Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A "Verduni csata" sorozat kiegészítéseként.
A "Vörös Zóna" (Zone Rouge) olyan nem összefüggő területek láncolata, melyek az 1. világháború idején a franciaországi "beállt" front mentén feküdtek.

Ezek a földek a folyamatos harcok során olyan mértékben károsodtak, hogy a háború után a hatóságok egyszerűbbnek látták lezárni a területet, mint megpróbálkozni a megtisztításával. A hivatalos jellemzés szerint: "Teljesen elpusztult. Ingatlanokban esett kár: 100%. Mezőgazdaság károsodása: 100%. Emberi életre alkalmatlan. "

Bőven jogosnak tűnik a tiltás, a harcok során annyi bomba és lövedék csapódott be a területre, olyan sok az állati és emberi maradvány, hogy mezőgazdasági munkákat életveszély és kegyeletsértés nélkül nem igen lehet végezni. Nem csak a hadianyag puszta mennyisége, a "milyensége" is okot ad az óvatosságra, mivel a több millió bomba közül sok volt a mérges gázzal töltött, ezek a mai napig veszélyesek. Ypres közelében a máig vannak olyan területek, ahol a növények 99%-a az arzén miatt pusztul el, nem képes fejlődni. Egyes helyeken a föld arzéntartalma a megengedett érték több százszorosa, és emellett veszélyes mennyiségben mutatható ki ólom, higany és cink is a talajban. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a földréteg felső 15 cm-e hektáronként átlagosan 300 darab lőszert/bombát tartalmaz. Ekkora területet ilyen mennyiségtől megtisztítani több száz évbe telne.

A területen megtiltották a mezőgazdasági termelést, az állattartást és a lakhatást, házak építését. Ebbe beletartoztak azok a falvak is, amik a háború során teljesen elpusztultak. Ezeket egyszerűen beírták a "háborús veszteségek" táblázat megfelelő rubrikájába.
Az "Elvesztett falvak" listája:
- Beaumont-en-Verdunois
- Bezonvaux
- Cumières-le-Mort-Homme
- Douaumont (részben újraépítve)
- Fleury-devant-Douaumont, helyén ma a Verduni csata emlékműve áll
- Haumont-près-Samogneux
- Louvemont-Côte-du-Poivre
- Hurlus
- Le Mesnil-lès-Hurlus,
- Perthes-lès-Hurlus,
- Ripont
- Tahure
- Moronvilliers
- Nauroy
- Regniéville
- Remenauville
- Fey-en-Haye
- Flirey
- Moussy-sur-Aisne
- Vauclerc-et-la-Vallée-Foulon
- Ailles
- Beaulne-et-Chivy
- Courtecon

A zóna eredetileg 1200 km2-nyi területet foglalt magába, mára már valamelyest csökkent a mérete a folyamatos mentesítő munkáknak köszönhetően.
Sok helyen ma már részlegesen engedélyezett az állattartás és a gazdálkodás, azonban a gazdálkodókat kötelezik arra, hogy a mezőgazdasági munkák közben talált hadianyagot gyűjtsék be és adják le a hatóságoknak. Ezt "vas betakarítás"-nak hívják, mely során minden évben 900 tonna vashulladékot és fel nem robbant lőszert gyűjtenek be a hatóságok.

3 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!