Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Viszonyítás kérdése. A mai magyar átlagkeresethez képest (122 ezer Ft.) már nem is

annyira, főleg ha az ember havonta félreteszi megspórolt pénzét, – ha egyáltalán van neki, és nem kényszerült elégetni mind a gázkazánban – hiszen 100 ezer forint alatt már könnyen összedobható egy átlagos PC. Persze ha valaki játékplatformként is használni szeretné masináját, már mélyebben a bukszába kell nyúlnia. A cikk címéből és a pár soros bevezetőből most gondolhatná az olvasó, hogy na, ez a hülye Somesz a hatalmas válság közepette, Karácsony előtt PC vásárlásra akarja buzdítani a látogatókat, de nem. Sokkal prózaibb az írás születése, ugyanis valamelyik nap egy egészen érdekes újságcafatra akadtam a pincében, s miután végigszaladt tekintetem a gyűrött elsárgult lapon, úgy döntöttem nem dobom a tűzre ezt a ma már több mint 20 évvel ezelőtti Észak – Magyarországból származó papírfecnit. Nézzük meg, hogy 1987 – ben 7000 forint havi átlagkereset mellett milyen árakkal akcióztak a számítástechnikai cégek. Azért tegyük hozzá, hogy akkor még az irodai, programozási és mérnöki alkalmazásokon kívül másra nem nagyon használták a személyi számítógépeket, a multimédia korszak robbanására még várni kellett jó pár évet, így leginkább csak cégek vásároltak PC – t, semmint mezei járókelők.
IBM kompatibilis XT, AT személyi számítógépeket rövid határidővel szállítunk felhasználók szerint igényelt konfigurációkban.
Comp – Elk. AT 640K RAM, 1.2 Mb floppy, 27Mb winchester, soros és párhuzamos port, color monitor, német tasztatúra, MS – DOS 3.2 op. Rendszer 585 000 Ft Kérésre monochrome monitorral is szállítanak, akkor csak 525 000 Ft. Mi az a tasztatúra? Más néven klaviatúra. Na igen, ez eddig oké, de miért csak német leosztással? Akkoriban magyar nyelvű operációs rendszer sem volt, úgyhogy kár erőlködni!
Comp – Elk. XT különböző konfigurációkban (winchesterrel vagy winchester nélkül) 180 000 Ft. Majd következnek a nyomtatók, melyek 200 karaktert tudtak nyomtatni egy másodperc alatt.100 000 forinttól egészen 250 000 forintig. Egy MemTech steamer, azaz 50 Mb tárkapacitással rendelkező mágnesszalagért 290 000 forintot kellett leperkálni. Oh, igen. 1986 számítógép szenzációja, a 32 bites Commodore Amiga 252 000 forintért kellette magát.
Alant pedig a telefonszámok és egyéb elérhetőséget. Hah, az email címet és a webcímet lehagyták! Csodálkoznak, hogy nincs vásárló!?!? :-D
Ennyi volt az apróhirdetés. Persze azóta, nagyot fordult a PC ipar, hiszen a multimédia megjelenésével vált igazán személyi számítógéppé a PC, s akkor kerülhetett közelebb a hétköznapi emberekhez és válhatott a háztartás részévé. Majd az Internet megjelenésével és elterjedésével ma már szinte el sem tudjuk képzelni életünk PC nélkül, legyen szó munkáról, szórakozásról vagy információszerzésről. 1987 – ben viszont nagyon kevesen engedhették meg maguknak, hogy saját otthoni használatra IBM PC –t vásároljanak, s ha mégis akadt pár ember, aki ezt megtehette, el sem tudom képzelni mit művelt az otthoni gépén, mivel kötötte le magát a villogó DOS kurzort bámulva.

11 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!