Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

59 hozzászólás

 • _V_ augusztus 9. 12:19

  1
  Jól van na, nem kell megint a Fideszt savazni. Ők legalább megvédtek minket a háborús inflációtól, a sorostól, a gyurcsánytól, brüsszeltől, az energiaáraktól, az üzemanyagáraktól, stb. A tisztelt doktorminiszterelnök úr minden nap értünk küzd, harcol és mi meg folyamat panaszkodunk rá... Hát ez ám a magyaros hála... Ha az a zaj gyerek nyer, akkor most mi lenne ? Nem is merek belegondolni... Migránsok mindenhol, Buzi zászlók az ablakokban, magyar katonák Ukrajnában és még sorolhatnám... Szóval ne tegyünk már úgy, mintha az a pár fa (amiért úgyis mindegy, én itt pesten nem sokat látok úgysem) számítana bármit is... Ha nem lesznek erdők, nem lesznek fák, amiket el lehet tüzelni, akkor majd megoldja nekünk a tisztelt doktorminiszterelnök úr máshogy, ebben biztosak lehetünk. Ő nem hagyna magára egy magyart sem !

  Hajrá Fidesz, hajrá magyarok ! Előre menjünk, ne hátra !
 • Gabor0827 augusztus 9. 12:33

  2
  Egy nagyon fontos rész maradt ki a videóból.
  Nem lesz LEVEGŐ!
  Legalábbis olyan nem amitől ne pusztulnánk meg hamarost!
 • Útépítő augusztus 9. 12:42

  3
  Magyarország jelenleg már több 10 éve nem használja fel erdőállomány növekményének a 40 %-át.
  Ez tényszám. Szinte egyedüliként a világon folyamatosan nő az erdős terület nagysága. Politikától függetlenül.
  Neki az a baja, hogy Csobánkán télen nagy a füst. Aki követi munkásságát a youtube csatornáján, erről sokat beszél
  amióta kiköltözött.
  Van ennél sokkal nagyobb baj.
  Mondjuk, ha van erdőd. Ellopják a fádat - mert ellopják - neked kell pótolni és még szerencsés vagy ha nem büntetnek engedély nélküli kitermelésért.
  PAX
 • kötekedő augusztus 9. 13:04

  4
  Ilyen videók szerintem vagy politikai megrendelésre készülnek (jó pénzért), vagy egy frusztrált, sikertelen, a saját problémáit folyton a kormányra fogó ember szüleményei.
 • Útépítő augusztus 9. 13:16

  5
  Még talán annyit, hogy Németország most állítja vissza a szénerőműveit a termelésbe.
  Lignitet fognak bányászni újra és azt égetik el. Aki dolgozott ilyen munkán - én egy évig, majd 40 éve - tudja mennyire gazdaságtalan és környezetszennyező. Megfelelő erdőgazdálkodással a tűzifa előállítható.
 • Gabor0827 augusztus 9. 14:49

  6
  Politikától, frusztrációtól, sikertől függetlenül, minden olyan embert aki szerint a fák kivágása megoldás bármire is, azt kiállítanám ide a munkahelyemen a betonplaccra egy szép nyári napon, és óránként egy percre engedném bemenni a fa alá.
  Csak hogy megtanulja egy életre hogy mi a különbség.
 • Inhouse #6 augusztus 9. 15:55

  7
  @Gabor0827: Nem vágnak ki minden fát, az összes erdőt tarra. Vészhelyzet van, egyre inkább igazolódik a hetekkel, hónapokkal ezelőtti vészmadárkodás, hogy ez nem lesz jó így...de az EU-ban továbbra is nyomják a szankciókat ész nélkül. Jön a tél és az ideológia nem melegít eléggé, de akkor már késő lesz. Talán most még lehet pár utolsó durva intézkedés a nagyon komoly következmények elkerülésére. Kinek hiányzik az anarchia, fosztogatás, polgárháború MAD MAX stílusban?
  Megújulhat a Föld úgy is, hogy most azonnal mindenki letakarodik róla gyorsan, vagy legkésőbb pár éven belül...álszentség lenne azt állítani, hogy ezzel mindenki egyet értene aki most él, de most inkább maradjon meg minden erdősáv. Illetve hát ott vannak a madarak is, meg az őzek, meg stb. Majd megnyugszik az a kisgyerek, ha elmondja az anyja, hogy ezért fagynak meg, mert a madár és fa, fontosabb, mint az ő élete, ez a természet rendje.
  A fa jó, az erdő jó, és kell is, ahogy elmondta a fickó, ezt mindenki tudja. És az már nagy hiba lenne, ha nem pótolnák rövid időn belül a csemetéket, ahogy csak lehetséges lesz. Persze hosszú idő egy fa növekedése, de eddig is ültettek csemetéket.
  Egyébként a füst és korom nem a fa égetése miatt lesz, hanem az elégetett szemét és pl. gumi miatt...minden égni fog idén télen, de ne legyen igazam. A CO kibocsátási terveket szögre lehet akasztani mostantól egy darabig.
  A vizes fa égetés probléma is igaz, csak most igen nehéz lesz visszamenőleg annyival több fát kivágni, ami már száraz és elég lehetne ebben a lehetetlen helyzetben...egyébként augusztus van és forró, száraz idő, télig piszok sokat száradhat még.
  A fával fűtés nem olcsóbb, mint a gáz, itt nem arról lesz szó, hogy spórolás legyen, hanem, hogy bármi legyen, ami meleget ad. Ha sok tízezer, százezer ember fog egyszerre fagyoskodni és éhezni, akkor már késő lesz és lehetetlen lesz bármit is lépni. A világon meg pláne, kicsit többen...
  Ez a videó elég jó, csak sok a naív, demagóg, na meg a politikai érdekeltségű része. Nem lehet kályhát kapni az iskolákba, mert hiánycikk, ezért az a megoldás, hogy szigeteljék az épületeket, napelem, stb...ja, de idén már azt sem lehet megoldani, mert hiánycikk és rövid az idő is. A következő tél meg még idén lesz... A szigetelt házat is kell fűteni, csak jobb hatásfokkal lehet megoldani. A hőszivattyús rendszer az áramtól függ, az is ugyanúgy kétséges lesz, mint a gáz. Azért tart valamennyi tüzelőt otthon az ember, meg legalább egy kandallót, az is aki gázzal fűt, hogy ha bármi gond van - ha áram nincs, ha gáz nincs, ha elromlik a kazán - akkor se fagyjon meg a családja. Már aki ezt megteheti. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ennyire közel lesz az, hogy tényleg csak ez marad. Lehet hőzöngeni, de a kemény idők kemény döntéseket hoznak. Ilyenkor nincs szép és jó, meg kedves megoldás...

  Ha visszamehetnétek egy évet az időben és elmondhatnátok magatoknak, hogy mi is zajlik jelenleg a világban, akkor elhinnétek? Nem, nem Magyarországon, hanem a világban...
 • Gabor0827 #7 augusztus 9. 16:14

  8
  @Inhouse: Soksok éve mondják már nálunk okosabb emberek hogy ez jön. Soksok éve mondják mit kellene tenni.
  Elmondták tudományosan, elmondták hangosan, megmutatták filmen is jó párszor.
  Nem hallgattunk rájuk.
  Ostoba, vak módon rohanunk a saját pusztulásunk felé. És meg is érdemeljük.
 • Útépítő augusztus 9. 16:36

  9
  Az erődterület nagysága:
  1918 kb 3.000.000. ha
  1920 kb. 1.000.000. ha ( trianoni diktátum )
  2012 kb. 1.930.000. ha
  2020 kb. 2.057.000. ha
  Az összes többi adat is elérhető.
  Nem H.András az igazodási pont. Amit csinál az tisztán demagógia az irányultságának megfelelően.
  Pest és Nógrád megye 2019-ben negyven valahány ha erdőt telepített. Ez 400.000 m2-nél nagyobb többlet.
  Az, hogy egy magát természetvédőnek és zöldnek kiadó ember az erdőbe elektromos kerékpárral megy az
  mindent elárul.
 • blaise21 #9 augusztus 9. 17:31

  10
  @Útépítő: Kivághatnak fákat, oké. Többet mint eddig, mert vészhelyzet van, az is oké. Természetvédelmi/védett területeken is kivághatják, ez már nekem nem oké. Nem kell újratelepíteni kivágás után, ez senkinek se oké. De ha újra is telepítik, hány évtized múlva lesz abból értékelhető erdő? Mire megoldás ez? Egy fűtési szezonra? Hát köszi.
 • Gabor0827 #9 augusztus 9. 17:34

  11
  @Útépítő: Szépek ezek a számok.
  Ugyanezen számok szerint a főutcánk mentén százegynéhány életerős 5 éves fa van.
  (Anno nagy plakátolások mentén ültették őket, miután kivágták a régi fákat.)

  Mégis, mikor reggelente arra jövök, alig alkar vastagságú karókat látok, minimális, láthatóan beteglombbal. De a számok megvannak. Árnyék, meg tiszta levegő már nem annyira.

  Két éve a sétálóutcánk esett áldozatul, akkor egészséges, 5-6 emelet magas, gyönyörű lombú nyárfákat vágtak ki, azért hogy "színesítsék" és "fiatalítsák" a sétálóutcát.
  A számok azt mutatják hogy a sétálónk még mindig árnyékos, fákkal körülölelt rész.
  Gyakorlatilag meg van pár oldalról megtámogatott kiégett vessző a járda mentén, amiből jó esélyek mellett talán 20 év múlva lesz árnyék.

  Hosszasan sorolhatnám hol adnak téves képet a valóságról, az amúgy helyes számok.
  (Arról meg már nem is beszélnék hogy esetlegesen milyen valóságtartalma lehet azoknak a számoknak.)
 • Gyuluska augusztus 9. 17:42

  12
  Most vettem 6-8 éves száraz keményfát. Na az lesz ám az igazi!
 • Inhouse #12 augusztus 9. 18:11

  13
  @Gyuluska: Az se jó, ha túl száraz..ezt is mondják...semmisejó!
 • Inhouse #11 augusztus 9. 18:21

  14
  @Gabor0827: Ha valakire a sétálóutcán ráesik egy letörött ág, akkor meg mocskos önkormányzat, mé' nem vágta ki...
  Emberek, a fáknak sok idő kell, hogy megnőjenek, ezen a télen nem vághatunk, 200.000-en fognak fagyhalált halni, kérünk önként jelentkezőket. Aki önkényesen fát vág, azonnali főbelövés, a golyó olcsó...
  Mi lenne most a megoldás idén télre? A sipítozáson, ellenkezésen, ekézésen kívül?
  Nem egy nehéz télen némivel több kivágott fa borítja az ezt követő évek erdősítését...egyébként komoly mennyiséget vágni sem kéne, csak össze kéne szedni az erdőkből, árterekből a kidőlt elszáradt fákat. Nem keményfa? Nem tökéletesen száraz? Nem most van az ideje a tökéletesre hangolásnak...
  Az meg, hogy miket mondtak...
  Az államok határozzák meg az irányvonalat. Európában, de szerintem sok már olyan országban is, ahol azért van tél a gázfűtés kezdett dominálni, egész olcsón be lehetett szerezni és pont a fa és a szén leváltására volt jó. Erre rendezkedtek be a lakosok, polgárok. Költeni is kellett rá rendesen. Majd egyszer csak egy háborúba való túlzott beavatkozni akarás és szankciók miatt egyik napról a másikra borul az egész, nincs tovább létbiztonság, közel állunk hozzá, hogy az egészet lehúzzuk a budin...rakjál napelemet, meg hőszivattyút...ahha...miből és meddig lesz jó? Mikor lesz megint egy hórukk?
  És kiáll a német vezető mosolyogva, hogy kurvanagy gáz lesz télen mindenhol, de a szankciót folytatjuk? Meddig? Miért?
 • Útépítő augusztus 9. 18:41

  15
  blaise21:
  Amit kérdezel azt hívják erdőgazdálkodásnak. Jók vagyunk benne.
  Amit H.András mutogat az pedig sokszor az erdő védelme, nem pedig tarvágás.
  A védett, Natura2000 erdőt is kell gondozni, ifjítani. Sajnos a sok városi ehhez IS jobban értő bér youtuber, szakértők formálják ( forralják? ) a hangulatot.
  Kis politika: amennyiben az ellenzék nyer tavasszal, még több erdőt kellene kivágni, hogy fűteni tudjon a lakosság nagy része, vagy temetni, koporsóba a megfagyottakat.
  PAX.
 • Útépítő augusztus 9. 18:48

  16
  Gábor0827:
  Inhouse már leírt mindent helyettem.
  Amikor egy szám nem tetszik a véleményezőnek, akkor annak a legegyszerűbb azt megkérdőjelznie.
  Amúgy a városban ahol él talán az erdőgazdálkodás felügyelője?
  Leírtam - persze mindent kétségbe lehet vonni - politikától függetlenül alakul ( nővekedik ) az ország erdőterületének nagysága.
  PAX.
 • Salax augusztus 9. 19:44

  17
  Az orbángeci tönkretett már mindent ebben az országban! A maffia-kormánya illegitim, az alaptörvénye törvénytelen!
  Az is hülye, aki adózik nekik egy fityinget is!
 • Diplomata augusztus 9. 20:44

  18
  Mindegy már. A fát is alig bírja az ember megvenni. Pár hete még 5 ezer volt a fának mázsája. Múlt héten meg már 8 ezer. Most pedig 10(!) ezer. Akkor az ember gyorsan belegondol hogy kellene 50 mázsa a ház fűtéséhez és nyugodt szívvel konstatálja, hogy idén bizony megfagy a család...
  Ha visszamehetnék az időben szólnék magamnak, hogy te hülye vegyél fát májusban, de egyből 20 mázsát azt kalap kabát.
 • BitPork augusztus 9. 21:00

  19
  A mostani helyzet nem dedikált hanem egy előbb -utóbb obligát szitu. Az hogy Putyin még mindig delíriumban van a nagy oroszország kapcsán valamikor szükségszerűen problémát szül. Én azt mondom, hogy legyen elég! Az orosz népnek is járna már egy normális demokrácia ahol végre nem vágóhídi állatok, hanem valódi döntéshozók. Ha ennek az ára az, hogy az EUban és itthon is hamarabb kényszerülünk végre zöldebben gondolkodni, akkor ezt meg kell fizetni szerintem. Sajnos itthon is általános a valódi keresztény értékekre való vakság és a kontrol nélküli -éppen ezért káros és haszontalan - múltba merengés és következmények nélküli világfájdalom.
 • Hakapeszi Mami #4 augusztus 9. 21:03

  20
  @kötekedő: az ilyen kommentek vagy politikai megrendelésre készülnek, vagy egy hangyafaszú írja őket ;)
 • pecáros augusztus 9. 21:17

  21

  Én idén télre macskafűtést tervezek, hagyom, hogy rajtam aludjonak. Melegít, dorombol, puha.
 • kötekedő #20 augusztus 9. 21:53

  22
  @Hakapeszi Mami: Ez a videó egy provokáció, egy politikai kisebbség véleményének hangoztatása. Én a többség tagjaként így értékelem. Ingyen. (A hozzászólásod primitív második felére nem reagálok.)
 • kléni #14 augusztus 9. 22:18

  23
  @Inhouse: "Mi lenne most a megoldás idén télre?" Hát nemtom, pl. ésszerűen kéne kidolgozni stratégiát vészhelyzetre. Vagy uh ha van már ilyenünk akkor ahhoz nyúlni. Tényleg, van ilyenünk? Nem lehet hogy a hozzáértők a politikusok helyett gondoltak már erre? Szerencsére van ilyenünk.
  Az emberek fűtését lehet fedezni az ipar fogyasztásának beáldozásával, és mivel az ipar kicsit sok gázt használ, van honnan elvonni. Nagy áron, de van honnan elvonni. Ezt hívják valódi gázkezelési vészhelyzetnek, amire van kidolgozott terv, nemrég mutatta be a sajtó, hogy már X éve alkalmazták is. Ha valódi vészhelyzet lesz, akkor majd működésbe is lépnek ezek a mechanizmusok, egyelőre a kormány csak bemondta magától a vészhelyzet szót, így lehet megint önkényesen rendelkezni.
  Egyébként szigetelni még lehetne idén is. Én pontosan 0 könnyítést, ösztönzést láttam erre vonatkozóan. Pl. nem kezdtek el tömegével kényszer-kiképezni szigetelést elvégző munkásokat, ahogy a szigeteléshez szükséges szó szerint akármilyen anyagokra se írtak ki kiviteli tilalmat, vagy foglalták le az IKEA összes szőnyegét, hogy ruszki módra elkezdhessük felfúrni a falakra.
 • Hakapeszi Mami #22 augusztus 9. 23:40

  24
  @kötekedő: az egész mai magyar kormány plitikája egy provokáció.
  ha annyira fasza minden, ha úgy növekszik az erdő, ha egy termelési himnusz az egész, mint ahogy itt előadod, akkor miért kell engedélyezni a tarvágást természetvédelmi területen? akkor miért nem elég csak ott, ahol ekkora bazinagy növekmény volt?
  ámdeazonban, ellenbende!
  szóval akinek ez a véleménye, az provokál, politikai megrendelésre dolgozik és törpe minoritás (i tak dalse), ami viszont a te véleményed, az mindenképpen objektív, természetesen többségi és saját kútfő.

  aham, mondjad még, érdekel
 • Ruszki augusztus 10. 09:28

  25
  Mecsekerdő zrt nél dolgoztam tudom mit csinálnak az erdészetek a kerületekben a beosztott erdészek. 10 éves üzemterv alapján dolgoztunk . Egy erdő részlet köbtartalmát mindig csak becsülik ezért van a papirokon mindig egy +- szám is ami szintén köbméter.
  Így atolvasva az itt született komenteket vannak hianyosaggok a fejekben. Az elsőnek üzenem hogy menjen és szopja le a Viktort meg az összes narancssárga köcsögöt ott Pesten és környékén. Olyan szinten szét baszták az országot hogy az valami brutális. Ja nem csak a nagy faluból áll ez a geci ország ám te retardált < moderálva >.
 • kötekedő #24 augusztus 10. 09:31

  26
  @Hakapeszi Mami: Te átaludtad április 3-át?
 • Inhouse #23 augusztus 10. 10:54

  27
  @kléni: Ezeket az energiahordozókat nem lehet vészhelyzeti stratégiával ripsz-ropsz leváltani. Az EU és a németek szerint igen, próbálkoznak ők is, igencsak szerény eredménnyel. Az orosz 50 éve stabilan, pontosan, olcsón adta ezeket. Aztán megtámadta az ukránokat - ez egy külön történet, hogy miért is történhetett és ki mindenki hunyó még benne - és az EU és persze az USA egyemberként kiáltott rögtön farkast az oroszokra, és kezdte el támogatni az "ártatlan bárány" ukránokat. Pedig inkább maradhatnánk állatos hasonlat esetén annál, hogy az orosz a medve, az ukrán meg a róka... Egyébként sem nem EU, sem nem NATO tag és mégis azóta számolatlanul ömlik a pénz, a segély és a fegyver Ukrajnába. Érdekes szám jönne ki, ha valaki összeadná, hogy az egész ország értékéhez képest mi került már oda. Valahogy magukénak érzik a problémát, ja most meg már magát az országot is. Vannak azok a hírek, hogy Zelenszkij ahogy hatalomra került, az egyik első döntése volt engedélyezni az idegeneknek, hogy földet vásároljanak náluk, ami addig tilos volt, bár az USA nagyon lobbizott érte. Azóta a termőföldek 1/3 már nem az ukránoké. Az eddig beletolt javak után mi lesz a maradék 2/3-al? Egyáltalán kié lesz?
  De utólag végiggondolva már előre látszott a háború előtt is, hogy valami nem kerek.
  A németek megépíttették az Északi áramlat 2-őt az oroszokkal, hogy még több gázt kaphassanak, biztonságosabban. Ez meg is épült, aztán valamiért elkezdték húzni az időt...engedélyek, stb. Aztán kitalálták, hogy majd ők megmondják, hogy a vezetéken ki merre, kinek ad majd gázt...az orosz meg mondta, hogy mi van??? Azóta is ott áll. Közben sipítoznak a németek, hogy nem jön a gáz -amit egyébként szintén szankciózni akartak előtte -, aztán jön a fordulat, hogy hát a szankció alá eső, felújításra az egész világon átküldözgetett turbina miatt nem megy...akkor gyorsan kikönyörgik Kanadától, majd megkapják, aztán már a fene se tudja, hogy elküldték-e az oroszoknak...normális??? Persze az orosz se szent, miért ne zárná el? De banyek, ott van a szűz új vezeték? Csak meg kéne kérni az oroszokat, hogy akkor mégis adjanak onnan gázt, ott nem hivatkozhatnak a karbantartásra...ha ott se küldenek, elég egyértelmű, hogy honnan fúj a szél...bár a helyükben ki a tököm lenn kedves. Ebben a történetben nincs csak egyetlen hibás fél, itt majd mindenki hunyó valamiben. Ami meg körvonalazódik az egy agyrém.
  Visszatérve az általad elképzeltekre, ha az ipar leáll, akkor ugyan az embereknek lesz gáz, tudnak fűteni, de tömeges munkanélküliség lesz, leállnak egyéb szolgáltatások, éhínség, ugyanúgy anarchia a vége. Te sem tudod a lakásodban azt mondani, hogy most már nem szimpatikus ez az áramszolgáltató, átmegyek a másikhoz...nem fog menni.
  A vészhelyzeti tervek sosem forgács nélküliek, ott is sok lesz a veszteség. Mocskos nehéz lehet olyan irányt venni, ahol a legkisebb a veszteség, és ezt inkább csak utólag lehet majd megállapítani.
  Az otthontámogatás miatt minden lakáskorszerűsítés ezerrel megy, te most már semmit nem tudsz idénre csinálni, se szigetelni, se hőszivattyút szereltetni, még lehet, hogy inverteres klímát se...minden mester hónapokra előre be van táblázva, és az alapanyag ellátás is akadozik. A tél meg idén lesz...
 • Inhouse #17 augusztus 10. 10:55

  28
  @Salax: Azt csak te nem érzed, hogy mennyire primitív megnyilvánulásaid vannak ebben a témában. Felakadt az O1G és ezzel te készen is vagy.
 • _V_ #25 augusztus 10. 11:11

  29
  @Ruszki: Nehéz műfaj az irónia, ugye ? :D
 • Ruszki #29 augusztus 10. 13:13

  30
  @_V_: Teljes mértékben de az önkritika meg még nehezebb műfaj. Amúgy annyi faszság volt melóba is nem is értem miertilyen finoman fogalmaztam .
 • _V_ #30 augusztus 10. 13:53

  31
  @Ruszki: Jólvan, látom még mindig nem érted. :D
 • Inhouse #31 augusztus 10. 14:33

  32
  @_V_: ."..irónia mi az egy tablet?"
 • _V_ #32 augusztus 10. 15:43

  33
  @Inhouse: Az a baj egyébként, hogy nincs itt semmi fegyelem... Fegyelemre lenne szükségünk.
  A fegyelem egyaránt szükséges minden téren; a kötélen egyensúlyozó akrobatáknál, vagy pl. a szelektív gyűjtésnél. Egyébként is, Óceánia útja nem erre halad és visszatérhetne már a kék égbolthoz. Csillag hulljon már konfetti helyett és ne hajbókoljon a nép a hűtő és a postaláda oltára előtt a HIP-HOP fesztiválokon... Rá kell jönnünk, hogy a libamáj sem fenékig tejfel...
 • mBardos76 augusztus 10. 17:57

  34
  Most politikát félre téve, nekem fel tűnt meg fagyásról volt szó. Az északi sarkot meg Csíkszeredát kivéve, szerintem sehol nem lehet meg fagyni, ha van 4 fal körülötted és egy tető feletted. Mivel a szelet és a hideg jó részét is ki védik. Mennyi lenne bent, - 10? Rossz esetben. Egy jó hálózsák és pár vastag ruha simán elég ellene.
  P. S. aludtam behavazott sátorban, a hegyekben, reggel - 20 alatt volt, itt vagyok, az összes láb és kéz ujjammal együtt.
 • kléni #27 augusztus 10. 18:50

  35
  @Inhouse: Tehát összefoglalva:
  - Nem arra válaszolsz amit én írok (leállítani és elvonni nem ugyanaz)
  - Figyelmen kívül hagyod a saját érved (igazi vészhelyzetben tökmindegy a munkanélküliségi ráta, hisz a túlélés a cél)
  - Az ételtermelés és beszerzés és eloszlásról keveset tudsz (arra inkább az aszály hat, nem a télen lekapcsolt nélkülözhető üzemek, az étel többségét külföldről importáljuk, ételből szintén van stratégiai tartalék amit nemrég növeltek)
  - A covid és jelenlegi világvégéből nem sokat tanultál (akkor is bedőlt minden is, anarchia mégse lett, ahogy a 30%-kal drágább ételt és 2-3x annyiért árult tüzifát jelenleg is megveszik)
  - A magyar gázlehetőségeket hiányosan ismered (valójában mi úszunk a gázban, csak még nem értük el azt a szintet, ahol gazdaságos kitermelni, ám nyilván ha ezt elérjük, meg lehetne lépni)
  - Arra építesz, hogy a vészhelyzeti terv nem kidolgozható mert mindig hiányos, és csak utólag lehet tudni mit is kéne jól tenni, ami az elmúlt pár ezer év emberi tapasztalata alapján értelmetlen, és leginkább törvénytelen álláspont
  - Megerősíted, hogy tényleg semmit nem tesz a kormány vészhelyzet lévén a lakások extrém korszerűsítésére, helyette extrém fakivágás mellett voksolnak mert csak
  - Megerősíted, hogy az otthon korszerűsítéséhez szükséges alapanyagokra valóban nincsenek intézkedések bevezetve, noha ugyan úgy mint a tüzifa kivitelénél, ennél is gond nélkül lehetett volna (pl. a szalma pont most lesz aktuális)
  - Tipik amcsik jobbak / oroszok jobbak vélemény egyikén vagy, az igazság helyett, miszerint mindkettőjük megbaszhatják rotfl
 • kléni #34 augusztus 10. 18:55

  36
  @mBardos76: Nálunk 18 fok volt a társasházi lakásban, miután nem volt hónapokig fűtve a hely. Ha hozzávesszük, hogy ez relative új ház és a szomszédok fűtöttek, 8 fok levonható, marad 10. Annyit még pulcsiban ülve is kibírok, nem hogy téli kabátokban sok réteggel. Na az lenne az igazi vészhelyzet, és mégis túlélnénk. Annyira hozzászokott mindenki a komforthoz, hogy fel se merül bennük hogy egy kicsivel kevesebben fogyasztva valóban elérhető lenne az a mérték, ami miatt nem kéne vészhelyzetet hirdetni. 15% gázfogyasztást kilőni gyerekjáték kellene legyen a mindennapi kényelemhez, túlhasználathoz viszonyítva.
 • azúr augusztus 10. 20:28

  37
  Bezzeg amikor még a fán laktunk még fal sem volt rotfl
 • mBardos76 augusztus 10. 21:03

  38
  Még tűnődtem kicsit a dolgon, szerintem Erdélyben már rég van megoldás a dologra: a szilvából nem lekvárt főzünk és kész :p
 • kléni augusztus 10. 22:39

  39
  @_V_: Rohogsz, de a mai tipikus kommentek pontosan igy nezznek ki ov posztjai alatt. rotfl
 • EEdem augusztus 10. 23:28

  40
  Na ezt nem tudom végignézni. Tisztelt Úr miről beszél?
 • kléni #40 augusztus 11. 00:21

  41
  @EEdem: Nincs 10 perced nemzetünk egyik legfontosabb aktuális témájára? Hát akkor kb. mindegy is. :D
 • Inhouse #33 augusztus 11. 08:42

  42
  @_V_: Ez igazán művészi volt. :)
 • Inhouse #34 augusztus 11. 08:44

  43
  @mBardos76: Kb. annyira túlzás a megfagyás, mint az, hogy most tarra lesz vágva az összes erdő egész Magyarországon? Egyébként a fene se tudja, hogy a kihűlés hány foktól várható, nem fog senki kőkeményre fagyni a tél elején bent a lakásban, ez szinte biztos. Hogy régebben mik voltak...hja kérem, visszamehetünk a barlangig is, és meg is oldódott a 21.század összes problémája.
 • Inhouse #35 augusztus 11. 10:00

  44
  @kléni:
  "- Nem arra válaszolsz amit én írok"
  Bocs szabadon irkálok, ezután sem foglak erről megkérdezni, lehet, hogy elkalandoztam. Mindketten csak a saját véleményünket írjuk, nem tényeket. Ha nem egyezik és van kedvünk, akkor ütköztetjük, kb ennyi.

  "- Figyelmen kívül hagyod a saját érved (igazi vészhelyzetben tökmindegy a munkanélküliségi ráta, hisz a túlélés a cél)"
  Ha megáll az ipar és a termelés, az nem fog javítani sem az energiaválságon, sem a túlélésen.

  "- Az ételtermelés és beszerzés és eloszlásról keveset tudsz (arra inkább az aszály hat, nem a télen lekapcsolt nélkülözhető üzemek, az étel többségét külföldről importáljuk, ételből szintén van stratégiai tartalék amit nemrég növeltek)"
  Külföldről is csak azt tudjuk importálni, ami van. De leginkább ott sincs. Most derült ki, hogy egyetlen ország biztosította az egész EU és Afrika, meg még pár sallang ország számára a gabonát, napraforgót, stb...khmm

  "- A covid és jelenlegi világvégéből nem sokat tanultál (akkor is bedőlt minden is, anarchia mégse lett, ahogy a 30%-kal drágább ételt és 2-3x annyiért árult tüzifát jelenleg is megveszik)"
  Az még határeset volt. Ez a mostani meg éppen az abból való kilábalás közben érkezett. Mint amikor állsz fel egy gyomrosból, de közben állcsúcson térdelnek.

  "- A magyar gázlehetőségeket hiányosan ismered (valójában mi úszunk a gázban, csak még nem értük el azt a szintet, ahol gazdaságos kitermelni, ám nyilván ha ezt elérjük, meg lehetne lépni)"
  Ha nagyanyámnak töke lett volna, ő lett volna a nagyapám. Ki lehet termelni? Most? Nem? Akkor nincs. Az fúziós erőművet nem is mondtad, 25 éve majdnem kész, és mindent megold. Kitartás!

  "- Arra építesz, hogy a vészhelyzeti terv nem kidolgozható mert mindig hiányos, és csak utólag lehet tudni mit is kéne jól tenni, ami az elmúlt pár ezer év emberi tapasztalata alapján értelmetlen, és leginkább törvénytelen álláspont"
  Ha ezen a bolygón élsz, akkor biztosan találkoztál már olyan döntéssel, ahol utólag már sajnálkozni kár. Vagy te egy tökéletes világban élsz? Melyik planéta? Egyébként a magyarban legalább van némi logika. De a mémmé vált németes teamécses cserépedényben típusú ötletek után azért a legtöbb embernek szerintem legalább a szemöldöke felhúzódott...

  "- Megerősíted, hogy tényleg semmit nem tesz a kormány vészhelyzet lévén a lakások extrém korszerűsítésére, helyette extrém fakivágás mellett voksolnak mert csak"
  Nem. Ezt a te mindenbenakormányahibás és egyébként is O1G! hozzáállásod láttathatja veled. Egyszerűen ebben a helyzetben, jelenleg már nem lesz mindenkinek korszerű, hőszigetelt, megújuló energiával ellátott háza télig, mert lehetetlen. Nem tesz semmit a kormány ezért? :) Akkor azért munkanélküli idén (meg tavaly is) az összes építési szakember, klímaszerelő, házszigetelő, napelemes rendszer építő? :) :) :) Mi a fenéről beszélsz? 2 éve megy a támogatás erre, ennyi házat sosem szigeteltek, modernizáltak, mint 2021-2022-ben. Trollkodsz?

  "- Megerősíted, hogy az otthon korszerűsítéséhez szükséges alapanyagokra valóban nincsenek intézkedések bevezetve, noha ugyan úgy mint a tüzifa kivitelénél, ennél is gond nélkül lehetett volna (pl. a szalma pont most lesz aktuális)"
  Nem...lásd előző pont. Van rá támogatás egyébként is. Ingyen osztogassák? Egyébként, pont mivel a támogatás miatt óriási a kereslet, nem lehet már olyan könnyen hozzájutni sem már...te ezt tényleg komolyan gondolod?

  "- Tipik amcsik jobbak / oroszok jobbak vélemény egyikén vagy, az igazság helyett, miszerint mindkettőjük megbaszhatják "
  Hát nem, pont egyik sem jobb, épp ezt mondom. Az egyik kutyaa másik eb. Viszont az elvárt narratíva pont ez, hogy az orosz mindenbenishibás, az ukrán, az EU és az USA pedig mindenben ártatlan/áldozat/megmentő/kereszteslovag.
  A háború másnapján, minden vizsgálat nélkül el volt ítélve az orosz, és áldozati bárány volt az ukrán. Ilyen vizsgálatok azóta sem nagyon történtek. Az orosz elbagatelizálta a dolgot, még háborúnak sem nevezte, pedig az. A megtámadott ország sem nem EU, sem nem NATO tag. Mégis valamiért borzasztó erős késztetést éreztek a nyugati országok arra, hogy beavatkozzanak. Hamar elkezdték elkobozni az orosz magánvagyonokat, hajókat, a nyugaton levő üzemeket, gyárakat, zároltak számlákat, a narratíván kívül más sem indoklás, sem jogi procedúra nem volt. Amikor ilyen történt egy kommunista/szocialista rendszerben, az minimum felháborodást keltett, és mutogatták, hogy na ilyen egy diktatúra.
  Elkezdtek orosz embereket, sportolókat, művészeket kitiltani, betiltani...régen halott zeneszerzőket, írókat...persze mindezt a liberális demokrácia nevében. Ez sem sok verte ki sok helyen a biztosítékot, pedig egy liberális, elfogadó közösség lenne ez vagy mifene.
  Aztán jöttek a szankciók, amivel majd megállítják az orosz agresszort. Már a 3-4-dik körül kezdtek olyan nézetek előkerülni, hogy ez nem jó így, mert visszafelé sül el. Nem foglalkoztak vele, az orosz köszöni szépen nem térdelt le, az EU meg már féltérden van minimum. Sorra küldik a fegyvereket, de közben fizetnek az orosznak azért amire szükségük van, az elszálló árak miatt többet, mint előtte. Az olajnál már vérszemet kaptak, de szerencsére már több ország együtt tudott fékezni rajta. A gáz is be volt tervezve, de ott már náluk is köphetett egyet valaki a földre, mert nem lett. Aztán sipítoznak, ha nem jön elég belőle. Teljes agyrém. Az orosz szinte biztosan szívózik is kicsit, de ugye itt van a kompresszor turbinák kérdése. Leszankcióztak mindent, elvitték karbantartásra Kanadába a Siemenshez, de azok nem küldték vissza a szankciók miatt. A németek várják a gázt, az orosz mutatja, hogy várják vissza az alkatrészt. Elsőre az volt, hogy szemét orosz direkt elzárta. Aztán utána néztek, ja, tényleg Kanadában van. Küldjétek vissza nekik, mert nagyon kell a gázuk! Nem lehet szankciós tétel... Bammeg, légyszi, légyszi, légyszi! Ez most nekünk kell, velünk lehet kivételezni... Szánalom, megkapják. Közben megy a további alkatrészekkel a huzavona, az orosz sem hülye... De ott van az Északi áramlat 2, amit a németek azért építtettek az oroszokkal, hogy biztonságos úton kaphassák a gázt alternatív útvonalon. Csak már akkor, a háború előtt beleszart valaki a palacsintába és a totál kész rendszert sosem üzemelték be. Most itt lenne a lehetőség, elválna, hogy az orosz milyen szándékú. De nem...max az öreg Gerhard Schröder említi ezt meg, meg őt merik küldeni egyeztetni fű alatt.
  A Fukusimában történt baleset miatt szintén ideológiai okokból a sötétzöldek leállíttatták szépen sorban az összes atomerőművüket. Már csak 3 üzemel év végéig. Talán most sikerült valamelyik szerencsétlennek rákérdezni, hogy mi lenne, ha ezeket legalább nem állítanánk le? Végig ezt mondták a szakemberek, a háború okozta válság nélkül is, hogy nem lesz ez jó, nem fog működni. Persze az áramot nagy részben a franciáktól vették, ahol mivel termelik? :) Kb. mint az elektromos autóba barnaszénerőművel termelt zöld áram.
  Egyre több infó kerül ki, hogy mégsem teljesen úgy volt, ahogy az ukránok ezt jelezték, erre mi történik, utána néznek egy kicsit jobban? Nem...lemondatják pl. az Amnesty Internationalnál azt, aki tényfeltárást végez és olyan eredmény jön ki, ami nem egyezik a narratívával.
  Nálunk, a hazai választások eredménye után azonnal indítják a jogállamisági eljárást, még csak a látszat kedvéért sem várnak pár napot, hogy ne legyen egyértelmű az összefüggés. Nálunk az EU szerint diktatúra/korrupció van, demokrácia/sajtószabadság nincs. Másnap elmegy Ursula Ukrajnába és vigyorogva jelenti be, hogy Ukrajna egy szép és demokratikus, korrupciómentes (majdnem) ország, EU-ba vele de azonnal! Mindez egy héten belül...lehet utálni a magyar kormányt, van is miért, de ez akkora ellentmondás, hogy még a balos fanok sem érthetnek vele egyet józan ésszel. Persze később már hímeltek, hámoltak az EU tagságukkal, magyarán ott, akkor hazudtak...de nem gond, mert nekik lehet ilyet.
  Német miniszter: küldünk tankokat! De nem tudják kezelni csak az oroszt... Ja, akkor olyat küldünk! De nekünk nincs olyan... Ja, akkor nem mi küldjük, hanem azok az EU-s keleti országok, akiknek ilyen van. Pár nap és indulnak is! Másnap az említett országok: biztosan nem lesz ilyen...nincs is elég, és az a mi honvédelmünk része, nem küldhetjük sehova... ilyenről szó sem volt és nem is lehet. Mégsem lett egy ekkora állatságnak semmi következménye...
  A lengyelek jó példák egyébként az EU-s hozzáállásra. Az elején velünk voltak, aztán valami megváltozott, elkezdtek beállni az EU-s sodorba (talán valamit ígérhettek nekik?), majd egy idő után, látva, hogy az EU ugyanúgy bojkottálja őket, most már szidják. Szépen sorban az orosz új világrendet épít, új szövetségeket szerez. Aki meg eddig szankciózta, szépen lassan kezdenek egyesével megszelídülni és kuncsorogni. De előtte is tudták, hogy honnan jönnek a létfontosságú elemek, csak fontosabb volt beállni a közös marhaságba. Szép dolog a szolidaritás, csak ilyen számító, kétszínű világban nem működik.
  Jó, hogy az orosz megtámadta az ukránokat? Nem. Jó a háború? Nem. Meg lehet állítani az oroszt a szankciókkal? Úgy néz ki, hogy ez is nem. A küldött fegyverekkel az urkánok nyerhetnek? Úgy néz ki már az elejétől fogva, hogy sehogy sem. Szálljon be a NATO, vagy/és az EU katonasággal és robbanjon ki a III. világháború? Neeee. Az ukránok ki tudnak ebből jönni jól? Nem. De azért dögöljön meg az egész EU is? Neee.
  Valaki összeadta már, hogy mennyi pénz, segélyszállítmány, fegyver érkezett Ukrajnába? Mennyibe került az eddigi menekültek fogadása, ellátása? Ja és be van lengetve az esetleges győzelem esetére Ukrajna teljes újjáépítése az EU által, na jó, meg szerintük majd az orosz is fizeti, mint büntetés... Ha nem keveredik háborúba Ukrajna, kapott volna ennyi mindent? Mozdult volna meg értük bárki is rokonszenvből?
  De minek támadta meg, igaz? Hát ez egy külön történetnek tűnik, de mára már lehet, hogy meg volt a betűszámom...
  Hirtelen ennyi, de nem is szándékozom sokkal többet tenni ezért. Ha érzel késztetést reagálni, ne fogd vissza magad, ugyanannyit ér mindkettőnk szava, az is lehet, hogy neked van igazad. Bár részrehajló vagyok, úgyhogy ne reménykedj! :)
 • yust #27 augusztus 11. 20:31

  45
  @Inhouse: Hú, végre valaki, aki nem valamelyik oldal iránti gyűlöletből ír, hanem a lehetőségekhez mérten racionálisan gondolkodik! grat
 • yust #44 augusztus 11. 20:38

  46
 • azúr #44 augusztus 11. 21:33

  47
  @Inhouse: +1
  kivéve, hogy O nem1G. XD Ezt nem a pórnép mondta, hanem a saját ezeréves haverja, aki ismeri... ezer éve.
  Amikor megjelent a Covid, bejött kijárási tilalom, volt egy néhány perces bejátszás a miniszteri asztaltól, kérdezték tőle, a kutyasétáltatókkal mi legyen, felnézett és azt mondta "hmmm, jó azok mehetnek".
  Ez nagyon komoly. Nem egy 50 fős, agyonfizetett, szakértő brigádnak kellene megvizsgálnia a kérdést, lehetőségeket, pro - kontra érveket, meghallgatni ki mit gondol erről, mi lehet az eredménye, esetlegesen hova vezethet, hanem a főnök dönt egy személyben?
  Egy valamit magára adó kisebb cég is összeül egy fontosabb döntés előtt, mondjátok el ki mit gondol, beszéljük meg, hogy helyes döntést hozzunk, akár kérdezzük meg a dolgozókat, mit szólnak hozzá, mert néha onnan is jönnek jó ötletek. Meg néhány olyant, akinek ez a szakterülete.
  Innentől kezdve persze, hogy úgy érzi a mezei állampolgár, ismét egy felelőtlen, átgondolatlan lépés született és lelki szemei előtt lejátszódik a jelenet:
  -Főnök, nem biztos, hogy lesz elég gáz. Mi legyen?
  -Hmm. Fa van nem? Ki köll vágni. Mög van oldva. intézzétek a jogszabályt.
  És a gépezet intézi, simítja, finomítja, megmagyarázza.
  Sajnos így jön le a dolog.
 • kléni #44 augusztus 11. 21:55

  48
  @Inhouse: Rég volt már mikor vérre menő vitákat toltunk itt az oldalon. Megöregedtem. cry Hagyjuk rá, majd mindtúléljük. rotfl
 • szürke szamár augusztus 11. 22:11

  49
  :corn:
 • EEdem #41 augusztus 11. 23:24

  50
  @kléni: 10p-nél többet foglalkoztam a témával, kár is volt, mit ez a provokátor Úr is. Ez a nemzetünk "egyik legfontosabb aktuális témájá" ? kalap
 • Inhouse augusztus 12. 08:36

  51
 • Inhouse #27 augusztus 12. 08:47

  52
  @yust: Te! Nenenene csináld! :) :) :)
 • Dzsem Bori #49 augusztus 12. 11:42

  53
  @szürke szamár: A pattogatott kukoricát készen vetted a boltban, vagy 1 kW-os mikróval pattogtattad ki 3,5 perc alatt, vagy esetleg gáztűzhelyen letakarva? Mostanában érdekelnek ezek a dolgok, ne vedd tolakodásnak. :)
 • _V_ #1 augusztus 12. 18:37

  54
  @_V_: Azért érdekelne, hogy ezt vajon mennyi hülye vette komolyan. rotfl
 • azúr #51 augusztus 12. 20:06

  55
  @Inhouse: "És a gépezet intézi, simítja, finomítja, megmagyarázza."
 • Inhouse #55 augusztus 13. 12:17

  56
  @azúr: Muszáj megszólalniuk ez ügyben, mert provokációra lesben álló ellenzéki szervezkedések sajnos sok bizonytalan embert tévesztenek meg. Egyetlen felesleges fakivágás nem történt, és nem is arról szól, hogy tarra vágnak minden fát az egész országban.

  Orbán Balázs válasza Ungár Péternek a "fakivágásokkal" kapcsolatban:

  "Kedves Péter!
  Természetesen mindannyian szívünkön viseljük a magyar erdők ügyét. Ez egy olyan kérdés, amely túlmutat a napi pártpolitikán és az ideológiai jellegű szembenállásokon, s nem mellesleg egy komoly szakmai kérdés. Éppen ezért visszatetsző, hogy baloldali médiumok és politikusok is egyaránt azt sugallják, hogy az erdőgazdálkodást érintő, a napokban megjelent rendelet egyet jelent azzal, hogy a magyar erdőket mind egy szálig ki fogják vágni, mert az energiaválság miatt megnövekedett igényt a kormány a magyar erdők rovására akarja enyhíteni. Ez az állítás hamis, hiszen nincs is ilyen összefüggés. Mint te magad is írod, az idén kivágott fával csak jövőre lehet fűteni.

  A helyzet úgy áll, hogy épp az elmúlt 10 év kormányzati politikájának, azaz a rezsicsökkentésnek és a korszerűsítési programoknak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a tűzifa iránti igény Magyarországon. Nagyságrendileg dupla annyi fa “termett” (13 millió köbméter) itthon évente, mint amit elhasználtunk (6,5 millió köbméter). Ez pedig mára oda vezetett, hogy az erdők jelentős része úgynevezett “túltartott erdő”. Ráadásul ezek jellemzően nem őshonos, azaz rövid távú gazdasági érdekek mentén telepített fajtákból állnak, s amelyek a hazai erdőállomány közel 40 százalékát teszik ki. Ez az állapot nem fenntartható, ugyanakkor épp a korábbi évek csökkenő kereslete miatt nem lehetett gazdaságos körülmények között változtatni rajta. A megnövekedett kereslet viszont lehetőséget teremt, hogy a meglévő, túltartott erdőállomány minél nagyobb részét új, egészségesebb szerkezetű, életerős, őshonos fajokból álló, hosszú távon hasznosítható, tarvágás nélkül is megújítható erdőkre cseréljük. Ha ez nem történik meg, nem marad Magyarországon más, csak elaggott, pusztuló erdőség.

  Tehát a baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásról. Épp ellenkezőleg, a rendelet azok megújítását célozza. Emellett a kormány azon dolgozik, hogy egyetlen magyar háztartás se szenvedjen hiányt energiában. Ma a háztartások közel negyede fűt fával, a kínálat növelése a helyzetükön is segít.

  Ilyen helyzetben az ellenzéki politikusok felelőssége vitathatatlan. Lehet szándékosan hamis képet festeni a médiában s ezzel rövid népszerűségre szert tenni, de ahhoz, hogy Magyarországon mindig mindenkinek legyen tüzelőanyag télire, és közben ötven, száz és ezer év múlva is dús, őshonos fajokból álló erdőségek legyenek, ahhoz felelős, szakmai erdőgazdálkodás kell."
 • szürke szamár #53 augusztus 14. 11:33

  57
  @Dzsem Bori: Saját pattogtatás 700W-os mikróban.
 • pixel #56 augusztus 14. 13:17

  58
  @Inhouse: Lehet szépíteni, meg úgy fogalmazni, ahogyan ők akarják, hogy meghalld. De egy biztos, még egy ilyen undorító retek kormánya nem volt Magyarországnak a 32 év alatt mint ezek. Csak remélni tudom, hogy egyszer végre fel ébred a nép. Bár a 12 év alatt olyan mértékű népbutítást hajtott végig a fidesz, hogy erre kicsi az esély. Az értelmesebbike meg már régen külföldön van.

  MOCSKOS FIDESZ!!!!
 • Dzsem Bori #57 augusztus 15. 06:54

  59
  @szürke szamár: Köszi. Megnyugodtam.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!