Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

11 hozzászólás

 • Dzsem Bori május 4. 09:42

  1
  Hogy én hányszor, de hányszor nekiálltam már megérteni a criptopénz és NFT világot. Mivel fiatalok is rendelkeznek minden féle-fajta cripto-val ezért arra jutottam, hogy biztos én vagyok már túl öreg ahhoz, hogy megértsem. A bányászat nem is érdekel, de a kereskedelem és az NFT-k igen. Azonban akárhányszor nekifutok mindig elakadok...
 • kléni #1 május 4. 11:20

  2
  @Dzsem Bori: Miben? Full egyszerű: kereslet, kínálat, olcsón veszed drágán eladod. Pont ugyan olyan mint bármilyen más tőzsdei értékpapír, ott se igazán számít, hogy mi van a háttérben (a cég majd valahogy elboldogul), csak kereskednek a papírokkal. Vagy bármelyik videójátékon belül a digitális tárgyakkal való kereskedés. Ha valaki akar venni, és valaki van, aki elad, ketten lebonyolítják egymás között. Aztán lesz aki nyer rajta, lesz aki veszt, van ami befolyásolja az életútját, néha jobb néha nem - minden tőzsde is pont ugyanilyen. Ha nem akarsz, nem veszel részt benne. NFT-nek jelenleg gyakorlati haszna nem igen van, de ez változhat majd később. A coin-ok meg olyanok mint a tőzsdén lévő penny marketek, akármilyen noname vacakságot ki lehet oda vinni, aztán vagy megy vagy nem.
 • Dzsem Bori #2 május 4. 11:35

  3
  @kléni: Köszönöm. Tudtam, hogy hülyének nézel, most már azt is tudom mennyire! rotfl Engem az érdekel a mondandódból, hogy hol van az az oda, ahová ki lehet vinni, ki ellenőrzi azt a "tőzsdét", hogyan lesz a coinból bankszámlapénz. Később már lehet nem kell, hogy bankszámla pénz legyen belőle, ha ugyanúgy elterjed... Milyen teljesítmény van a kripto mögött ami miatt értéke van?
 • kléni #3 május 4. 12:02

  4
  @Dzsem Bori: Miért kéne ellenőrizni? Vagyis hát egyre többen megteszik meg tiltják meg ilyesmi, de ezek lényege pont az elosztottság volt. Tőzsdén se igen ellenőrzik az árat, kialakul valahogy aztán valaki majd vállalja a kockázatot.
  A coinból akkor lesz bankpénz, ha találsz olyan személyt, aki coin-t vesz, és cserébe valamilyen másik ország pénznemét adja neked.
  Szerintem te is abba a csapdába esel, mint akik úgy gondolják, hogy érték csak abban van, ami kézzel fogható. Tehát a kriptopénz nem pénz, a papírpénz mindig jobb, és kell mögötte legyen fizikai érték. Ezek egyike sem igaz. A coin nem kell mindig mindenhol mindenre elérhető legyen. Nem kell mögötte fizikai érték legyen. Minderre semmi szükség nincs is, mert nem az a célja, hogy fizikai dolgot el tudj adni pénzhasználatával. A coin célja hogy a coin árfolyamától függően coin-ok között kereskedjenek vele azok, akik kereskednek vele. Mindennek annyi értéke van, amennyit az emberek hozzáadnak. A bankpénz is seperc alatt tud értéktelen lenni, ingadozhat az árfolyama, és lehet nem tudja senki profitteremtésre használni - így tehát kereskedési célra általában a bankpénz alkalmatlan. Amíg van, aki vesz coint, és amíg van, aki ezt átváltja, és amíg van, amíg valaki tud profitot realizálni ebből az egészből, addig fog működni a rendszer.
 • Dzsem Bori május 4. 12:47

  5
  Köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdéssel. Nem mondom, hogy okosabb lettem, inkább csak egy újabb visszacsatolás, hogy nem kell nekem ezzel foglalkoznom, nem az én világom. A technológia tetszik amin alapul, várok még ki tudja mi sül ki belőle. Nem gondolnám, hogy annyi a célja, hogy kereskedjenek vele, akik kereskednek... Mitől megy fel-le az árfolyamuk? Mi hat ki rájuk? Hol realizálódik? Akkor inkább azt gondolom, hogy addig lesz fenntartható míg emberek valódi pénzért vesznek néhány coint, hogy majd jó sokat csináljanak belőle. Ez lehet meg is valósul, sőt lehet, hogy egyesek még szolgáltatást, vagy ingóságot, ingatlant is kínálnak coinért, de ez csak addig tud működni, míg valahol a rendszerbe valódi pénzt pumpálnak bele. Ennek így semmi értelme nem lenne olyan mint egy gyorsan növő kelés a seggemen, ami egyszer vagy kifakad magától, vagy idő előtt kipukkasztom. Más értelmének is kell, hogy legyen...
 • Dzsem Bori #4 május 4. 12:48

  6
 • kléni #5 május 4. 14:46

  7
  @Dzsem Bori: De, ennyi most a célja. :D Merthogy pont ennyire használják csak. Mi mást tudsz mondani? Olyan fizetésre minthogy kifizetek vele egy csekket vagy veszek kiflit a boltban vagy ezzel fizetem az alkalmazottakat vagy ezzel biztosítom az ország stabil vagyonát, nem alkalmasak a coinok. Nem is használja senki se ilyenre. A milliónyi variáns coin esetében mindig csak az árfolyamot nézik, meg esetleg híreket, melyiket mondják jónak, új technológiának, mert ilyenkor fentebb mehet az ára, és vesznek belőle sokan, mert később el akadják adni drágábban. A kriptovaluta világában a legfontosabb az, amit a tőzsdén is csinálnk a részvényekkel, adnak vesznek, nyereséget várnak. Hogy mi befolyásolja az árfolyamot? Hát, kb. semmi és akármi... :D Pont mint a tőzsde esetében. Vannak hírek, vannak spekulációk, vannak trendek, bejelentések. Aztán vagy felfelé megy vagy lefelé. Vagy jön Musk és bemondja hogy doge és a sok birka követi. Többnyire ha valaki vásárol valamit, akkor is átváltja a coint az ország pénznemére aktuális árfolyamon, mielőtt fizet.
 • kléni #5 május 4. 15:04

  8
  @Dzsem Bori: "de ez csak addig tud működni, míg valahol a rendszerbe valódi pénzt pumpálnak bele" áhá igen, te is beleestél a valódi pénz csapdájába.
  Amit sokan nem tudnak megérteni, hogy nincs igazán olyan, hogy valódi pénz. A forint, euró stb. nem normálisabb, nem valódibb, mint bármilyen coin. A bankszámla nem jobb, mint a kriptovilág. Az arany és a készpénz nem tartósabb, mint a digitális pénztárca. Az ország pénznemének értéke nem tartós, nem is kell az legyen, sőt még maga a pénznem se él örökké. A "valódi pénz" ugyan úgy értéktelen tud lenni szituációkban, vagy néhány ember számára, mint bármilyen más pénz.
  A pénz definíciója az, hogy széles körben elterjedt eszköz, ami a felek közti cserét megvalósíthatóvá teszi. Ergo ha senki nem akar rubelt vásárolni, akkor megszívtad. Ha nem tudod kinek eladni az aranyadat, akkor megszívtad. Ha csődbe megy az országod, akkor az ország pénze semmit nem ér. Ha börtönben vagy, nem mész semmire millió dollárokkal, a cigi lesz az igazi fizetőeszköz. Ha magyar boltokban akarsz vásárolni, a japánok pénze hasztalan számodra.
  Van egy rendszer, egy coin árfolyamaira alapuló, főleg adás-vétel kereskedést lebonyolító szokás. Ebben a rendszerben van X darab ember, akik elfogadják, hogy van értéke a coinnak. Vannak, akik adnak más pénznemet ezért, és vannak akik így tudnak kerekedni. Attól, mert a kaszinón belül csak műanyag korongokkal lehet játszani, még nem lesz haszontalan a kaszinó maga: a kasszánál lesz, aki beváltja pénzre a korongot, és ezt tudják is a játékosok, bíznak is benne (ha nem bíznának nyilván nem mennének a kaszinóba, ugye?) Az országok pénznemének aránylagos stabilitását az adja, hogy az emberek megbíznak az államokban, a központi bankok hatalmában, a népség munkaerejében. De amint ez a bizalom megtorpan, a pénz árfolyama összedől. Pontosan ugyanez történik a tőzsdén is, pedig senki le se szarja, hogy a részvények milyen pénznemben vannak kiállítva. Ha a fogoly a börtönben csak cigiért tud vásárolni ezt-azt, akkor ő csak abban fog bízni, és bármivel is próbálnád győzködni, nem fog neki kelleni más pénz.
  Azok számára, akik a kritpvaluták világában tevékenykednek, egyáltalán nem szükséges, hogy bármiféle valódi érték legyen a rendszer mögött. Ugyanis nekik nem az a céljuk, hogy valamit kézzel meg tudjanak fogni, hanem az, hogy miután a coin kereskeddésel realizáltak coin nyereséget, utána azt a nyereséget elvigyék a pénzváltóba, ott beváltsák pl. dollárra, hogy aztán a dollárral tudjanak vacsit venni maguknak. És őket egyáltalán nem fogja érdekel se az, hogy ez neked nem tetszik, se az, hogy ez a rendszer évek múlva egyesek szerint be tud fuccsolni. Őket az érdeklik, hogy legyen nyereségük. Amíg van nyereségük, addig pedig abszolút mindegy, hogy milyen rendszerben tevékenykednek. Lehet tőzsdén keresni, lehet coinnal kereskedni, lehet kaszinóba menni, lehet az idődet irodai munkára fordítani stb. Akár van mögötte fizikailag valami, akár nincs, a lényeg ugyan az: nyereséget akar termelni mindenki a rendszerből. Ha majd valamikor már nem fog működni ez a rendszer, akkor az emberek átmennek olyan piacokra, ahol továbbra is tudnak nyereséget termelni. A tőzsdén is igen sokszor látható ez a jelenség. Ha valami nem megy jól, akkor keresnek mást. Mindegy hogy mi az a konkrét dolog, csak legyen nyereségük.
  Ha összehasonlítod ezt pl. az ingatlanpiaccal, ugyan az történik, csak gyorsabban. Ingatlanokat is sokan vesznek befektetésként, aztán majd eladják drágábban, de az is lehet hogy rámegy a gatyájuk a felújításra, vagy az is, hogy néhány értesülés téves volt, és nem térül meg az ingatlanvásárlás. Az ingatlanok árfolyamát se mindig konkrét dolgok befolyásolják, egyszerűen csak változik az árfolyam a kereslet-kínálat tekintetében. Lesz aki megveszi a lakást, de lesz olyan lakás, amit senkinek se fog tudni eladni mert pl. vacak a tájolása. Megbízhatsz abban, hogy hitelt felvenni ingatlanra jó dolog, aztán mint 2008-ban egyszer csak bedőlhet az is és kiraknak az utcára. Befektethetsz állampapírba, aztán lehet csődbe fog menni za állam, mint a görögöknél.
  Semmiben sem másabb a coin világa, mint minden más befektetési lehetőség. Az egyik fél kínál valamit, a másik fél mérlegeli és megveheti, lesz aki nyer, lesz aki nem. Csak sokan azt nem értik meg, hogy a pénz nem kell "valódi" legyen ahhoz, hogy ez az egész működni tudjon. Mert olyan, hogy valódi pénz, nem létezik. Csak olyan, amiben többen és jobban bíznak az emberek, és erre van jó okuk.
 • Dzsem Bori május 4. 19:29

  9
  Köszönöm, hogy ennyit fáradtál. Megjegyzem a szavaid, de attól még ratyi vagy :D
 • Mihatika #9 május 4. 20:37

  10
  @Dzsem Bori: hát így is el lehet rontani valaki lelkesedését és a homo sapiens sapiensbe vetett bizalmát,,,,,,taps XD
 • Dzsem Bori #10 május 4. 20:42

  11
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!