén álló, irodaként funkcionált kastélyépület feltehetőleg a XX század elején épült.

Kis utánajárással kiderítettük, hogy a terület a Nagyméltóságú Hollán Ernő (ny. cs. és apost. kir. altábornagy, a 48-as szabadságharc ezredese), vagyis a Hollán család tulajdona volt.
Hollán Ernő 1900. május 28-án éjféli 12 órakor, élete 77-ik évében, szívszélütésben hunyt el. Ekkor a kastély valószínűleg még nem létezett. Azt később utódaik építhették.
A családi kriptát rejtő kápolna, ami végső nyughelyéül szolgál az egész Hollán családnak, a telephez közeli falu szélén ma is látható. A kápolnában kb. kettő havonta a család még élő tagjai szentmisét tartanak az elhunytak emlékére.
A II. világháború után, az '50-es években a kastély köré épült meg a sertéstelep, de valószínűsíthető, hogy már ezelőtt is létezett egy kisebb formában, csak a téeszesítés miatt további bővítéseket vezettek be.
Az sem kizárt, hogy a területet a szovjetek foglalták el, majd kisajátították a háború során. Persze ez csak feltételezés.
Ugyanakkor sikerült azt is kideríteni, hogy Hollán Ernő leszármazottja a '80-as években még kijárt néha a kastélyhoz, de aztán idővel abbamaradt a látogatás...Ma már ő is a családi sírboltban nyugszik...

Nincs hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!