Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Egy Amerikai bűntény, amelynek Magyar vonatkozásai is vannak.

A Pain and Gain című film 1994-95 közötti bűneset eseményeit mutatja be. De minthogy Hollywood szokta, itt se a teljes igazságot mutatják be. A film poénra veszi, egy sorozatgyilkos banda ténykedéseit, és egy szörnyű gyilkosságot valamint kínzást, emberrablást vidám elemekkel tűzdeli tele.

A tények - A banda, nem 3 emberből állt,hanem 5-ből, sőt időnként szerveződtek hozzá segítők.
Marc Schiller egy gyanús körülmények közt meggazdagodott Kolumbiai üzletember volt. Itt jött a képbe Jorge Delgado, aki a felesége révén ismerte Schillert. Daniel Lugo, Mario Sanchez, Adrian Doorbal egy edzőterembe jártak Delgado-val. Lugo figyelmét felkeltette a gazdag Schiller és megbeszélte a többiekkel, hogy elrabolják és a tulajdonát magukra ruházzák. A rablás sikerült, de Schiller nem adta magát könnyen. 1 hónapig kínozták kegyetlen módszerekkel Delgado raktárában. Doorbal kedvenc tevékenysége volt, hogy össze vissza égette különböző helyen Schillert, folyamatosan naponta öntötték belé az alkoholt, és állandóan verték. Delgado volt az aki némi szánalomból etette a rabot. A többiek csak a pénzeszsákot látták benne. Amikor megfenyegették, hogy elrabolják feleségét és gyerekét Schiller megadta magát, és bekötött szemmel aláírta a vagyon átruházó iratokat. Közben a családja már visszamenekült Kolumbiába. A banda azonban nem akarta életben hagyni Schillert. Megrendezték a balesetét, és az autóját felöntötték benzinnel, majd benne Schillerrel egy betonoszlopnak vezették. Az autó összetört és kigyulladt, de hihetetlen módon Schiller kimászott. A banda elégedetten távozott, míg a szökevény egy kórházig menekült.
A kórházban megműtötték, eltávolították a lépét, amikor felébredt ügyvédet hívott, de az egy nyomozót ajánlott - Ed du Bois-t, aki alig akart hinni a fülének.
Eközben a banda elindult a kórházba , hogy befejezze a félresikerült munkát. Addigra azonban Schiller nővére kimenekítette őt egy magán helikopterrel, és végül Kolumbiába kötött ki. A rendkívül megijedt Schiller család el sem akart mozdulni a Kolumbiai otthonukból.
Eleinte próbáltak alkudozni a bandával, hogy adják vissza a pénzt. Lugoék írásos garanciát követeltek, hogy nem megy a rendőrségre, és akkor 1 milliót visszaadnak. Schiller bele is ment, bár az ügyvédje szerint onnantól nem lehet emberrablásért felelősségre vonni a bűnözőket, mert az egy megállapodás. Megállapodást aláírta, de ennek ellenére Lugo-éktól a pénz nem érkezett meg. Persze, hogy nem - mert húzták az időt. Schillernek 1.2 millió dollárját 5 hónap alatt elverték.
Schiller ezek után fordult a rendőrséghez, akik csak hüledeztek, és eleve gyanúsnak találták, hogy miért 5 hónap után tesz feljelentést, és miért Kolumbiából és egyébként is az egy kokain ország...

1995 Májusában került látókörükbe Frank Griga, aki a csodaszép sárga Lambójával közlekedett. Lugo megpróbálta valami üzleti ürüggyel elcsalni, de Griga nem volt rá vevő. Ezek után Doorbal-ék lakására meghívták vacsorára Grigát és Furton Krisztinát. Krisztinához külön ragaszkodtak. A terv ugyanaz volt, mint Schillernél. Elrabolni, kínozni, elvenni mindent, és utána megölni.
Azonban a sorrendbe hiba csúszott, ugyanis valamiért Lugo fojtogatni kezdte Grigát. Griga bár nem volt rá felkészülve hatalmas erővel védekezett, aminek az lett a vége, hogy betörték a fejét. (Mivel Lugo és Doorball erről nem tettek vallomást, csak feltételezik, hogy súlyzókkal törték be a koponyáját.) A nőt egy Rompun nevű ló nyugtatóval beinjekciózták, azzal a céllal, hogy a ház és a széf kódját megadja nekik. Azonban Krisztina nem beszélt jól angolul, nem értette mit akarnak, és különben is ki volt ütve. Lugo-ék bízva szerencséjükbe magára hagyták, de még 2x beinjekciózták. Ennek következtében a szíve megállt, de ezt csak később vették észre. Griga házából csak pár dolgot tudtak elhozni, köztük a sárga Lambót. (Itt segített John Raimondo tiszt)
Ezután nekiálltak eltüntetni a nyomokat. (Pl . a vér feltakarításában Doorbal felesége is segített, de végül felmentették mert mindent bevallott.) A testrészek azonosítható részeit levágták, fej, kar, lábfej. Amiket meg is égettek. Majd hordókba csomagolva az Everglades-be illetve más helyekre rejtették.
Lugo azonnal menekülőre fogta és Bahamákig meg nem állt. A barátnője Sabina Petrescu volt az aki elárulta a rendőrségnek hol is lehet, így ő is felmentést kapott. Lugo egyébként azzal etette Sabina-t, hogy CIA ügynök, és ezt a szerelmes nő el is hitte az utolsó pillanatig.
A tárgyaláson Delgado terhelő vallomást tett Lugo és Doorbal ellen, ezzel ő 15 évvel megúszta. Lugo-t és Doorbal-t halálra ítélték, a banda többi tagját 7-13 évvel sújtották.
Lugo-t és Doorbal egyáltalán nem lehetett bénáknak és hülyéknek nevezni. Inkább voltak hidegvérű számító gyilkosok - tudatosan készültek, és a végén is tudatosan racionálisan akarták eltüntetni a nyomokat, csak a balszerencséjük miatt fejezték be pályafutásukat. Terveik szerint örökké folytatni akarták az emberrablásos módszert,

Időrendi összefoglaló -
- 1991-ben Schiller megismerkedik Delgadoval
- 1994 októberében 4 bandatag Lugo javaslatára kitervelik Schiller elrablását
- 1994 November 15, elrabolják Schillert. Doorbal, Weekes és Mario Sanchez
- 1994 December 15, Schiller aláírja a papírokat, őt a kocsijába teszik és balesetnek álcázzák a gyilkossági kísérletet
- 1994 December 16-án, Schiller a kórházban megbízza Du Bois-t
- 1995 januárjában a banda beköltözött Marc Schiller házába, 2.1 millió dollár felett rendelkeznek
- 1995 februárjában John Mese-t megkeresi Du Bois, Delgado is jelen van, de ő azt mondja-ez üzlet
- 1995 Március, a 3. találkozón megegyeznek, hogy Lugoék visszaadnak valamennyit, ha ügyvéd előtt írásban adja Schiller nem tesz feljelentést. Aláírják, de a pénz nem érkezik meg 1 hónap múlva sem.
- 1995 Áprilisa, Schiller értesíti a Dade megyei rendőrséget
- 1995 Májusa, a banda célkeresztjébe kerül Griga, mint gazdag áldozat.
- 1995 Május 24, Doorbal és Lugo megöli a Griga-t Doorbal házában, Furton Krisztina másnap hal meg.
- 1995 Június 3. Lugo-t és társait letartóztatják.

12 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!