Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

A képen Grigori Yakovlevich Perelman matematikus látható, aki Richard S. Hamilton segítségével megoldotta a hét Milleniumi Probléma közül az egyiket, pontosabban a Poincaré-sejtést.

"A sokáig igazolatlan sejtés a topológia nevezetes problémája volt. Azt állítja, hogy bármely egyszeresen összefüggő háromdimenziós zárt sokaság homeomorf S3-mal, a háromdimenziós gömbfelülettel. Érdekessége, hogy az állítást már az 1960-as években belátták más dimenziókra, csak a háromdimenziós eset állt ellen, mert három dimenzióban nem működtek a más dimenziókban használt módszerek. " - Wiki

A Milleniumi Problémák megoldásáért az amerikai Clay Matematikai Intézet 2000-ben megoldásonként 1.000.000 dolláros pénzjutalmat ajánlott fel. A Poincaré-sejtést Perelman 2002-ben megoldotta, melyért 2010-ben akarta megjutalmazni a Clay intézet, azonban Perelman követelte, hogy osszák meg a jutalmat közte és Richard közt, hiszen nem csak az övé volt az érdem, de erre nem volt hajlandó az intézet, így Perelman visszautította azt.

Egy óriási elme, óriási igazságérzettel.

3 hozzászólás

 • Diplomata 2020. november 21. 12:19

  1
  Ez keptelenség. Ha elfogadja megoszthatta volna Hamilton-nal. Rendeztek volna egy kis összejövetelt a tudós társaknak és ott átadta volna a pénz felét, már ha hivatalosan szeretné gondolom.
  Ugyanakkor. Pénz akad, csak bizalom és jellem van túl kevés.
 • kléni #1 2020. november 21. 12:34

  2
  @Diplomata: Ha egyéni akcióban adja át, attól még a hivatalos kiírásban csak az egyikük fog szerepelni.
 • _V_ #1 2020. november 21. 12:38

  3
  @Diplomata: Elfelejtettem hozzáírni, hogy a pénzt inkább egy intézmènynek adományoztatta, ahol fiatal matematikusokat képeznek.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!