Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
„Mindig azt mondtam, hogy az élethez három dolog kell: élelem, víz és levegő.

Evés nélkül akár egy hónapig, víz nélkül egy hétig is ki lehet bírni, na de levegő nélkül...?" – mondja mosolyogva Schlemmer László, a Supair-Lux Kft. ügyvezető igazgatója. A Haditechnikai Intézet egykori fejlesztési igazgatója ezredesként ment nyugdíjba 2001-ben, de szeretett volna valami hasznosat csinálni. A több találmányáról is ismert dr. Földi Tivadarral, a BME egykori tanárával dolgozták ki az új elven működő légszűrő berendezés alapjait, ami ventilátor vagy bármilyen más mozgó alkatrész nélkül, molekulaszinten gyűjti össze a levegőből az egészségre káros szennyeződést.
A berendezés alapötlete Földi Tivadartól származik; neki volt egy elmélete, ami arra utalt, hogy a készüléknek az általa elképzelt elven működnie kell. A találmány tehát tulajdonképpen Földi nevéhez fűződik, de ő 2006-ban, három évvel a fejlesztés kezdete után meghalt. Schlemmer felvásárolta az örökösöktől a szabadalomrészét, hogy maga dolgozhasson tovább a találmányon. "Amit nem tudtam, azt menet közben igyekeztem hozzátanulni" – mondja. Schlemmer két éven át finomította a légszűrőt, hogy megfelelően működjön. A prototípust még egyedül építette, de azóta sikerült partnert is találnia a fejlesztéshez, így sikerült szabadalmaztatni a találmányt, és biztosítani a kutatás-fejlesztés anyagi hátterét. Ennek eredménye az asztmás és allergiás betegek életét is megkönnyítő SA termékcsalád.
Füstszűrős
A Supair-Lux molekulaszinten szedi össze a levegőből a szennyeződést, és a működési elve miatt ionizátorként is működik. A légszűrő nemcsak a füstöt, hanem az aeroszol- és illatanyagokat is összegyűjti a levegőből, akárcsak a dízelkorom mikroszemcséit.
Az eszköz teljesítményfelvétele a levegő szennyezettségének függvényében változik. Száz köbméter levegő megtisztításához például 12 wattra van szükség egy óra alatt, de ahogy a levegő tisztul, és csökken a töltéshordozó szennyeződések száma, úgy a teljesítményfelvétel is csökken. Ha a levegő ismét szennyezettebb lesz – például mert valaki rágyújt, vagy süt-főz a gép mellett –, a teljesítmény ismét megugrik 2-3 wattal, ahogy a készülék tisztítani kezdi a levegőt. Ilyenkor a szűrő nemcsak a szennyező anyagot köti meg, hanem a szagokat is eltünteti.
A cégnél többféle mérést is végeztek, amik igazolták, hogy Földi elmélete helyes volt. A légszűrő egy óra alatt 42 százalékkal csökkenti a baktérium és 75 százalékkal a gombaspóra jelenlétét a levegőben. A készülékből egyelőre négy alaptípus létezik: az SA 25, az SA-50, az SA-100 és az SA-200. (A számok azt mutatják, hogy az adott készülék hány légköbméter levegőt tisztít meg óránként.) Az egyik mérést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat végezte, és az ő eredményeik is azt igazolták, hogy a berendezés működik.
És ezt lélegezzük be
"Egy hónapig volt a gép egy Ferenc körúti lakásban, utána ez jött ki belőle" – mutat Schlemmer egy áttetsző csészére, aminek az alján vastagon áll a finom dízelkorom. "És ezt nem is az utcáról szedte össze, hanem a lakás levegőjéből." A dízelkorom felelhet az asztma, az allergiatünetek és a rák kialakulásáért is; riasztó belegondolni, hogy ezt a koszt gyakorlatilag mindenki belélegzi, aki forgalmas főútvonal mellett lakik.
Schlemmer megmutatja a legkisebb teljesítményű gépet, ami körülbelül akkora, mint egy nagyobb diplomatatáska. A keskenyebb, az úgynevezett kiömlő oldalról eltávolították a rácsot, így belenézve látszik, hogy tényleg nincs benne mozgó alkatrész, csak a töltést hordozó fémszálak; ezeken tapad meg a kosz. A gép mellé van állítva egy lustán forgó passzív ventilátor: ez mutatja, hogy a gép valóban mozgatja a levegőt. Ahogy a szennyezett levegő áthalad a gépen, a szennyeződések okozta lerakódás egyre finomabbá válik az elektródákon, kiválnak a legapróbb kosszemcsék és baktériumok is.
A magasfeszültség miatt nem tanácsos a gépbe nyúlni, de a használókat nem fenyegeti az áramütés veszélye, mert a végleges modell teljesen zárt, földelt egység. Ennek megvan az a hátulütője, hogy a készüléket csak gyárilag lehet tisztítani; igaz, erre nem kell túl gyakran sort keríteni, mivel az elektródák bizonyos mértékben öntisztítók.
Schlemmer egy érdekes megfigyelést is tett: a szűrő a kénhidrogénben gazdag levegőből kivonja a ként. Rákérdezek, hogy a gépnek lehetne-e hasznosítani ezt a tulajdonságát – például egy meghatározott anyag kiszűrésére –, de ez nem ilyen egyszerű. A levegőből kivont kén a sárga színe miatt látszik a fémszálakon, de az elektródákon más, kevésbé jellegzetes színű anyagok is fennakadnak. Laborkörülmények között, csak oxigénből és nitrogénből, illetve egy meghatározott komponensből álló levegőből valószínűleg el lehetne különíteni a kérdéses anyagot, és akár a készülék egyes szálaira is el lehetne különíteni őket, de ez további fejlesztést igényelne.
Kórházakban is használnák
Schlemmerék az egészségügyben is szeretnék használni a készüléket. Az Orvos és Kórháztechnikai Intézet és az ÁNTSZ is elvégezte az akkreditált méréseket, és megszerezte a szükséges minősítő papírokat is. A cégnél gondolkoznak rajta, hogy a nagyobb kórházak fenntartóival is felvennék a kapcsolatot, így ott is méréseket végezhetnének. Ezekben az intézményekben egy efféle eszközt már csak a baktériumokban gazdag levegő miatt is érdemes lenne üzemeltetni. A kórházakban található baktériumok gyakorlatilag kiirthatatlanok, mivel ebben a környezetben ellenállóvá váltak az antibiotikumokkal szemben.

6 hozzászólás

 • david 2014. február 5. 07:30

  1
  Most már el kéne kezdeni mindenféle levegőtisztító berendezéseket fejleszteni agyba-főbe, mert sok városban szerintem nagyon jól jönne, és egy idő múlva már nem csak a nagy metropolisoknak lesz szükségük ilyesmire.
 • idlekafboj 2014. február 5. 08:06

  2
  lolés 2 embernek ez nem tetszik kivi lennék hogy mért is
 • ArkaChopa 2014. február 5. 08:58

  3
  Magyar találmány ide vagy oda :D (Előre írom Adriánnak fucku , mert jön utána a lebaszás, hogy mit szólok bele :D ) Ez maximum a mikrószemcséket szedi össze és eléggé ionizálja a levegőt, ami tudjuk hogy az ózon problémát nem segíti előre. Amúgy vannak ennél jobb mikroszűrők is, és nem kell hozzá 15 kv és baromi nagy áramfelvétel. (Akár a diesel autók mikroszűrője) Azok ráadásul a rajtuk áthaladó (bizonyos méretet meghaladó elemi részeket) 100%-ban megfogják. Viszont sűrűn cserélni kell a szűrő betétet. Tehát nem nyújt igazi megoldást. A megoldás, hogy ne szennyezzük a légkörünket bizbasz mikroanyaggal. A bacik meg gombaspórák mindig lesznek, tehát rabactunk! kalap
 • radirr 2014. február 5. 15:59

  4
  és akkor ezt minden villanyoszlopra?
 • adriai6 #3 2014. február 5. 17:03

  5
  @ArkaChopa: ja ne szennyezzük a környezetet lolsok sikert backirotfl már késő amúgy is :D es sose baszlak le hogy mit szólsz bele csak legalább értelmeset vagy esetleg olyat ami nem felesleges (csak nekem van hozzá jogom) jártam jogra ezért jogosult lettem rárotfl
 • ArkaChopa #5 2014. február 5. 20:19

  6
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!