Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

1941 szeptemberére az Alan Cunningham tábornok parancsnoksága alatt álló észak-afrikai brit 8. hadsereg helyzete válságosra fordult. A „sivatagi róka”, Erwin Rommel tábornagy Afrika-hadteste az egyiptomi határig nyomta vissza az angolokat. A stratégiai fontosságú Szuezi-csatorna megtartásához és Rommel visszaszorításához nélkülözhetetlenné vált a 8. hadsereg megerősítése.

A Thistlegorm teherszállító gőzös egy katonai konvoj egységeként Alexandriába tartott, létfontosságú hadfelszerelésekkel a fedélzetén.A Thistlegorm 1941. szeptember 4-én futott ki többedmagával Glasgow kikötőjéből.A konvoj rövid technikai megállót tartott a dél-afrikai Cape Townban (Fokvárosban) ahol feltöltötték a hajók szén- és vízkészleteit. A Jóreménység fokának megkerülésével jutottak ki az Indiai-óceánra, és szerencsés, eseménytelen hajózás után elérték a Vörös-tenger bejáratát. Úgy tűnt, hogy innen a hadi szállítmánnyal megrakott konvoj már különösebb incidens nélkül elérheti a Földközi-tengert. 1941. október 5-én érkeztek meg a Szuezi-öböl bejáratához.

1941. október 6-án hajnalban négy Heinkel He-111 típusú bombázó szállt fel Krétáról, hogy a Szuezi-öböl térsége felett portyázzon.A Heinkelek rábukkantak a Gubali-szorosban szétszórtan horgonyzó brit teherhajókra, és nyomban támadásba lendültek. Két bombázó a Thistlegormot szemelte ki magának, a rácsapásban kioldott bombák a 4. számú raktérnél telibe találták a gőzöst.

A sorozatos robbanások letépték a gőzös tatját, a beömlő víz miatt a Thistlegorm perceken belül elsüllyedt. A 49 fős személyzetből 18-an haltak meg a német támadásban, 4 tengerész, 9 katona és 5 hajótüzér.

A háborús idők forgatagában a rakományával együtt mélybe süllyedt Thistlegorm sorsa gyorsan a feledés homályába merült. A hajó roncsát 15 évvel az elsüllyesztése után a légzőkészülékes búvárkodás úttörője, a világhírű tengerkutató, Jacques-Yves Cousteau találta meg 1956-ban, az első vörös-tengeri expedícióján.

4 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!