Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Válassza ki azt a tárgyat, melyet megfigyelni kíván, majd nézzen bele a távcsőbe. Bizonyosodjon meg arról, hogy az objektívről (első lencséről) és az okulárról (nézőkéről) levette a porvédő sapkákat, valamint, hogy a binokulár csöveit a saját szemtávolságának megfelelő távolságra nyitotta ki. barom:|

Ezután állítsa be a központi élességet, mely a középső tengelyen található tárcsa forgatásával érhető el. A dioptria beállítást a jobb oldali okulár forgatásával végezheti el (Egyes modellek esetében nincs központi élességállító, hanem helyette mindkét okuláron dioptriaállítási lehetőség van. Ekkor a két okulárt kell addig tekerni, míg mindkét csőben éles képet nem látunk).
Ha szemüveget visel, úgy kattintsa hátra a gumi szemkagylókat, hogy kellően közel kerüljön szeme az okulárhoz, és áttekinthesse a teljes látómezőt. (Egyes modellek esetén a gumi szemkagyló csavarásával állíthatjuk be a megfelelő betekintési távolságot)
Soha ne nézzen távcsövével a Napba, vagy annak közelébe. A Napot csak speciális AstroSolar védőfólián (ND=5 optiaki vastagságú) keresztül szemlélheti, melyet a távcső mindkét objektje ELÉ fel kell szerelni!
Ha nem használja távcsövét, helyezze fel rá az objektívvédő sapkákat.
Ha az objektív bepárásodott, várja meg, míg a pára magától eltűnik, és ne törölgesse.
A csak cseppálló (gyakran ezt is Waterproof felirattal láthatjuk) távcsövet ne tegye vízbe! Csak a nitrogénnel töltött távcsövekre vállalunk vízbeesés esetén is garanciát (ekkor is maximum 24 órát lehet vízben a távcső).
Egy kevés por a lencsefelületeken nem rontja a képminőséget. Ha mégis úgy dönt, hogy meg szeretné tisztani, úgy járjon el az "OPTIKÁK TISZTÍTÁSA" c. szórapon leírtak szerint, melyet üzletünkből ingyenesen elvihet, vagy letöltheti a www.tavcso.com/tisztitas.html című oldalról. Ha ennek nem mer egyedül nekikezdeni, küldje be boltunkba a távcsövet (a tisztítás nem ingyenes). A nem szakszerűen elvégzett tisztítás összekarcolhatja az értékes üvegfelületet, és megsértheti a drága reflexiógátló réteget, mely az optikai minőség romlásához vezet.
Ne szedje szét házilag a távcsövet, mert az a garancia elvesztésével jár!
Ha binokulárját állványról használja, azt ne hagyja egy pillanatra se őrizetlenül! Különösen fotoállványra szerelt óriásbinokulárok esetén nagy a veszélye annak, hogy az egész szerkezet felborul, vagy a binokulár a gyorsváltókuplunggal együtt leesik. A törésből adódó károkra (akkor is, ha a fotoállványt a binokulárhoz vásárolta) nem vállalunk semmiféle garanciát! A binokulár biztonságos felfogatásához kizárólag a hozzá gyártott speciális, fordított villás binokulárállványt, vagy az általunk forgalmazott megfelelően átalakított csillagászati állványt használja, és mindig bizonyosodjon meg arról, hogy a rögzítőcsavarokat megfelelően megszorította!

2 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!