Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Oroszország legrémisztőbb sorozatgyilkossági hulláma kezdődött 2014. Május 3.-án.

Anatolij Lebedev és felesége aznap este indultak útnak az M4-es autópályán, amely több mint 1000 km hosszú. Kb. 1 órája utaztak, amikor defektet kapott az autójuk. Félreálltak és a csomagtartóból elővette a pótkereket a Anatolij. Ebben a pillanatban több fegyveres előugrott a sötétből és pisztolylövésekkel kivégezték a férfit a csomagtartónál, míg a feleséget az első ülésen. Aztán a támadók kereket oldottak,
nem vittek el semmit az áldozatokhoz nem nyúltak. A rendőrség nem tudta mire vélni az ügyet és lezáratlanul félretették az aktákat.
Alig telt el 2 hónap, amikor szintén az M4 autópályán felfedezték Albert Yusupov holttestét az autója mellett. Fejbe és hátba lőtték többször, Albert autójának a gumijai szintén ki voltak lukadva. A rendőrség újból értetlenkedve állt az ügy előtt.
A következő hónapokban rohamosan nőtt a gyilkosságok száma egészen 26-ig emelkedett. A média is felkapta a hírt és el is nevezte a több tagú sorozatgyilkos bandát GTA Bandának.
A legfurcsább és egyben közös vonása a gyilkosságoknak, hogy szinte sose vittek el értékeket. (A legnagyobb érték egy használt Land Cruiser autó volt, a legkisebb egy használt telefon) Ez a véletlenszerű gyilkosságok adtak okot a névválasztásnak.
A módszerük brutálisan egyszerű volt. Szögekkel felszerelt fákat helyeztek el az úton éjszaka, amire az áldozat ráhajtott és kidurrant a kereke. Ekkor félreállt az illető. A bandatagok nagyjából tudták hol fog megállni, ott elrejtőzködtek, majd hirtelen előugrottak és pisztolyokkal agyonlőtték az embert. Ezután amilyen gyorsan megjelentek, ugyanígy el is tűntek az éjszaka sötétjében.
Egy esetben egy Irina nevű hölgy túlélte a támadást. Szokás szerint defektet kapott, és félreállt, de nem szállt ki. Ez mentette meg az életét, ugyanis alakokat látott mozogni az autója felé, és egy fémes tárgyat látott megcsillanni az éjszakai fényben, mintha egy pisztoly lett volna. Azonnal tovább gurult, és hívta a rendőrséget, és a GPS koordinátáit bediktálta. A rendőrök forró nyomon kezdték a tettesek felkutatását, de nem találták már őket mire kiértek elmenekültek.

2014 októberére már olyan mértékű volt a rémület az autópálya használók körében, hogy egy 150 főből álló fegyveres csoport alakult, hogy a rendőrség helyett kézre kerítsék az ámokfutókat. Erik Davidich a csoportosulás vezetője szerint ezek a gengszterek túl jól képzett őrültekből áll,és profi módon hajtják végre a tetteiket. Erre bizonyíték, hogy egy esetben szinte teljes vaksötétben 20 méterről lőtték ki az autó vezetőjét anélkül, hogy célt tévesztettek volna. Rendszerint nyom nélkül szívódnak fel. Ennyire precízek csak egy jól szervezett banda esetén lehetséges.
A Davidichi fegyveres csoportosulás hatására a GTA banda leszállt az M4 autópályáról, több gyilkosság ott már nem fordult elő, viszont más helyszíneken folytatták.

Az első komoly nyom 2014. Szeptemberében jutott a rendőrség kezére.
Szeptember 3. -án a Moszkvai körgyűrűn Yasenevo kerület egyik benzinkútjánál megállt Boriszov nevű férfi tankolni. Amikor kifelé haladt a kútról megjelent három fegyveres férfi, és több pisztolylövést adtak le rá. A benzinkútról azonnal a segítségére siettek, és egy autóval üldöznék kezdték a menekülő bandát. Boriszov bár láblövést kapott részt vett az üldözésben, és csak akkor hagytak fel ezzel, amikor a banda lassítva melléjük ért és fegyvereket fogtak rájuk. Visszatérve a kútra a rendőrségnek átadták a kamera felvételeket amin azonosítható volt a támadók autója.
Az autó tulajdonosa egy üzbég férfi volt - Fazliddin Khasanov. - A férfit azonnal megfigyelés alá vették, hogy kiderítsék kik a társaik. Így jutottak el Khazratkhion Dodokhoev és a bandavezér Ibaydullo Subkhanov -hoz. Aki Szentpétervár Udel'naya nevű részén élt családjával.

A különleges erők kommandósai 2014. November 6. -án szálltak ki Subkhanov otthonához és felszólították megadásra a bent lévőket. A férfi ellenállt és egy pisztollyal lövöldözni kezdet, válaszképp agyonlőtték. Az épület átvizsgálása után tucatnyi fegyvert találtak. A következő hetekben még 9 bandatagot kapcsoltak le, és így vége lett a GTA banda ámokfutásának.

A bandáról ekkor derültek ki érdekes dolgok. Subkhanov 2012-ben alapította a több főből álló csoportot, amelyet iszlamista elvek alapján irányított. Az összes tag szerény anyagi körülmények között élt, és vendégmunkásként érkezett Oroszországba. A pontos számuk a mai napig nem ismert, és valószínűleg többen rejtőzködnek még. 10 férfi (Absmatov Rashid, Okhunov Nematjohn, Rakhimov Abnunakhob, Ibragimov Dierbek, Akhmadjonov Alerbek, Sultanov Tolibjohn, Mamadchonov Abdumukim, Fazalitdin Khasanov. Khazratkhion Dodokhoev és Zafarjohn Guljamov) és 3 nő (Sultanova Khosiyat, Sultanova Markhabo, Chekushina Maria) akit be tudtak azonosítani.
Az első beismert gyilkosságot már 2013 Szeptemberében elkövették. Egy motorost lőttek le az M9-es autópályán. Októberben még két embert lőttek le (taxisok), decemberben pedig még négy áldozatot találtak lőtt sebekkel. A 2014 május 3. -i gyilkosságig nem tudni mennyi áldozatot szedtek, de biztos nem tétlenkedtek. A rendőrség végül csak 17 gyilkosságot tudtak bizonyítani a helyszínen talált nyomok alapján, de ennek akár a háromszorosa sem elképzelhetetlen.

Az egész ügyet körüllengte a szokásos oroszos ködösítés. A hatóságok a sok gyilkosság ellenére csak lassan és hiányosan tájékoztatta az embereket. A 2014. Május 3. -i gyilkosságot viszont felkapta a média, és szinte minden nap figyelmeztették az embereket a banda tevékenységéről. Ezért a lakosság önszerveződve inkább maguk kezébe vették az ügyet, az már más kérdés, hogy ezt eredménytelenül.

Mikhail Vinogradov elismert pszichológus és kriminológus a videofelvételek alapján egyértelműen kijelentette, hogy kifejezetten jól együttműködő hatásos csapásmérő egységként üzemelt a GTA banda. Képzettek voltak és fegyelmezettek. Külön titkos kódrendszerük volt az üzeneteik cseréjére. Egymást is Arab nevekkel illették,sosem mondták a valódi nevüket sehol. A gyilkosságokat sosem végezte pontosan ugyanaz a 3-4 ember. Mindig cserélgették az elkövetőket, hogy ne lehessen azonosítani őket. Vagy hol
ilyen hol olyan személyleírást adjanak róluk.

Ekkor merült fel az iszlamista vonal,és Putyin propaganda gépezete is ezt a teóriát erősítette. Hisz nem a vagyonszerzés, hanem a rémület keltés és a terror volt a fő céljuk. Egyértelműsítve terror cselekedeteknek és terroristáknak nevezték őket. Persze ezt a Putyin féle teóriát beárnyékolta, hogy a bandavezér a Szentpétervári ingatlanját egy magas rangú Putyin közeli politikustól bérelte. Ezt a kapcsolat szálat azonban nagyon gyorsan elvarrták. Senki nem beszélhetett róla, és mindent tagadtak.
Vladimir Zsirinovszkij pedig kifejezetten az Ukránokat vádolta, hogy a terror csoporttal akarják de stabilizálni Moszkvát illetve a közelgő téli olimpiát és annak a megrendezését.


Azonban mielőtt kiderült volna bármi komoly dolog a csapatról váratlan fordulat történt az ügyben. Ugyanis 2017 Augusztus 1. -én a bíróság kimondta rájuk az életfogytiglani büntetést. A bírósági épület egyik liftjében két őr kíséretében (egyik egy nő) indultak útnak a börtönbe, amikor arabul egymással tárgyalni kezdtek, majd váratlanul az őrökre támadtak és elvették a fegyvereiket. Megállították a liftet és felszaladtak a harmadik emeletre, ahol egy tárgyalóterembe betörtek. Itt egy jelenlévő rendőrrel tűzharcba keveredtek. Az öt GTA tagból 4-et agyonlőttek. (Lásd videó) Természetesen a média azonnal megszellőztetett egy pletykát, hogy tulajdonképpen csak el akarták hallgattatni őket, nehogy beszélni tudjanak. Mert lehet több volt ez a csoport mint egy pici iszlamista sejt.

Mindenesetre a GTA banda ámokfutása véget ért bármilyen céllal szerveződött.
Sajnos nagyon sok ártatlan ember halt meg mielőtt elkapták őket.