Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A TV tornyot még 1986-ban kezdték építeni, de 1990-ben a Szovjetúnió összeomlása elszipkázta a rá szánt pénzt. Innentől kultikus épületté vált.

1990 után teljesen elhagyatott lett a 220 méter magas monstrum. Eredetileg 361 méter lett volna a fémantenna szerkezettel együtt. De pénz hiányában megmaradt a vasbeton szerkezet ekkora méretben.

Még 1985-ben 2400 cölöpöt vertek a földbe 16 méter mélyen amire egy betonpárnát öntöttek. A párna 40 méter átmérőjű volt és több mint 4000 köbméter beton adta az alapot. A tornyot betongyűrűkből állították össze amik alul 50 cm, felül 30 cm vastag volt. Speciális nagy szilárdságú betont használtak amik 400 kg/cm2 teherbírásúak voltak.
1991-től mindenféle tevékenység leállt az építkezésen. A piros fényű lámpákat, amik a repülőgépeknek figyelmeztető jelzéssel szolgált csak 2000-ben szerelték fel a hatóságok követelése után.

Hogy miért nevezik haláltoronynak? Nos 2000 környékén népszerű lett a magas építmény. De nem csak a kíváncsiskodók körében. Sok öngyilkosság történt. Csak 2005-ben 3 eset történt, de legalább 2 tucatról tesznek említést ez időben. Ezenkívül a bázisugrók és mászók kedvence lett, és pár óvatlan ember szintén a mélybe zuhant.
Alexander Palyanov a leghíresebb áldozat. 1998-ban éjszaka mászott fel a toronyba, és egy sötét szerelőlukba lépett figyelmetlenül. A társai nem tudták elkapni és lezuhant. A torony belső acélállvány szerkezetére esett és több részre szakadt a teste. Egy egész álló napig szedték össze zsákokba.
2000. -ben pedig három fiatal lány mászott fel, hogy a győzelem napi tűzijátékot megnézhessék. Egyikük megcsúszott és lezuhant, a két társa még elkapta de ők is kibillentek az egyensúlyukból, ezért vele együtt zuhantak a mélybe. Egyikük meghalt a másik kettő rokkant lett.
Ezeknek az események hatására nemsokára az összes feljáró nyílást lehegesztették, és az oldalán levő létrát ami a tetejéig nyúlt visszabontották addig amíg nem lehetett önerővel elérni.

2013-ban kikerült a védett épületek listájából, és a terület nagy értéke miatt tervbe vették az elbontását. Mivel azonban a város "büszkesége" volt, sok huzavona indult a fenntartásáért. De mivel pénzt sehonnan nem tudtak szerezni a karbantartásra, így közeledett az elkerülhetetlen vég. 1990-től az épület a teljes elhagyatottságban 24.6 %-os romlást állapítottak meg.
Ekkor még az ortodox egyház is terveket készített a torony felhasználására.
2016-ban még született döntés a fennmaradásra, de 2017-ben eladták a területet ahol egy arénát terveznek építeni a téli sportok iránt érdeklődök részére. A torony most már útban volt.
2018 elején megkezdték a bontás előkészületét és a terület rendezést, az eldőlő torony részére.

2018. Március 24. -én reggel 9:12-kor a tornyot felrobbantották. 2 videó mutatja be a pusztulást.

6 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!