Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

2014-ben egy belga pszichiátriai professzor, név szerint Samuel Leistedt úgy döntött, hogy szeretné megtalálni a filmtörténelem leghitelesebb pszichopata karakterét, mely a legélethűbben ábrázolja egy valódi pszichopata tulajdonságait. A feladathoz 10 munkatársa segítségét kérte és 3 év leforgása alatt 400 filmet néztek meg és értékeltek együtt. A 400 filmből összesen 126 olyan karaktert választottak ki, melyek a pszichopataságot kívántak ábrázolni. Mind közül leghitelesebb pszichopatának a Javier Bardem által alakított Anton Chigurh-t választották a "No Country for Old Man" című filmből.

Javier Bardem Anton szerepében.

Leistedt és kollégái úgy ítélték, hogy Anton maga a tökéletes "klasszikus pszichopata".

"Úgy tűnik, hogy effektíve érzéketlen és rezisztáns mindenfajta emberi érzelemmel szemben" - írta a professzor.

De milyen is pontosan egy a szó szoros értelmében vett pszichopata ? Hogy ezt megértsük, érdemes kicsit olvasni a jellemzőiről. Erre pedig kiváló forrás az a könyv, melyet Hervey Cleckley amerikai pszichiáter írt, melyben külön pontokba szedte az alapvető jellemzőket is.

Az egészség álarca

„Az egészség álarca” (The Mask of Sanity) egy először 1941-ben kiadott könyv, amely a 20. század pszichopátiára utaló legbefolyásosabb klinikai leírása. Cleckley úgy határozza meg a pszichopátiás beteget, mint a normális ember tökéletes másolatát, amely egy, az épelméjűséget tükröző álarccal rejti el belső emberi hiányosságait. Bár őszinte, intelligens és sokszor jó társaságnak is bizonyul, ez mind felületes, ugyanis a pszichopata ember nem képes őszinte érzelmeket érezni. Ez egyfajta védekező mechanizmusa a pszichopatának, amellyel akár 100 százalékos életet tud élni anélkül, hogy bárki gyanítaná, mit rejt az álarca.

Jellemzők

Ezek a pszichopátia Cleckley által meghatározott jellemzői:

-Felületes báj, amit fel is használ ahhoz, hogy elérje céljait
-Téveszmék hiánya és a patológiás gondolkodás más jeleinek hiánya
-Idegeskedés hiánya
-Megbízhatatlanság
-Őszinteség hiánya
-A megbánás és szégyenérzet hiánya
-A szociális normák szándékos megszegése
-Gyenge ítélőképesség és a saját hibáiból való tanulás hiánya
-Kóros egocentrikusság, szeretetképtelenség
-Öngyilkos szándékok, bár ritkán valósítja meg
-Empátia teljes hiánya
-Személytelen, unalmas szexuális élet
-Felelőtlenség

Megjegyzés: egyes szakemberek szerint ha ebből 3 jellemző illik egy egyénre, az pszichopatának nevezhető, ami meglehetősen téves, mert egyrészt három személyiségvonásból nem lehet felállítani semmiféle diagnózist, nemhogy olyan súlyosságúét, mint a pszichopátia (ami egyébként nagyon közel van a nárcisztikus személyiségzavarhoz), másrészt pl. a géniusz sok tekintetben hasonlít egy pszichopatára, de csak vonásokban. A pszichopata mindig puszítani akar - másokat, szinte soha nem önmagát, és mások elért eredményeit; a géniusz ellenben mindig épít, a pusztítása legtöbbször maga ellen forduló (autoagresszió, önsorsrontás), nem mások ellen irányul.

Cleckley volt az szintén, aki bemutatta a jelentéstani elmebajt mint fogalmat. A pszichopata képtelen a neurotipikus emberek gondolkodását megérteni. Az épelméjűség álarca mögött a pszichopata érzelmi szerkezete összeomlott.

Összefoglalásképpen, Cleckley határozottan elkülöníti a pszichopatát más, akár szenvedély betegségben szenvedő egyéntől, vagy személyiségzavaros bűnözőktől. Cleckley úgy jellemzi a pszichopatát, mint intelligens egyént, annak ellenére, hogy a kudarcot és a pusztítást keresi minden ok nélkül, amit talán még maga a pszichopata sem ért. Ezt Cleckley szociális öngyilkosságnak nevezi. A pszichopata valahol mélyen élvezi a helyzetet, ha bajba kerül.

„A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele. ” - Hervey Cleckley

Anton tehát tökéletes példája a pszichopata embernek. Meglepő módon azonban sok nagyon híres karaktert, mint például Hannibal Lectert egyáltalán nem találták hitelesnek Leistedték.

Állításuk szerint, bár nagyon érdekfeszítőek az olyan karakterek, mint Lecter a Bárányok halgatnakban vagy Patrick Bateman az Amerikai pszichó című filmből, de ezek csak egy a nézők szórakoztatására megalkotott klasszikus főgonosz személyiségét hozzák. Nincsenek meg bennük az igazán fontos jegyei a pszichopátiának.

12 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!