Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Nyolc áldozat, és egy máig megoldatlan ügy!

2005 és 2009 között 8 nőt öltek meg, az elsőre sorozatgyilkosra utaló jelek a nyomozás során hamar homályba vesztek, és egy szövevényes akár több elkövetős bűncselekmény utalt. Mindegyik eset egy eltűnéssel kezdődött.

Az első áldozatot a 28 éves Loretta Lewist 2005. május 20-án találta meg egy horgász a Jefferson Davis templom közelében. A lány ismert volt a kábítószer használatáról, ezért ezzel hozták összefüggésbe a halálát. A test rossz állapotban volt, szinte teljesen felbomlott, erőszak nyomát nem találták, viszont a kábítószert kimutatták belőle.
Június 18-án egy 30 éves prostituált (Ernestine Marie Daniels Patterson) holttestére akadtak szintén a csatornában az I-10-es autópályához közel. Ezt is mint az első áldozatot kábítószeres ügyként kezelték.
2007. március 18-án egy másik csatornából egy harmadik áldozatot került elő a 21 éves Kristen Gary Lopez, szintén hasonló körülmények között. Az eset után egy szemtanú (Tracee Chaisson) a rendőrségnek jelentette, hogy Frankie Richard lakhelyén volt utoljára Kristen, sőt a korábbi két áldozat is a haláluk előtt Frankie házában járt. Frankie ismert drogos és drogterjesztő volt. Hannah Conner-t a rokonát szintén összefüggésbe hozták a gyilkossággal . Ezért ezt a két embert haladéktalanul letartóztatták.
Mindössze 2 hónapot ült a két gyanúsított amikor a szemtanú váratlanul visszavonta a feljelentést, és azt mondta hazudott a két elkövetővel kapcsolatban. A rendőrség eljárása alá vonta Tracee-t hamis tanúzásért de érthetetlen módon nem emeltek vádat ellene. Az ügy kezdett rejtélyessé válni.
A következő másfél évben további négy áldozat - 26 éves Whitnei Dubois, a 23 éves Laconia "Muggy" Brown, a 24 éves Crystal Shay Benoit Zeno és a 17 éves Brittney Gary - holttesteit találták meg, Jenningsben vagy annak közelében. A legtöbbjük már oszlásnak indult és gyakorlatilag nem voltak kimutathatók rajtuk sérülések, haláluk valószínűleg fulladás következménye volt.

A Jefferson Davis egyházközség seriffje, Ricky Edwards 2008 decemberében végül belátta, hogy ezek nem elszigetelt esetek, mint ahogy korábban kezelték őket. Ráadásul a közvélemény is egy garázdálkodó sorozatgyilkost vizionált. Létrehoztak egy nyomozó csapatot, de nem voltak eredményesek. Nem tudták megakadályozni a nyolcadik gyilkosságot. 2009 augusztusában a 26 éves Necole Guillory-t holtan találták a I-10-es autópálya közelében Jennings-ben.
Edwards seriff ekkor nyilvánosságra hozta: valószínűleg egy fojtogatós sorozatgyilkossal van dolguk és megduplázta a vérdíjat.

Ethan Brown nyomozó riporter érdeklődését felkeltette az ügy, ezért aprólékos nyomozásba kezdett. Amit kiderített egy könyvben jelentette meg, és mindenkit meglepett.
Ugyanis kiderült, hogy a helyi rendőrség mélyen benne volt. Bizonyítékokat tüntettek el, sorozatosan téves úton járt a nyomozás. Brown szerint több elkövetős sorozatgyilkosság történt, és valószínűleg direkt rendezték meg ugyanolyanra az eseteket. Mindig gondoskodtak a testek állapotromlásáról, vagyis megfojtották és vízbe dobták őket, hogy minél előbb eltűnjenek a nyomok. Ezért nem tudták megállapítani a gyilkosság módszerét. Az összes áldozat prostituált volt, és/vagy droghasználó illetve mindegyikük kapcsolatban volt egymással, valakik rokoni, valakik baráti kapcsolatban.
A legmegdöbbentőbb, hogy mindegyikük beépített súgó volt, akik a rendőrség munkáját segítették a helyi drogdíler hálózat felderítésében.
Az is kiderült, hogy a tanúk nagy része gyanúsítottként nevezte meg a törvény néhány szolgáját. Például az egyik tanú látta, hogy a főnyomozó Warren Gary egy teherautót vásárolt, amelyben a harmadik áldozat Kristen Gary Lopez holttestét szállította. Miután ez kiderült, megkeresték Gary-t, de a teherautó addigra ki lett takarítva és már el is adta. Pénzbírságra ítélték és kirúgták az állásából.
David Barry nyomozót konkrétan a gyilkosság részvételével vádolta egy tanú, amikor az egyik áldozatot a hajóján leitatta és annak később nyoma veszett. Barry 2010-ben meghalt, így nem tudtak eljárni ellene.
2009-ben elrendelték az összes helyi nyomozó DNS vizsgálatát az ügyben, de az eredmények publikálását megtagadták a hatóságok.
Brown írói munkásságának köszönhetően az is a felszínre került, hogy az utolsó áldozat Necole Guillory egy közel 10 évvel korábbi politika bűncselekményben tanúskodott a rendőrség részére, és felmerült, hogy ennek köze lehet a lány halálához.

Frankie Richard továbbra is gyanúsított maradt a gyilkosságokban, de róla kiderült, hogy szoros kapcsolatot tart a helyi rendőrséggel, így nem tettek vele semmit. Két másik gyanúsított pedig azok akik szerint a rendőrség érintett az ügyben, viszont Richard kérésére a bizonyítékokat megsemmisítették, őket sem vádolták meg. Még egy gyanúsított volt, akinek a vértesztjét későn végezték el, és az anyag használhatatlan volt, így ő ellen sem indult eljárás.

A történetből az Investigation Discovey két részes sorozatot gyártott Halál a Bayou-ban címmel. A Showtime 2019 Szeptemberében jelentette be a „Gyilkosság a Bayou-ban” című öt részes dokumentum sorozatát. Egyes spekulációk szerint az HBO "True Detective" első évfolyama is erről szól, de ezt tagadták a készítők, bár feltűnő a hasonlóság a sorozat és a valóság között.

4 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!