Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

1952 telén rossz idők jártak az angol főváros lakóira. Hideg tél volt, aki nem akart megfagyni az fűtött. Erre pedig nagyrészt egy lehetőség adódott, a szén. A gyárak kéményei szintén okádták a füstöt. A város felett lebegő köd viszont nem engedte a füstöt felszállni. A levegő mérgező és gyakorlatilag alkalmatlan volt a légzésre. Maszkokat fabrikáltak maguknak az emberek, aki tudott gázálarcot viselt, még az eladásra a fővárosba szállított állatokra is raktak ilyet, hogy ne pusztuljanak el. 12000 ember halt meg azon a télen a szmogtól, főleg gyerekek, az idősek és a betegek közül kerültek ki az áldozatok. A hatóságok komolyan kezdtek foglalkozni a kérdéssel és intézkedéseket tettek, hogy ez ne történhessen meg újra. Gázfűtésre állították át a lakosság nagy részét, így jelentősen csökkent a szénfogyasztás. Egyetlen ember nem foglalkozott komolyan a problémával, Nagy-Brittannia akkori miniszterelnöke, Winston Churchill. Mit neki az időjárás szeszélyei. .. 13 évvel később, 1965-ben újra szembesültek a szmoggal, akkor már "csak" 750 ember vesztette életét. A zöldek szerint a mai Egyesült Királyságban évente 50000 ember hal meg a levegőszennyezés okozta problémáktól és azok szövődményeitől.

Maga a poszt az a sisak miatt készült, egy feltaláló az akkori technikával így gondolta megvédeni a lakosok egészségét. Az oldalán begyújtott kis kazán a plexi páramentességét hivatott megtartani. Volt egy luk is rajta, ahol koktélt szürcsölhetett a viselője.

Készült régebben egy képes poszt már erről, de nem volt leírás és más képek szerepeltek, valamint a sisak sem volt benne.

4 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!