Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

8 hozzászólás

 • farrd 2017. augusztus 16. 20:31

  1
  :yeah: MEGVAAAN!!! Lenyomtad a Rocky sorozatot is! grat
 • Digger #1 2017. augusztus 16. 20:44

  2
  @farrd: Várjámá...
  A DALLAS még hátra van.
 • yust #2 2017. augusztus 17. 14:21

  3
  @Digger: Ez most biztos egy nagyon buta kérdés, de minek ez az egész cölöpözés? Megspórolják az alapot? Vagy olyan az altalaj, hogy sima alapozás nem elég? Bocs, ha már megválaszoltad, csak lemaradtam róla. Az igazat megvallva bele-beletekertem néha. :P Egyébként kicsit irigyellek ám... Egyrészt, mert láthatóan élvezed a munkát, amit csinálsz, ez nagyon jó dolog. Nagyon pusztító tud lenni, amikor az ember undorral megy be dolgozni minden nap. Másrészt, mert ahogy eddig láttam, azért nincs az a nagy hajtás... egyszer mondtad is, hogy az idő jelentős része várakozás, és olyankor megy a "parasztvakítás"... Harmadrészt meg, ami ezzel jár: viszonylag stresszmentes lehet a dolog. Ha meg előkerül egy idegesítő főnök, azt egy ilyen helyen röviden el lehet rendezni... a ház alatt soha nem keresik :D De az igazán idegesítő okostojások ilyen helyre nem mennek. Még piszkos lesz a "munkaruhájuk"...
 • Digger #3 2017. augusztus 17. 20:15

  4
  @yust: köszönöm szépen.
  A cölöpözés a talaj teherbíró képességét növeli. Ahogy egy statikus barátom mondta sima alapnál centikben mérik a süllyedést cölöpöknél milliméterekben. Mi határozza meg a cölöp teherbírását? Az oldalsurlódás és a felfekvési felület.
  Ez mit jelent? Két fő cölöpfajta van. A fúrt és a vert. A vert cölöp jobban tart mert kitömöríti maga mellett a földet és az oldalsurlódása nagyobb.
  Megpróbálom szemléltetni.
  Ha egy fába szöget ütsz az többek között azért tart mert a fa tömörebb lesz a szög mellett. Ha egy ötmilliméter vastag szögnek fúrsz egy három milliméteres lyukat abba beleütve már kevesebbet tart.
  Képzeld el hogy egy parafadugóba ráállítasz egy hegy nélküli szöget és belevered a dugóba félig.
  Utána elkezded terhelni. a szög felfekvési felülete a szög átmérője. Ennyi fekszik fel lent. a kitömörített parafa szorítja oldalról és ez növeli az oldalsurlódását. Tegyük fel hogy száz kiló tehertő kezd süllyedni a parafában..
  Nézzünk egy másikfajta cölöpöt aminek a felfekvési felületét növeljük meg. Nem mondom el hogy készül csak a végeredményt. Képzeld el hogy a parafában egy hagyma alakú cölöp van. Vagyis az alján van egy hatalmas bővület, megnövelni a felfekvési felületet. A Gazdagréti lakótelep házainak fele ilyen cölöpön áll. Ha ezt elkezded terhelni akkor mondjuk 300kilónál elkezd belesüllyedni a parafába.
  Most nézzünk egy olyan cölöpöt aminek az oldalsurlódását növeljük. Képzeld el hogy a parafába belehajtunk egy dugóhúzót. A dugóhúzó a cölöp. Felfekvési felülete szinte nincs de az oldalsurlódása iszonyatosan nagy hiszen a csigaforma kapaszkodik a parafába. Ez csak ötszáz kilónál fog süllyedni.
  Érdekességként mondom hogy minden cölöpözéskor tesztcölöpöket is csinálnak és addig terhelik míg elkezd megsüllyedni. A terhelés mértéke adja a cölöp teherbírását.
  Ha kérdésed van nyugodtan írj.
 • yust #4 2017. augusztus 19. 12:09

  5
  @Digger: Értem, értem, de errefelé még a nagyobb építkezéseken se látok ilyet. ott meg építenek egy lakóházat és cölöppel kezdik... annyira rossz a talaj, vagy így nem kell alap, vagy csak igazán jól akarkák megcsinálni, és az így megy?
 • Digger #5 2017. augusztus 19. 12:58

  6
  @yust: A cölöpre építkezés nem helyettesíti az alapot. Az alapot ilyenkor a cölöp tartja. Viszont nagyon drága. Mondok egy példát. Londonban szinte nem látni alápincézett lakóházat. Ugyanis a kiásott pincét a legnehezebb kitámasztani a beomlástól. Márpedig itt kötelező kitámasztani ha indokolt ha nem. Sima agyag, önmagát megtartó két méter mélyre kiásott pincét is ki kell támasztani. Ennek egyetlen módja van. Körbe kell cölöpözni. Mint ezen a képen:

  A cölöp tartja a földpartot. Mondok árat. Wimbledonban egy gazdag bankár épített alápincézett házat. 116 cölöpöt fúrtak le 55ezer fontért. A cölöp benne marad, a ház felépítése után semmi szerepe többé.
  Angliában iszonyatosan pörög az építőipar. Elképesztő lakásárak vannak. Egy 150nm-es lakás Londontól 35 kilométerre egymillió font. Az alap sokszorosan túl van biztosítva. Például cölöpözéssel. az utóbbi húsz évben több mint tízszeresére nőttek az ingatlanárak. Az anyag és bérköltség alig nőtt . Nyilván MINDEN belefér a költségekbe.
  Anglia talajszerkezete önmagában nem indokolja a cölöpözést. Ugyanilyen házak épültek akkor is mikor még nem ismerték a cölöpözést. Mind Angliában mind Magyarországon magas lakótelepeket vagy toronyházakat cölöpöztek alá. Most Angliában a garázs alá is cölöpöznek. Nem vicc ástam garázsalapot ami alatt 50cölöp volt leverve.
  Gazdag ország.
 • [ törölt felhasználó ] #2 2017. augusztus 19. 13:13

  7
  @Digger: Hurrá! :(
 • yust #6 2017. augusztus 19. 16:21

  8
  @Digger: :O Értem. Köszi...
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!