Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

29 hozzászólás

 • jozsi666jozsi 2013. február 26. 21:29

  5
  meg kellene kerdezni az afganokat, irakiakat ok mit tapasztaltak. lenne meglepetes gyanitom ...
 • jk88 2013. február 26. 21:32

  6
  Bármennyire is gyűlölöm Észak-Koreát, ezt simán kinézem az amcsi hadseregből, akár igaz is lehet (irakból/afganisztánból kiindulva).
 • Magister 2013. február 26. 22:01

  7
  Elmebetegek minden hadseregben voltak, vannak és lesznek is. Az ami Afgansztánban vagy Irakban megtörtént még nem általános vagy elfogadott viselkedés az amerikai (vagy általában bármely) hadseregben. Egy erős, megfélemlítésre és erőszakra épülő rezsim (Észak-Korea, tálibok, Vörös Khmer stb) vonzza az ilyen embereket és sok esetben díjazza is a brutalitásukat főleg ha az vak hűséggel is párosul. Szvsz syn7h37ic-nél van az igazság. Anno a japán katonákat is azzal riogatták, hogy ha fogságba esnek akkor rosszul fognak velük bánni. Ismerősöm nagyapja a második világháború után amerikai hadifogságból 35 kilós csomaggal jött haza, benne majdnem két kiló csokoládéval, az én nagyapám csontsoványra fogyva került haza 1948-ban...
 • kfnorbi 2013. február 26. 22:22

  8
  azért ez eléggé nagy általánosítás... az amerikai nacionalizáció egy kicsit szerintem sok, rengetegen lépnek be a seregbe csak mert annyira szeretik a hazájukat
  ha tényleg annyira szereti, próbáljon meg otthon dolgozni, és ne szenet lapátoljon a tűzre, hátha majd az elfojtja

  Erőszak nem szülhet hosszú távú békét, csak ha mindkét oldalon a kompromisszum kész állapotokat érik el.. Kim Jongun talán egy fokkal jobb, mint az apja, nem vet el minden nemű technológiai fejlődést, és minimális szinten nyit a nagyvilág felé...de ez kevés
 • atha 2013. február 26. 23:03

  9
  ...és nem is olyan rég (pont 2 éve) voltam Phenjanban. Valóban ijesztő visszacsöppenni az 50-es évek Sztáliniznusába, ugyanakkor éppolyan érdekes is!

  A politikai, társadalmi összefüggéseket szándékosan nem fejtegetném, arról épp az a véleményem mint minden ép elméjű embernek.
  Egy biztos, a tömegpszichózis működik, az agymosás pontosan olyan gördülékeny mint a nyugati kultúrában csak kicsit másképp történik.
  Nehezen tudom eldönteni mi a jobb/rosszabb.
  A kertévék és a nyugati kultúra szennye vagy az ami ott folyik.
  Bármilyen hihetetlen de ezt ők boldog valóságnak élik meg, legalábbis Phenjanban ezt tapasztaltam.

  ...és mivel a 'rezervátum' nem enged kilátást vannak akik ebben a bezártságban és rettenetes szegénységben is jól érzik magukat, mivel nincs összehasonlítási alapjuk.

  Az avataromon épp a a 'kedves vezető' bronz szobra előtt állok ahol a 'gyezsurnajánk' (felvigyázó-kísérő-felelős elvtárs) tájékoztatott bennünket hogy itt biza' meg kell hajolni, mint mondtuk hogy nem hajlongunk szobroknak, mire ő jelezte (fenyegetően) hogy Jimmy Carter meghajolt úgyhogy mi is meg fogunk.
  Meghajoltunk. @&#°brrrgrrrrrr...
  Faxom raboskodjon egy Észak-Koreai börtönben.
 • atha 2013. február 26. 23:08

  10
  ...ja a propagandáról meg annyit, hogy az Andrássy 60-ban is készülhettek volna ilyen fotók az 50-es években. Milyen érdekes hogy akkor nálunk is ez a diktatúra uralkodott.
  No comment.
 • jk88 2013. február 27. 00:47

  11
  @atha:
  Valszeg inkább leköptem volna, minthogy hajlongjak...
 • oTom #11 2013. február 27. 03:57

  12
  @jk88: akkor valszínű még most is valamelyik "átnevelő táborban" lennél.. Ilyen helyeken nem csinálnak nagy ügyet ebből.
 • oTom 2013. február 27. 04:14

  13
  Különben érdekes dolog ez ezzel a diktatúrával..
  A szónak a mi fülünkben pejoratív csengése van, a demokráciának pedig pozitív. Ha nekem mondják, hogy itt demokrácia van, meg szoktam kérdezni: tessék mondani, milyen?... Mert láttam én már egy párat. Pl. népi demokrácia (70es, 80as évek Magyarországa), polgári demokrácia (90es évek), liberális demokrácia (2000es évek) stb. Ma azt a népi demokráciát diktatúrának hívjuk és utálni kell. Én éltem benne és nem utáltam - lehetett élni, boldogulni.Tessék mondani, minek fogják hívni a mai demokráciát 20-30 év múlva?...
  És még valami. Vannak diktatúrák (egy szűkebb csoport önkényuralma a nép felett) a világon, ahol jól érzik magukat az emberek. Pl. ma láttam egy videót Ománról. Akkor hogy is van ez a jó és rossz társadalmi rendszerekkel?...
  (Fentieket nem a konkrét postról írtam, csak arról jutott eszembe)
 • Athesz 2013. február 27. 05:36

  14
  jk88: Nem nem köpted volna le olyan szintű agymosás megy. Nem h nem merik leköpni hanem tényleg elhiszik h nekik attól jó ami van. Ebbe nevelik őket fel.
 • naperszeVitlad 2013. február 27. 09:02

  15
  mondjuk a demokrácia is honnan indult. Hellász: szavazhat aki: 20 (?) éves elmúlt, (ez még rendben is van), Athéni, és férfi. tehát elég erősen le volt szűkítve a szavazótábor. Egyik haverom a falujában a buszmegállóban felvetette, hogy de jó lenne ha újraindulna a TSZ-es termelés, és egyből elkezdtek kommunistázni. Pedig a fél falu abból élt. Szerintem úgy van eltolva a politika ahogy van. Általában személyes érdekeket képvisel nem az emberekét (jobb helyeken az arány biztos más). De lehet csak rossz politikai környezetben szocializálódtam.
 • jetlimester #16 2013. február 27. 21:29

  16
  @oTom: Irányított demokráciának, szerintem találó név lenne. :D
  @naperszeVitlad: Jó is volt, gyerekként éltem abban a korban, de azért nem volt ilyen feszültség a családokban, és emberekben. Meg lehetett élni. :beer:
 • oTom #17 2013. február 27. 21:55

  17
  @jetlimester: "irányított demokrácia" - ezt így még nem hallottam. De találó. Végülis mindegyik, amelyikben éltem, az volt. Már csak az a kérdés, ki irányítja és kinek az érdekében (és ebben nyilván nem az a fontos, hogy önmagáról mit mond, hanem a történelem hogyan értékeli később). Na és - ha egy demokrácia irányított, akkor valaki(k) irányítják, valamilyen szempontok/érdekek mentén. És akkor mi is az elvi különbség a demokrácia és a diktatúra között?
  Érdekes kérdések ezek.
 • oTom #16 2013. február 27. 22:04

  18
  @naperszeVitlad: ehhez kapcsolódó: épp tegnap olvastam egy tanulmányt a helyi pénzhez kapcsolódó szociális szövetkezetek gazdasági modelljéről. Ahol a falusi gazdák önként társulnak, munkamegosztásban termelnek (ki ezt, ki azt) beadják a közösbe a terményeket és annak alapján kapnak mindent (tehát amit nem ők termeltek meg), ezzel biztosítható a hatékony önellátás és a megélhetés/munka is. A teljesítmények/munkák elszámolása pedig helyi pénzben történik.
  Engem ez a modell erősen emlékeztet a tsz-ekre, csak ehhez teljesen önkéntes a csatlakozás. Különböző gazdasági modellek léteznek erre, és van, ahol már működik hasonló. Nem kell tehát komcsinak lenni hozzá, az általad tapasztalt reakciót csak a (méltán) rossz utánérzés szülte.
 • naperszeVitlad #19 2013. február 28. 07:43

  19
  @oTom: Svéd modell is hasonló. Irányítsuk mi az országot :D
 • oTom #20 2013. március 4. 23:35

  20
  @naperszeVitlad: Milyen svéd modellre gondolsz?
 • naperszeVitlad #21 2013. március 5. 21:45

  21
  @oTom: Mikor a svéd gazdák összenyitották a szántókat, meg közösen vettek munkagépeket.
 • oTom #22 2013. március 6. 03:52

  22
  @naperszeVitlad: Értem. Ilyen modellről legalábbis svéd modell néven nem hallottam, de az elv hasonló. Az elv teljesen célszerű, hiszen egy családot eltartó gazdaság földterületén nyilván nem lehetne kihasználni a mezőgazdasági célgépeket. Csak az olvasott tanulmány még belekombinált az önellátásba egy esetleges gazdasági összeomlást is (nincs/drága gázolaj, gépalkatrész, vetőmag), úgy is életképes. Azaz ló-ekével, kézi aratással, stb. ha muszáj.
 • naperszeVitlad #23 2013. március 6. 08:58

  23
  @oTom: csak én neveztem el svéd modellnek, mert ha a többiekkel szóba kerül, akkor könnyebb így emlegetni. mikor erről olvastunk, még nagy cucc volt a műhold vezérlésű eke, meg az 50 méter széles kombájn... amúgymeg teljesen laikusok vagyunk, csak ésszerűnek tűnt. az én véleményem, hogy az emberiség átmeneti állapotban van, eleinte mindenkinek volt munkája mert nem volt sok gép, a vége meg gondolom az lesz, hogy kb senkinek sem lesz munkája, mert mindent gépek csinálnak de mindenkinek meglesz mindene. most a kettő között a tré.
 • naperszeVitlad 2013. március 6. 08:59

  24
  csak egykét folyamatfelügyelő, pár mérnök, meg karbantartó lesz, akik pár órát bent töltenek az üzemben.
 • oTom #24 2013. március 6. 11:05

  25
  @naperszeVitlad: igen, az emberiség átmeneti állapotban van. Azt nagyjából tudjuk, honnan jöttünk, de az teljesen nyitott kérdés, hogy hová tartunk. Ennek most elég sokféle opciója van - jók és nagyon rosszak is. Az csak az egyik opció, amiről te írsz. Beszélnek pl. "fenntartható fejlődésről", de ez szvsz. logikai nonszensz - ha a Földnek véges erőforrásai vannak, akkor a felhasználásoknak is van felső korlátja. Egyszer tehát a fejlődésben törés fog bekövetkezni, még nem tudjuk, mikor.
  A modell, amiről olvastam, erre a törésre (vagy ha tetszik, összeomlásra) is keres megoldást a hatékony közösségi önellátás mellett. Persze ez az önellátás mindigis korlátozott lesz, de az alapvető szükségletekre megoldást adhat.
 • naperszeVitlad #26 2013. március 6. 14:20

  26
  @oTom: környezetmérnöki szakra járok, és néhány tanár úgy erőlteti ezt a fogalmat, hogy már aranyér van az agyukban mikor megkérdezem, hogy "és hány évre előre kell ilyen módon gondolkodni, és gazdálkodni? 10évre? vagy 2000évre?" jó persze, szorítsuk minimumra a felhasználást, mert abból sok szennyezés, és pazarlás következik. ezenkívül olvastam Nat.Geo. (!)-ban hogy "lehet a jövőben fruktóz hajtja majd az autókat?" a cikk azt vezette fel, hogy almából kivont fruktóz lenne az üzemanyag. közben a 7milliárd emberből legalább 2milliárd éhezik. az embereket nem tudjuk etetni. nemhogy még autókat.
 • naperszeVitlad #26 2013. március 6. 14:24

  27
  @oTom: aztán a következő. elektromos autó. persze környezetbarátabb, mert ha sikerül pl napenergiából előállítani a működtetéshez szükséges energiát, az frankó, de most kb 1 milliárd autó van a világon. ha csak azt nézzük, hogy 1 milliárd villanymotor, mennyi levegőt ionizál működés közben, az már nem kevés. megfulladunk. arról nem is beszélve, hogy az akkumulátortechnológia nagyon messze van attól, hogy környezetkímélő legyen az előállítás, használat, csere stb. persze olyan meg nincs, hogy háztartási kéményekre akár csak egy aktívszén szűrő beszerelés állami támogatással. na mindegy. erre külön blogot kéne nyitnunk. hogy laikus szemmel leírjuk a nézőpontunkat. mármint én az vagyok.
 • oTom #28 2013. március 6. 21:34

  28
  @naperszeVitlad: Na igen, ezekről tényleg órákat lehetne beszélgetni, a kommentek itt elég szűk keretet adnak ehhez. A probléma (a fenntartható környezet most és a jövőben) elég szerteágazó. Kezdődött az ipari forradalommal, aztán a kapitalizmusból fakadó fogyasztói társadalom, az abból fakadó pazarlás, környezetszennyezés, a természeti erőforrások pocsékolása. Ez az egyik fő gond, a túlnépesedés mellett. Azt mondod, 10 év vagy 2000? Szerintem néhány évtizedig lehet még így húzni. Mondjuk nekem már mind1 lesz, 5x éves vagyok, én még kihúzom valahogy.. ;)
  Najó, már így is eléggé elkanyarodtunk a post témájától...
 • naperszeVitlad #29 2013. március 7. 07:21

  29
  @oTom: de én nagyon örültem az eszmecserének. :)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!