Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
2013. Novemberében 6 tonna elefántcsontot zúztak porrá! :|

Az Amerikai hatóságoknak egyszerű okuk volt rá: meg kell akadályozni az elefántcsonttal való kereskedelmet, ellenkező esetben a túlzott vadászat az állatfaj kihalásához vezethet. Évente több 10 ezer állat esik áldozatul a pénzéhes kereskedőknek. A hivatalnokok mellett Leonardo Dicaprio és Kristin Davis is protezsált, és hangsúlyozták az emberi művészeti érték (ami a csont faragásban fejeződik ki) eltörpül egy csodálatos faj kihalása mellett! kalap

17 hozzászólás

 • mtking22 2015. március 6. 08:35

  1
  aha, most egy ekkora mennyiséget széjjel szednek, de a kereslet úgyanúgy megmarad, ergó újabbakat fognak megöli/megcsonkítani szupika
 • uramisten 2015. március 6. 08:39

  2
  Nem tudom, mit értek el ezzel egész pontosan. Kicsit az az érzésem, hogy így meg főleg értelmetlenné vált azoknak az állatoknak a lemészárlása. Sőt, a termelés kiesé miatt többet kell leölni, hogy ezeket pótolhassák. Igazából semmi sem változott ezzel: akik ebből élnek, folytatják a vadászatot, akik megveszik, eztán is megveszik.
  Rosszul gondolom?
 • kisokka 2015. március 6. 08:52

  3
  Ennek inkább figyelemfelkeltő üzenete van.
  Eltörpül ez a 6 tonna az évente beszerzett elefántcsonthoz képest, de hírességeket is bevontak ezzel és ahogy nézem, nem véletlen a két szereplő közötti különbség. DiCaprio-nak rakat jó filmje van, amivel hatalmas rajongótábo­ra is, Kristin Davis-ért meg állva pisálnak a Szex és New York nézői(igen, a nők). Logikus az egész. Ha már ők ketten el tudják azt érni, hogy a rajongóik másképpen álljanak egy ilyen termék vásárlásához, akkor már megérte.
 • uramisten #3 2015. március 6. 08:58

  4
  @kisokka: az biztos, hogy a szereplésre jó alkalom, de a rajongók szerintem igen csak kívülállók az elefántcsont-bizniszben.
 • kisokka #4 2015. március 6. 09:02

  5
  @uramisten: Miért lennének kívülállók? Vásárlóból van 7 milliárd is a Földön, más kérdés, hogy kinek van erre pénze. Viszont nem csak a pórnép rajong egy rajonganivalóért, ezt ne feledd.
 • Sajnos 2015. március 6. 09:19

  6
  A hajó már elment, idő kérdése és a n.i.g.g.e.r.e.k az összeset kiírtják, ha akarjuk ha nem.
  "Az 1980-as években még körülbelül 1,2 millió elefánt élt Afrikában, ám a mértéktelen vadászat következtében a számuk mára 420 ezerre csökkent."
  Nincsenek illúzióim, kb. 25 év és csak állatkeretkben lesznek.
 • uramisten #5 2015. március 6. 09:23

  7
  @kisokka: nem találkoztam piackutatással ez ügyben, úgyhogy csak következtetni tudok. Akárhogy nézzük, egy luxuscikkről van szó, a kedves földlakók túlnyomó részének épp elég kihívást jelent osszekotorni a megélhetésre valót. Én pusztán ebből indultam ki, biztosan van benne egy jó adag általánosítás is.
  Persze lehetnek kőgazdag, sznob rajongók is, a kettő nem zárja ki egymást.
 • ArkaChopa #1 2015. március 6. 09:49

  8
  @uramisten: @mtking22: Én támogatom, az ilyesfajta tiltakozást. Akik irtják az elefántokat, azok lelkiismeret nélkül teszik, és még annyi eszük sincs, hogy rájöjjenek pár évtized és nem lesznek elefántok, vagyis a megélhetésük is odalesz. Szóval mindenképp barom -ság amit tesznek.
  A másik fele, ha senki nem tiltakozik (bármilyen módon, nemcsak szóban, tettben is) akkor a kihalásuk után mit mondunk? Szóltatok? - Nem! - Tiltakoztatok? - Nem! - Akkor meg mit károgtok? Utólag már hiába vagyunk okosak!
  Most kell még tenni és tiltakozni valamit, ha kell így! kalap
 • uramisten #8 2015. március 6. 10:43

  9
  @ArkaChopa: lélekben velük vagyok kalap
 • Onei 2015. március 6. 10:47

  10
  Simán vadásznék az ilyen köcsög orvvadászokra. Felszólítás nélkül lőném ki őket. Azt is büntetném akinél csontból készült cuccot látok. Meg voltaképpen az összes ilyet szőrméket stb...
  Kihaló félben lévő csodálatos állatokat írtunk véglegesen.
  De komolyabb gondokozás nélkül kínoznám az állatviadalon résztvevőket akár néző akár bármi.
 • uramisten #10 2015. március 6. 10:50

  11
  @Onei: ebben már látok némi visszatartó erőt
 • radirr 2015. március 6. 11:24

  12
  mivel ezek nem kerültek a piacra, az elefánt csont ritkább lesz, felmegy az ára, ergó többen elkezdenek vadászni a busás haszon miatt és vállalva a rizikót.
 • oritomi 2015. március 6. 18:34

  13
  nyílván hogy bezúzzák.Így könnyebb hozzáadni a mágikus csodaszereket.Egyben csak nem fogja ropogtatni a kuncsaft
 • kisokka #11 2015. március 6. 18:38

  14
  @uramisten: Az ottani vadőrök se gumibottal járnak, mégsincs valami visszatartó ereje...
 • uramisten #14 2015. március 6. 20:53

  15
  @kisokka: nem tudom, hogyan mennek ott a dolgok. Viszont abban van valami, amit Onei feszeget. Ameddig nem lépnek fel hatékonyan azok ellen, akik ezzel kereskednek és részesei ennek a biznisznek, addig hiába várja bárki is, hogy ez a tendencia csökkenjen. Marad a figyelemfelkeltés, a hangzatos jelszavak, amiken az érintettek legfeljebb egy jót mosolyognak, ha egyáltalán veszik a fáradtságot arra, hogy ezt a törekvést észrevegyék(szerintem szarnak rá).
  Amit itt a posztban csinálnak, az véleményem szerint csak a lelkiismeretet nyugtatja meg valamelyest és olyasféle érzetet ad, mintha tettek volna az ügy érdekében. De ez még mindig több, mint a semmi kalap
 • kisokka #15 2015. március 7. 01:13

  16
  @uramisten: Hiába feszegeti, ez VAN. Vadásznak rájuk. Nem olyan könnyű az orvvadász élete, ugyanis a vadőrök lazán legyilkolják őket(és fordítva). Nem egyszer olvastam már tűzharcról, az afrikai parkok ma a vadnyugat(régen is az volt). Viszont sokat nem ér. Iszonyú nagyok ezek a parkok, ahol simán le tudnak vadászni egész generációkat is, akár észrevétlenül.

  Ezért vagyok úgy vele, hogy az ilyen figyelemfelkeltő akcióknak több értelme lenne, ugyanis, ha a vevő zárja be a kaput, az eladó éhen hal. Persze álmodozni nem kell, ez úgysem fog egykönnyen megtörténni, de biztos vagyok benne, hogy lesznek/vannak olyan rajongók, akik kedvencük hatására figyel fel erre. Aztán, ha esetleg egy boltban meglát egy szépen faragott szobrot, megtudja, hogy elefántcsontból van, csípőből ez fog az eszébe jutni. Ha mondjuk 20 millió rajongóból 200ezer eljut oda, hogy venni tudna egy ilyet és mondjuk 180ezer úgy dönt, hogy inkább nem teszi, akkor valószínűleg igen komolyan megéri.
 • uramisten #16 2015. március 7. 19:02

  17
  @kisokka: jogos, amit írtál :beer:
  Sokáig lehetne beszélgetni még erről, igaz, nem oldana meg semmit.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!