Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az Amerikai légierő és védelmi minisztérium titkos terve az 50-es évekből! :|

Az Amerikaiak sose voltak rest, tönkretenni a környezetüket, ha politikáról volt szó. A hidegháború elején kitalálták, hogy egy fémgyűrűvel veszik körbe a földet. A fémgyűrű igazából rengeteg apró tű szerű fémhulladék lett volna. Az 1958-as Project Needles volt az eredeti neve. Biztonságos rádióhullámokat visszaverő réteget akartak képezni a föld körül (mesterséges ionoszféra), így az Oroszok hiába vágtak el volna föld alatti kábeleket, nekik akkor is lett volna egy biztos működő rádiós rendszerük. (Mondjuk másoknak is) A réz tű szálakat 1.8 cm-re készítették ez a 8 GHz-es hullámok terjedését segítette volna.
Először a rádiócsillagászok kezdtek óbégatni az űrszemét ellen, majd kezdték finomítani az ötletet. Alacsonyabban akarták pályára állítani, hogy majd vissza esik! Ezek után 1961 október 21-én fellőtték az első 20 kg-os réz adagokat, de ez nem sikerült. 1963 Május 8-án viszont sikeresen fellőttek 3500 km magasra 350 millió !!!! réztűt sikeresen, amelyek orbitális pályára álltak. A terv sikerült a rádiókommunikáció létrejött, azonban a szabadon száguldó tűk kezdtek szétszóródni minden irányba, így a vétel folyamatosan romlott.
Miután nemzetközi tiltakozást váltott ki az űr beszennyezése, és a tudósok intellektuális bűncselekménynek titulálták, befejezték a projektet 1966-ban, főleg a műholdak térnyerésével.
Azonban a 350 millió tű továbbra is ott száguldozik a fejünk felett. A kérdés: vajon egy ilyen tű becsapódása egy műholdba mekkora kárt okozhat? Most ezt vizsgálják, mert kiderült a tűk itt - ott összetapadtak, méghozzá annyira, hogy a földről már több száz csomót beazonosítottak, mint nagy méretű űrszemét! grat

13 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!