Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A különleges körkörös jelenség a Szaharában, Mauritánia területén figyelhető meg. Az El Richatnak nevezett képződmény régóta népszerű az űrhajósok körében.

Az El Richat azon földi geológiai struktúrák egyike, amely az űrből sokkal pontosabban megfigyelhető, mint a Földről. A különleges alakzat a Szahara végtelen homokmezejében már az első emberi űrmissziók óta kedvelt megfigyelési célpont.
Az 50 kilométer széles, leginkább egy szemre emlékeztető jelenségről körszerű alakja miatt korábban azt feltételezték, hogy becsapódási kráter. Ma már azonban a geológusok úgy vélik, hogy erodálódott antiklináris szerkezettel, azaz üledékes kőzetek felboltozódásával van dolguk.
Az örökké változó homok a felvételen is szinte mindent elfed, a szem közepe azonban tisztán látszik. A sötét részek a környező homokhoz képest 200 méterrel magasabban lévő, üledékes kőzetek alkotta fennsíkokat jelölik. A struktúra külső peremének csúcsa 485 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.
A sziklák a Maliig nyúló Erg Oudane homoksivatag részei. A homoksivatag számos, ma már a világörökséghez tartozó középkori ksour-t, azaz erődítményt is rejt. A ksourok tornyokból, városfalból és házakból álló, a Szaharán átvezető fontos kereskedelmi utak mentén álló, középkorban épült települések. A mauritániai ksourok 1996-ban váltak a világörökség részévé.

9 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!