Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az amerikai Haditengerészeti Kutatási Iroda (U.S. Office of Naval Research) tulajdonában van az egyik legfurcsább oceanográfiai berendezés az “RP Flip” hajó

melynek különlegessége, hogy vízszintes és függőleges pozíciót is fel tud venni a vízen. Az átfordulás 28 percig tart. Ezt a különös hajót 1962-ben építették.
A hajó 108 méter hosszú és két részből áll, az elején a szállások találhatók a végén a ballaszt tartály. A Flip célja, hogy tanulmányozza hullámmagasságokat, akusztikus jeleket, a víz hőmérsékletet és sűrűséget, valamint a meteorológiai adatok gyűjtése. Fred Fisher és Fred Spiess vezetésével az első vizsgálatok befejezése során, fontos adatokat gyűjtöttek össze a víz keringéséről, vihar hullámok létrejöttéről, szeizmikus hullámok mozogásáról, víz alatt tengeri állatokról, de ez csak néhány a Flip által készített vizsgálatoknak.
A hajón a szobák többségében két ajtó van az egyiket akkor használják amikor a hajó vízszintesen áll a másikat akkor amikor függőlegesen. A bútorok túlnyomó része is a forgáshoz van kialakítva, a többit zárni kell. A konyha ezzel szemben kivétel, mindkét pozícióhoz építettek konyhát. A motorok zaja zavarná a kutatást, ezért a "Flip"-en nincsenek motorok, másik hajónak kell vontatnia, függőleges helyzetben csak lebeg. Álló helyzetben is rendkívül stabil és halk.

6 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!