Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Egy tanulmány szerint a nagy fehér cápák hasonlóképpen választják ki áldozataikat, mint az emberi sorozatgyilkosok. Csak a motiváció más.

A kifejlett nagy fehér cápa (Charcharodon charcharias) legfőbb zsákmányát a tengeri emlősök, különösképp a fókák képezik. Ahhoz, hogy a ragadozó sikeres támadásokat hajtson végre a kitűnően és gyorsan úszó prédával szemben, profi vadászmódszereket kell kifejlesztenie, amely csak tanulás útján szerezhető meg. A cápák zsákmányuktól általában kb. 90 méterre, a homályos vizekben cirkálva figyelik ki a fiatal, magányosan úszkáló fókákat. Ez a távolság elég közeli ahhoz, hogy lássák áldozatukat, de ahhoz elég távol van, hogy ők maguk észrevétlenek maradhassanak. Közben ügyelnek arra is, hogy ne legyen a közelben másik cápa, amely vetélytársnak bizonyulhat vagy elijesztheti a zsákmányt. Alulról, szinte láthatatlanul támadnak prédájukra, és korábbi vadászataik eredményéből mindig tanulnak.
A Carcharodon megalodon kifejlett példányai 16-18 méter hosszúak lehettek, tömegük pedig elérhette a száz tonnát. A körülbelül 16 millió évvel ezelőtt megjelent és 1,6 millió éve kipusztult őscápa így nagyjából harmincszor nehezebb volt mai leszármazottjánál, a nagy fehér cápánál (Carcharodon carcharias). A Journal of Zoology folyóiratban most megjelent vizsgálat pedig kimutatta, hogy harapási ereje legkevesebb 10,2 tonna volt, de elérhette akár a 18,2 tonnát is - az őscápa ezzel a történelem legerősebb harapású élőlénye. Előszeretettel vadászott a nála nagyságrendekkel nagyobb bálnákra is: először az uszonyukat és a farkukat harapta le, hogy ne tudjanak elmenekülni, majd kedvére fogyasztott a zsákmányból - áll a tanulmányban.
Az ausztráliai Új-Dél-Wales Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a ma élő fajok közül a maga 1,8 tonnás harapási erejével a nagy fehér cápa a legerősebb a világon. Összehasonlításképpen: egy afrikai oroszlán állkapcsának harapási ereje 560 kilogramm, az emberé pedig legfeljebb 80 kilogramm."Ezt a fenevadat a természet a szükségesnél is nagyobb erővel áldotta meg ahhoz, hogy elejtse és felfalja áldozatait" - mondta el Stephen Wroe, a kutatás vezetője. "A harapási erőt ráadásul még a kivételesen éles fogakból álló cikkcakkos fogsor is fokozza, amellyel viszonylag csekély erőfeszítéssel is át lehet szakítani akár a vastag bőrt, és az alatta meghúzódó zsírszövetet és az izmokat is."
A Journal of Zoology című amerikai tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzői az úgynevezett "sorozatgyilkos-profil" segítségével vizsgálták a fehér cápák vadászmódszereit. "Valamiféle stratégia mentén folyik a dolog" – nyilatkozta Neil Hammerschlag, a Miami Egyetem cápakutatója, a tanulmány egyik szerzője. A szakember 340, fókák elleni cápatámadást figyelt meg a dél-afrikai partoknál található Fóka-sziget közelében. Elmondása szerint ha a szigetnél vadászó cápák csupán véletlenszerűen csapnának le áldozataikra, akkor elég lenne az összegyűlő fókák közelében úszkálniuk. Ám nem ez a helyzet.
;);););););););););););););)

6 hozzászólás

 • Kage 2011. július 23. 01:29

  1
  Egyetlen állat sincs ami félelmet vált ki belőlem kivéve a cápák... Fogalmam sincs miért de beleborzongok, ha látok akár egy képet róluk, ha meg ki van nyitva szája akkor meg főleg és felülről mutatják... brrr Ki futnék a világból, ha egy tropikáriumba akarnának engem elvinni :D
 • Kágyilló 2011. július 23. 02:18

  2
  Erőteljes dögök az egyszer biztos.
 • chili211 2011. július 23. 07:58

  3
  az ős cápának ha jól tudom Megalodon a neve,nagyon grat,jól össze szedett kis poszt :P
 • chili211 2011. július 23. 08:01

  4
  Ja de ott is van,bocsánat :$
 • laca72 2011. július 23. 20:34

  5
  Egyetlen egy természetes ellensége van a fehércápának, méghozzá az Orca. Ritkán találkoznak, de ha igen semmi esélye a fehércápának egy kb 6 tonnás Orcával szemben. Simán és kertelés nélkül megtámadja és meg is eszi az Orca.
 • lala2010 2011. július 23. 20:40

  6
  Na hát ha az tényleg létezett !! a mostaniak ebihalak ahhoz képest
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!