Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A főképen látható állítólag Hitleré volt. :beer:

A Parabellum pisztolyt Georg Luger tervezte 1898 körül, neve a latin "Si vis Pacem, Parabellum" (Ha békét akarsz, készülj a háborúra) mondásból származik. Először Svájcban rendszeresítették, de ott még 7,65-ös változatban. A német haditengerészet kérésére a német DWM gyár és Luger kifejlesztett egy újfajta 9 mm-es lőszert, ami mára Parabellum néven az egyik legelterjedtebb pisztolylőszerré vált. A 9 mm-es űrméretűre áttervezett pisztolyt 1908-ban rendszeresítette a német hadsereg és haditengerészet. Később még számos országban állt szolgálatban, egészen az 1950-es évekig.
A pisztoly Luger-féle csuklós-karos reteszelésű, rövid csőhátrasiklásos rendszerű, félautomata fegyver. Létezett belőle egy ún. "Artillery Model", azaz "tüzérségi" is, amely hosszabb csővel, fa tussal és 32 db-os dobtárral rendelkezett.
Adatok
Űrméret: 9 mm Parabellum
Csőhossz 100 mm
Teljes hossz: 230 mm
Tömeg: 0,90 kg
Elméleti tűzgyorsaság: 20 lövés percenként
Lövedék torkolati sebessége: 381 m/sec
Tár befogadóképessége: 8 töltény
Egy kis érdekesség:
Bizonyára kevesen tudják, de a Luger-t előbb ismerték Amerikában, mint Németországban.
A történet lényege, hogy egy Német származású Hugo Borchardt nevű ember emigrált az USA-ba, amikor 16 éves volt. Ott dolgozott különböző mérnöki, és egyéb más állásokban. 1893-ban, amikor Borchartd 49 éves volt, elköltözött Magyarországra, hogy elfogadjon egy munkát, egy pisztoly gyártó Ludwich Lowe nevű embernél. Ott ő tervezte a C -93 félautomata pisztolyt.
A C -93 nagy mennyiségben készült, de soha nem volt elfogadott, rendszeresített bármely ország katonai hadseregében.
Az Osztrák születésű Georg Luger, dolgozott a Ferdinand von Mannlicher tervezésében készült puskán és pisztolyon. Elment dolgozni Ludwich Lowe-el, egy vállalathoz. Luger megvitatta a C -93-at az amerikai hadsereg képviselőivel 1897-ben, és meghallgatta a bírálatokat. A súlya, kényelmetlen kezelése és a kis kaliberű lövedéke voltak a fő problémák. Luger vette ezeket a kritikákat és megújította a C -93-at, a 9 mm-es Luger P08 néven. Luger megkapta a szabadalmat az Egyesült Államokban 1904-ben, és a fegyver alapvető formája megmaradt első, és a második világháborúban.
A Lugert végül tesztelte az amerikai hadsereg, nemsokkal 1900 után, de a beszerzés iránt indított versenyben alul maradt a sokkal masszívabb Colt-al szemben 1911-ben. A döntés különösen nehéz volt, és kiemelte a fő különbségeket a Colt 1911 és a Luger között. A Luger pontos volt, de a bonyolult. Igen szoros illesztésekkel készült, ezért hajlamos volt hibásan működni, ha piszkos volt. A vizsgálatok során szélsőséges körülmények között tesztelték a fegyvereket, koszban, sárban, hidegben, melegben, több sorozatban, 6000 lövést adtak le velük non-stop. Ebben a környezetben a Colt 1911 teljesített jobban.
Azonban a Luger-t jóváhagyta a német hadsereg, és hadrendbe állította mind az első, mind pedig a második világháborúban.
Forrás: Wikipédia, Hadtörténet.hu.
:yeah:

11 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!