Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Peter Vetsch svájci építészt földházai tették világhírűvé, nagyjából 50 földbe süllyesztett, megvalósult lakóépület kötődik a nevéhez. A földházak – bár hagyományai az ősidőkre nyúlnak vissza – az ökologikus építészet újra felfedezett épülettípusai. A hagyományos, földből kinövő házakkal szemben óriási előnyük, hogy az épületszerkezetet körülölelő földtömeg egyetlen szigetelőanyaggal sem vetekedhet. A földházak nyáron kellemesen hűvösek, télen pedig tartják a hőt, a helyiségek nem hűlnek ki, a l

Jellemző kritika, hogy a földházak sötétek, barlangszerűen nyomasztóak. Van részigazság ebben: hagyományos, oldalszerkezetbe épített nyílászárókat jobbára csak az épület frontoldalán lehet látni, hatalmas, homlokzatnyi ajtók, ablakok formájában. S mivel a megszokás nagy úr, bizonyára sokakban hiányérzet támadna, ha a hálószobában nem tudná reggelente kitárni az ablakokat. Az viszont torz általánosítás, hogy a földházak nyomasztóan sötétek, hiszen a felkészült építészek minden helyiségben gondoskodnak ún. fénycsatornákról, tetőnyílásokról, ablakokról. Ahogy passzívházaknál, úgy modern földházak esetében is optimális gépészeti megoldás lehet a hővisszanyerős szellőztetőrendszer, ami folyamatosan friss, szűrt levegővel látja el a helyiségeket.
Gyakorlatias megközelítésben inkább az lehet gátló tényező, hogy egy földház engedélyezési és kivitelezési terveit az általánosnál jóval körülményesebb lehet átverekedni a kötelező építésügyi hatósági eljáráson. A földházakra egyelőre inkább csak egzotikumként tekintünk, egyelőre nem tűnik életszerűnek, hogy földbe süllyesztett, vagy földkupaccal körülbástyázott lakóépületek sorakozzanak településeinken.
A földház tipikusan vidéken alternatíva, hiszen tájközpontú megoldás.

5 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!