A paprikafajták csípősségét az úgynevezett Scoville-skála alapján határozzák meg.
A skála elnevezését a 20. század elején kidolgozó Wilbur Scoville kémikusról kapta, lényege pedig a paprikafajták erősségét meghatározó kapszaicin nevű anyag koncentrációjának mérése: a szisztéma szerint a mért paprikából készült oldatot cukros vízzel hígítják, egészen addig, amíg a mérést végző tesztelők csípősnek érzékelik a folyadékot. Az adott zöldséget ezután a semleges íz eléréséhez szükséges hígítás mértéke alapján helyezik el a Scoville-skálán. Az itthon ismert közönséges paprika például a skálán nullás értéket kap, hiszen nincs csípősanyag-tartalma, a csípős magyar paprikák 1500-2500 SHU-t (Scoville Heat Unit, Scoville-hőegység) érnek el, míg számos, rendkívül csípős hibrid paprikafajta felkúszhat egészen a többszázezres, akár egymillió körüli tartományba.

A Trinidad Scorpion Butch Taylor 1,463,700 SHU-t ért el a skálán, ezzel elnyerte a világ legerősebb paprikája címet.

Második helyen a Naga Viper nevű paprika áll 1,390,000 ponttal.

A videók elég jól mutatják, mi történik egy Trinidad megevésénél. Ezek a paprikák pedig kifelé jövet is csípni fognak.
Aki esetleg kipróbálná, az vegye fel videóra,és rakja fel
Gekko3src 2011. június 9. 13:47
80