Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

3 hozzászólás

 • billike 2013. július 16. 13:11

  1
  Egy kis infó :
  A szokatlanul nagy, 3,7 méteres magas, de pilóta nélkül csak 55,5 kilogrammot nyomó szerkezet, amelyet Todd Reichert pilóta és társfejlesztő pedállal hajtott, 64,11 másodpercen át tartózkodott a levegőben, 3,3 méter magasra emelkedett és "repülés" közben nem lépett ki egy 10-szer 10 méteres négyzetből.A június 13-án egy torontói futballstadionban felállított rekordot a héten hitelesítette a lausanne-i (Svájc) székhelyű Nemzetközi Légisportszövetség (FAI), s ezzel a torontói egyetem fejlesztőcsapatának sikerült elnyernie a 250 ezer dollárral járó Igor I. Sikorsky díjat, amelyet 1980-ban hívott életre az Amerikai Helikoptertársaság (AHS) egy ilyen teljesítmény jutalmazására.

  Az elmúlt évtizedekben több kísérlet is történt a pedálos helikopter megalkotására, de egyiknek sem sikerült teljesítenie a szigorú feltételeket, melyek szerint az emberi erő hajtotta repülő szerkezetnek három méternél magasabbra kell emelkednie, legalább 60 másodpercen át kell lebegnie, és nem léphet ki a 10x10 méteres kockából. Sokan megvalósíthatatlannak tartották a célt.

  Az Atlas nevű járművet kifejlesztő csapat, a külön e célra AeroVelo néven létrehozott garázscég tagjai hangsúlyozzák, a technikai megoldások, például a szénszálas építőelemek alkalmazása mellett fontos, hogy a pilóta ne legyen nehezebb 80 kilónál és bírja izomerővel a pedálozást. Az Atlast hajtó Todd Reichert aerodinamikai mérnök, profi gyorskorcsolyázó és kerékpározó a maga 75 kilójával kiválóan megfelelt e követelményeknek. :D
 • ArkaChopa 2013. július 16. 19:07

  2
  Tudom, nekem a mániám, de egy magyar címet szívesebben olvastam volna itt! kalap :D
 • billike 2013. július 16. 22:12

  3
  Túl korán nyomtam ENTERT :S
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!