Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az észak-szibériai Norilszk a világ egyik legélhetetlenebb városa.

Az észak-szibériai Norilszk a világ egyik legélhetetlenebb városa.[/url] Norilszk Oroszország 94. legnépesebb városa, és a második legnagyobb város az Északi-sarkkör közelében.A sarkkör közelében fekvő Norilszk 200 ezres lakosságának mintegy 10 százaléka külföldi. A nyersanyagokban gazdag vidék központja Oroszország egyik leggazdagabb települése: a havi átlagfizetés eléri a 19-20 ezer rubelt – 190-200 ezer forintot – ami a moszkvai átlagbéreknek is többszöröse.
A nagyváros több felmérés szerint is a legélhetetlenebb hely a világon, a levegőbe kiáramló nagy mennyiségű szennyezőanyagok és a végeláthatatlan, permafrosztra épült panel-dzsungel miatt is. Emellett a várost az év 240-270 napján keresztül hó borítja. Ebből 110-130 nap alatt hatalmas hóviharok tombolnak, amelyek miatt 20 méter magas hótorlaszok is kialakulhatnak. Ráadásul télen 6 héten keresztül folyamatos sötétség borítja Norilszkot. Bár az éves középhőmérséklet mínusz 10 fok, a tél folyamán nem ritka a -40 fokos hideg, de volt már a városban -58 fok is. Általában 2-4 méter magasságban borítja a hó a várost. A város szennyezettsége: A Blacksmith Institute 2007-es felmérése szerint, a porból és a finom szemcséjű radioaktív izotópokból (pirany, cézium) álló szmog az év 365 napjából 42 alkalommal telepedik rá a városra, a savas esők és gázfelhők évente 20-28 alkalommal tapasztalhatók. Norilszk gyárai évente 500 tonna rezet, ólmot nikkelt, arzént, szelént és cinket juttatnak a levegőbe. A Blacksmith Institute becslése szerint Norilszk felelős a világ kén-dioxid kibocsájtásának 1 százalékáért is, ami évente több mint két millió tonnára tehető.
A súlyos környezeti szennyezés következtében a légúti betegségek miatti halálozás 15,8%-kal, a rák kialakulása 37%-kal, a vetélések és a csecsemőkori morbiditás kialakulása 21,6%-kal magasabb, mint Oroszország más részein. Továbbá a nehézfém (platina, palládium, irídium) szennyezettség is súlyos. Az óriási környezetszennyezés miatt a norilszki lakosok várható élettartam 46-48 évre tehető.:beer:

14 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!