Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az Amerikai Egyesült Államok fennállásának ideje alatt bekövetkezett legnagyobb vulkáni kitörés volt.

A Mount Saint Helens Észak-Amerikában, a Cascade-hegységben található vulkáni eredetű hegy. 1980-ban, 123 évnyi pihenés után olyan méretű kitörést produkált, melynek hangját még 225 km-el messzebb is hallani lehetett.

A kitörést megelőző időszak

Természetesen nem hirtelen adta ki Szent Ilona a haragját, mivel hosszas morgolódás előzte azt meg a lakosság szerencséjére. A hegyet vizsgáló szeizmológusok már 1980 tavaszán észlelni kezdték a növekvő aktivitást, mígnem 1980.március.15-én egy kisebb földrengést is mértek a hegy közelében. Ezt követően a rengések száma és ereje folyamatosan növekedett, mígnem március 27-én megtörtént az első kitörés, mely egy a richter-skálán 4-esnél nagyobb erejű rengés kíséretében következett be. Ez a kitörés kialakította az első, körülbelül 75 méter átmérőjű kráterét a vulkánnak és egy 2,1 km magas hamufelhőt lőtt a levegőbe. Természetesen idő közben a környező településeket már evakuálták a hatóságok, hiszen egyértelmű volt, hogy a vulkán kitörni készül.

A március 27-én történt kitörést még rengeteg további hasonló erejű követte, melyek tovább tágították a kráter méretét. Április 7-én már 350 méter volt az átmérője és körülbelül 150 méter mély. Az Amerikai Geológiai Egyesület (USGS) áprilisban megállapította, hogy a hegy északi oldala 82 méterrel kiemelkedett. Utóbbi tovább folytatódott, ezzel jelezve, hogy milyen irányű kitörés várható.

Május közepére a vulkán teljes mérete körülbelül 0.13 köbkilométerrel nővekedett és az északi oldal már 120 méterrel volt kiemelkedve korábbi méretéhez viszonyítva.

A kitörés

1980.május.18-án, több mint 10.000 mért rengés után bekövetkezett az addigi legnagyobb 5,1-es erősségű rengés, mely átformálta a hegy északi oldalát. A kiemelkedett földtömeg a rengés után 7-20 mp-el omlásnak indult nagyjából 250 km/órás sebességgel. Ez volt írott történelmünk valaha mért legnagyobb földcsuszamlása. Körülbelül 3 köbkilométernyi kőzet terült el a vulkán északi lábánál lévő Toutle folyóban és az északi völgyben, ahol helyenként a 180 métert is elérte törmelék vastagsága. Az áradat 21 km-es távolságig mindent letarot. A magma iszonyú erejét lent tartó súly eltűnése után pedig megtörtént a hatalmas kitörés.

Az erupció nagyjából 1080 km/órás sebességgel történt, de akár a hangsebességet(~1200 km/ó) is átléphette, ezzel hangrobbanást idézve elő. A föld alatt lévő gázok ereje becslések szerint egy több, mint 24 megatonnás hidrogénbombának az erejével robbantotta le a hegy tetejét és északi oldalának nagy részét. (Ez körülbelül a hirosimára ledobott atombomba erejének az 1600 szorosa. ) 31 kilométeres körzetben maga a puszta lökéshullám is halálos erejű volt. Körülbelül 600 négyzetkilométernyi erdőt tarolt le. A környező hegyeket a robbanás és a piroklasztikus ár lecsupaszította, melynek hője a 600 celsius fokot is elérte.

A hegy addigi 2950 méteres magasságából 401 métert veszített. A kitörés ereje úgy 540.000.000 tonna hamut és törmeléket vetett szét, mely körülbelül 57.000 négyzetkilométeren terült el. A vulkanukus felhő a kitörés után nem sokkal már a 64 kilométeres szélességet és a 24 kilométeres magasságot is elérte.

A kép 57 km-es távolságból készült.

Halálos áldozatok és károk

Bár a környéket evakuálták, a vulkán növekvő aktivitása sok kíváncsiskodót vonzott a területre. Olyan sokan jöttek, hogy a hatóságok már nem bírtak el velük, így egy határt szabtak, melynek keretein belül napi 50 embert engedtek a hegy 20 kilométeres körzetébe. A kíváncsiskodók mellett még szeizmológusok és hivatásos fotósok is voltak a területen. Persze sokan nem félve a vulkán erejétől mégközelebb mentek hozzá, csakúgy, mint Robert Landsburg, aki a legközelebbi fotókat készítette a kitörésről.

Landsburg tudta, hogy nem menekülhet, így az utolsó pillanatokban a fényképezőgépére vetette a táskáját és önmagát, hogy megvédje a felvételeket.

A kitörés 30 kilométeres körzetében senki sem maradt életben, így összesen 57 közvetett és úgy 62 nem közvetett halálos áldozata volt a katasztrófának. Az erupció elpusztított még 200 házat, 47 hidat, 24 km vasutat és majdnem 300 kilométernyi utat. Az elpusztult állatok számáról csak becslések vannak, melyek a következők: 1500 jávorszarvas, 5000 szarvas, legalább 7000 további emlős és úgy 12 millió lazac.

Mindezek mellett a vulkanikus hamu toxikussága elpusztította a legtöbb organizmust a környéken, aminek következtében máig, több mint 40 évvel később is majdnem teljesen csupaszak a környező hegyek és a Spirit tóba sodródott elképesztő mennyiségű farönk sem bomlott még le.

Napjainkban

Szent Ilona a mai napig az aktívabb vulkánok közé tartozik. Úgy tűnik, hogy 1980-as kitörésével nem adta ki minden erejét. Folyamatosan növekszik a kráter közepén egy új dóm, mely mostanra más sokkal magasabb még az Empire State Buildingnél is, ami 381 méteres.

A kitörés előtt és utána.

Érdekesség: az erupció hangját 225 km-es távolságból rögzítették.

Erre a szövegre kattintva hallgathatjátok meg.

8 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!