Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az Indonéz partoknál elképesztő jelenség ütötte fel a fejét!

Második világháborús csatahajók roncsai keltek lábra. Először a Holland tengerészet vette észre, hogy valami nem stimmel, amikor hajóroncsaikat meg akarták látogatni a 75 éves évforduló alkalmával. A HMLMS De Ruyter, Kortenaer és Java hajók roncsai egyszerűen eltűntek a tenger fenekéről. Először arra gondoltak, talán a tenger alatti mozgások, földrengések egyéb korróziós események felemésztették a hajókat (bár ilyen eddig soha nem fordult elő, főleg nyom nélkül). Azonban nemsokára a Brit haditengerészet is jelentkezett, hogy nekik a HMS Exeter csatahajójuk roncsa nincs meg. Szonár felvételek igazolták, hogy bizony már csak a hajó tengeralatti talaj lenyomata van csak meg, és a 175 méteres hajó eltűnt. Azonnal nyomozás indult és kiderült a Britek tudtak a jelenségről, csak éppen elhallgatták, pedig az 1941-es csatában csak a Hollandok 700 tengerészt vesztettek és az Angolok meg az Amerikaiak ennél is többet. Amerikai haditengerészet is tudott a dologról, csak valamiért nem verték nagy dobra. Ők az USS Houstonon vettek észre bontási nyomokat, sőt az egyik tengeralattjárójuk az USS Perch nyom nélkül el is tűnt. Ők több expedíciót is küldtek a Jáva tengerre, hogy megvédjék az emlékhelyeiket.
Az angolok vizsgálata volt a legérdekesebb. Ők konkrétan megtalálták a színes fém tolvajokat akik megjelölték a roncsokat bójákkal. Az Indonéz tengerészek hosszú gumitömlőkkel ereszkedve alá bontogatták a roncsokat. A legszokványosabb módon, manuálisan, robbantásos módszerrel, illetve nagy méretű drót vágókkal. A legkelendőbbek a hajó propellerek voltak, amik értéke tonnánként 2000 Fontra (720 ezer Ft) rúgott. Először ezeket bontották el. (A mellékelt videóban is ennek nyoma látható a HMS Prince of Wales esetében). A hajók többi részét is eme módszerrel szedték szét, majd emelték a felszínre kisebb-nagyobb részekben. Szintén sok színesfémet tartalmaztak a gépházak ,így ezek is hamar a felszínre kerültek.
2015-ben 17 Vietnámi tengerészt tetten is értek, és letartóztattak az angol királyi tengerészek amint bontották az egyik hajójukat a tenger alján.
A britek veszteség listája - HMS Exeter eltűnt, HMS Encounter, Repulse, Prince of Wales, Electra megbontva.
Végül azzal magyarázták az eseményeket, hogy az 1941 december 10-i csata roncsmezeje nem annyira ismert. Mert a háború nem túl dicső pillanata volt, amikor a sebtében 4 nemzet felállította a csapásmérő erőit és a Japánok egyszerűen leradírozták őket a térképről. A Mitsubishi bombázók minden hajót elsüllyesztettek másfél nap alatt. Így érthetően nem sokat beszéltek az esetről, és hajlamosak voltak megfeledkezni a roncsokról is. A szemfüles és acélínségben szenvedő fémtolvajok pedig kihasználták (nem túl erkölcsös módon) a kevés figyelemmel kísért roncsok helyzetét. Egyszerűen elbontották őket és most a hajók valamelyik távol keleti iparban új életet kezdtek.

11 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!