Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A posztsorozat utolsó része.

Áldozatok

Verdunnél mindkét fél addig elképzelhetetlen veszteségeket szenvedett: legalább 170 ezer francia és 150 ezer német katona esett el, a sebesültek és eltűntek számával együttesen ez a szám megközelíti a 700 ezer főt. A tízhónapos öldöklés során a francia hadvezetés úgy gondolta: jobb, ha katonái felváltva tapasztalják meg a vérfürdőt, s így folyamatosan cserélte a frontra vezényelt csapattesteket. A rotációs rendszernek is köszönhető, hogy a védelem nem omlott össze, de ennek ára az volt, hogy a francia hadsereg háromnegyede, míg a németnek csupán a negyede fordult meg a pokoli "húsdarálóban". Az itt szolgáló katonák jelentős része ellenséget nem is látott, csak annak ágyútüzét tapasztalta meg.

Az erődrendszer sikerei arra ösztönözték a francia vezetést, hogy az 1930-as években kiépítse az úgynevezett Maginot-vonalat (amelyet a második világháborúban, az 1940-es villámháború során a németek egyszerűen megkerültek). A védők önfeláldozása miatt a verduni ütközet a két világháború között a francia elszántság és hazaszeretet, majd az 1960-as évektől a német-francia megbékélés egyik jelképe lett. 1984-ben Helmut Kohl német kancellár és Francois Mitterrand francia elnök a douaumont-i katonai temetőben egymás kezét fogva emlékezett a szakadó esőben a csata áldozataira.

A területre belépni Tilos !

A csata óta eltelt száz év alatt sem sikerült megtisztítani a Verdun környéki területeket, amit vörös zónának neveztek el a hatóságok. A vörös zónába tilos belépni, a föld erősen szennyezett.

A talajt még mindig bombatölcsérek és lövedékek nyomai szabdalják, de a lakatlan terület viszonylag gyorsan kizöldült. Ennek ellenére a Vörös Zónába nem véletlenül tilos a belépés: rengeteg, még fel nem robbant töltet lapul az erdőben. A környékbeli farmerek szinte minden évben ráfutnak egy-egy besült töltetre a traktorjaikkal. A szakértők szerint viszont nem is a robbanótöltetek, hanem a gázbombák az igazán veszélyesek, és a Vörös Zónában ezekből is rengeteg van.

Bár van egy kormányügynökség, a Department du Deminage, ami a töltetek eltávolításával foglalkozik, de a hozzáértők szerint 300 évig is eltartana, mire minden besült robbanófejet, gázbombát és gránátot megtalálnak és hatástalanítanak, ezért a vörös zónát inkább meg sem próbálják megtisztítani, csak a környező falvakkal, és az onnan érkezett bejelentésekkel foglalkoznak.

(A vörös zónáról bővebb leírást itt találtok. )

8 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!