Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A teljesség nélkül kalap :

1 - George Mallory 1924-ben tűnt el a csúcs alatt 7900 méter magasságban. Már a 30-as évek közepén látták a tetemet, de csak 1999-ben azonosították. A halál oka - lezuhant , és súlyos koponya sérülést szenvedett.
2 - Francys Arsentiev 1998-ban oxigén palack nélkül próbálta megmászni a csúcsot a férjével. Nem sikerült. 2007-ig egy biztosító kötélen lógtak meghalva, amikor Ian Woodall veterán hegymászó levágta őket, és a túraútvonaltól távolabb helyezte el. Halál oka - oxigén hiány, és agyi ödéma.
3 - Hannelore Schmatz német hegymászónő 1979-ben feljutott a csúcsra. Azonban lefelé már teljesen kimerültek (ő és Ray Genet), és 8300 méteren úgy döntöttek, hogy szabad ég alatt sátor nélkül éjszakáznak. A velük levő serpa nem tudta lebeszélni őket. Reggelre kővé fagytak, a serpa csak fagyási sérüléseket szenvedett. Gennet eltűnt a hóban, a nő ülő helyzetben maradt, és évekig mint egy jelző kő maradt az útvonalon. Halál oka - oxigén hiány, kihűlés.
4 - Tsewang Paljor 1996-ban első indiaiként próbálta megmászni a csúcsot. Egy vihar azonban elvitte a két társát, ő pedig bemászott egy barlangban, de az nem védte meg a halálra fagyástól. Halál oka - kihűlés.
5 Marko Lihteneker - Szlovén hegymászó aki 2005-ben 8800 méter elhagyása után egészen a csúcsig jutott, azonban néhány méterre onnan az oxigénmaszkjával probléma lépett fel. Később kínai hegymászók találtak rá, és azonosították. Halál oka - oxigénhiány, kihűlés.
6 - David Sharp 2005-ben indult a csúcsra. Hamar kimerült és Tsewang Paljorról (lásd 4.) elnevezett Green Boots barlangban megpihent Paljor holtteste mellett. Annyira kimerült volt, hogy 30 hegymászó ment el mellette, de csak a nevét tudta ismételni nekik. Páran megpróbálták kivinni a napra, de addigra több tagja jéggé fagyott, ott hagyták ülő helyzetben. Halál oka - kihűlés, oxigén hiány.
7 - Shriya ShahKlorfine - kanadai nő nem volt tapasztalt hegymászó, ennek ellenére felbérelt pár vezetőt, akik felviszik a csúcsra. Sikerült feljutnia, és 25 percig ünnepelt is a világ tetején, de elfogyott az összes oxigén palackjuk, így a lefelé vezető út már végzetes volt. A csúcs alatt 300 méterre lelte halálát. Halál oka - oxigén hiány.

10 hozzászólás

 • AsconaB 2015. november 14. 08:42

  1
  Respekt nekik. Az Everest-et megmászni komoly teljesítmény, és ha sikerül élve visszajutni lesz mire emlékezni az embernek.
 • DrGore 2015. november 14. 09:32

  2
  Azt mondják hogy rengetegen másszák meg az Everest-et, és hogy elég erősen túl van lihegve. Oxigén palackkal és minimális szintű felkészüléssel jóformán bárki, még egy lelkes amatőr is könnyedén meg tudja csinálni. Szezonban olyan tömeg van ott hogy sorban állnak az emberek, és amikor felérsz a csúcsra csak annyi időd van hogy néhány képet készíts és már menned is kell hogy a mögötted lévők is sorra kerüljenek. Alapból véve csak pénz kell hozzá, semmi más. Csak akkor számít nagy teljesítménynek ha palack nélkül csinálod meg, de az tényleg emberfeletti teljesítmény. Azok előtt tényleg le a kalappal.
 • Henti82 2015. november 14. 10:20

  3
  Én már voltam fent palack nélkül többször is,serpák is voltak és elég veszélyes volt mert folyton hópárducok meg helyi terroristák támadtak rám de mindet leszedtem egy M60-al :) Ilyen ez a FarCry 4 :)

  Amugymeg le a Kalappal ezek előtt,bár én sose fogom megérteni miért jó oda felmászni hogy lemászhassanak...
 • Kalmani 2015. november 14. 10:40

  4
  Valljuk be! Legtöbbünk ilyen halálra vágyik. Először a végtagjaink faggyanak le, majd amikor már mozdulni sem tudunk, az agyunkban felkészülni az elkerülhetetlenre. Aztán a kővé fagyott tetemünk közszemlén legyen a többi hegymászónak, hogy mi várhat rájuk. Majd egy szép napos reggelen, amikor a holttestünk kicsit kienged a fagyból, néhány éhes állat (vagy jeti) falatozzon belőlünk. Pár évvel késöbb -amikor már csak a csontvázunk marad- egy fázós serpa tüzet rakjon a csontjainkból.
 • pixel #2 2015. november 14. 11:10

  5
  @DrGore: Na Te ugyan hánszor jártál arra? Sok embernek még a Mátra is gondot okoz. Megy egy 10 emeletes családi ház. Nem, hogy ez a baszott nagy hegy. Palackal és anélkül is rohadt nehéz meg mászni egy ilyen dombot...
 • LongJohnHolmes #4 2015. november 14. 13:34

  6
  @Kalmani: Tökmindegy hogyan halsz meg. Gáz csak akkor van, ha túléled nyomorékon.
 • cancer 2015. november 14. 13:48

  7
  Engem nem hat meg a sorsuk. Egészségükre.

  Mindenki a saját sorsának kovácsa. Én szeretnék minél hoszabb életet....ők minél rövidebbet.
 • DrGore #5 2015. november 14. 14:51

  8
  @pixel: Egyszer sem, és soha sem fogok még akkor sem ha nyerek a lottón, pedig akkor simán meg tudnám csinálni.. Felfogadok egy sereg serpát, akik hozzák majd a raklap oxigén palackot, meg 2-3 profi hegymászót akik végig kísérni fognak. Aztán a csúcson csinálok néhány képet a fosbookra hogy lássák mekkora raj vagyok. Egy szuszra felfutok egy 10 emeletes családi ház tetejére úgyhogy lazán meglenne. Egyébként valamit félre olvastál. Nem azt mondtam hogy egy séta a kertben. De te biztos jobban tudod nálam, mert megjártad egy párszor igaz?
 • Árpi #3 2015. november 14. 21:50

  9
  @Henti82: Ja az jó játék! :D rotfl
 • Mihatika 2015. november 15. 09:59

  10
  A serpáknak nem kell palack? Ők mindig visszatérnek
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!