Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A gömbvillám avagy régies nevén matató ménkű egy kifejezetten ritka, vélhetően elektromos jelenség; a troposzférában előforduló elektromos kisülések legritkábban megfigyelt fajtája.

Alapvetően fénylő, változatos alakú, de általában gömbszerű, a többi villámhoz képest lassú mozgású és hosszabb életű, rendszerint földközeli objektum. Létezése önmaga is hosszú ideig vita tárgyát képezte, mibenlétének és keletkezésének körülményei egyelőre nem tisztázottak. Kutatását nehezíti, hogy laboratóriumi körülmények között való előállítása nem megoldott; ugyan a legutóbbi idők kísérletei nyomán hasonlót már sikerült létrehozni, a vélemények azonban erősen megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy ez gömbvillám lett volna.

Jellemzői

A legtöbbször vihar közben vagy közvetlenül azt követően jön létre, az esetek többségében villámbecsapódás után. Egyes beszámolók szerint a gömbvillám a „normál” villám mentén ereszkedik le a földre, mások azt állítják, hogy a becsapódás helyén keletkezett. Átlagos élettartama néhányszor 10 másodperc. Az esetek többségében nyílt területen fordul elő, de zárt térben való keletkezése is dokumentálva van.

Számtalan színváltozata a fehértől a sárgán és narancssárgán át a vörösig és a kékig terjed, ugyanakkor fényereje általában gyenge, legtöbbször áttetsző. Ha a gömbvillám nagy része áttetsző, akkor a jelenség jóval gyakoribb lehet, mint ami a megfigyelések számából következne, hiszen azokat nappal nehéz észrevenni; ilyenkor jelenlétükre esetleges nyomaikból lehet következtetni.

Mérete a néhány centimétertől a néhány méterig terjedhet, de általában narancs vagy labda méretű. Leggyakrabban gömb, ritkábban körte, illetve szivar alakú; viszonylag gyakran vet szikrákat.

Mozgása nem igazán hasonlítható a villámokhoz, mivel viszonylag lassú, néha megáll. Mozgás közben gyakori az irányváltoztatás (matató ménkő), lebegése a földfelszínnel általában párhuzamos, a magasságbeli ingadozás viszonylag ritka. A szél általában nem, de az elektromos terek befolyásolhatják mozgásának irányát. A szilárd tárgyakat általában kikerüli, de megfigyeltek már lyukat égetve érkező vagy alakot változtatva résen áthaladó objektumot is. Előfordulhat csoportban is; mozgásuk ekkor egymást követi, esetenként összeolvadhatnak, illetve szétválhatnak.

A gömbvillám élettani hatásai nagyban hasonlítanak az erős egyenáraméihoz; az érintkezés légzési és szívritmuszavarokat, égési sérüléseket vagy akár halált is okozhat.

Nagyon ritkán anyagkiszóródás figyelhető meg belőlük. Kísérő hang- és szaghatás elképzelhető.

Felrobbanással vagy elhalványulással szűnik meg, a beszámolókban említett környezetmódosító hatásai alapján energiatartalma 1000 joule és 10 MJ közé becsülik. Az élőlényekre a kisebb energiájú gömbvillám is életveszélyes, de az még alapvetően nem rombol; a nagyobb energiájú akár tüzet is gyújthat, illetve szilárd testeket égethet át.

Megjegyzendő, hogy jó néhányan a koronakisüléseket is gömbvillámoknak vélik, holott a két jelenség egymástól jelentősen eltér.

Kutatásának története

Az első írásos emlékek a kínaiaktól származnak, akik hozzávetőleg az időszámításunk előtt 500 évvel jegyezték le a jelenséget sárkánytűz néven. Európában az ókori görögök tesznek róla először említést.

Viszonylagos ritkasága miatt a korábbi évszázadokban még létezését is kétségbe vonták, kutatását pedig áltudománynak minősítették. Vizsgálata alapvetően a szemtanúk beszámolóira, illetve a jelenség nyomainak tanulmányozására korlátozódik.

Mesterségesen legelőször Nikola Tesla hozott létre gömbvillámot 1899. december 17-én a Colorado Springs-i laboratóriumában, ahol az elektromos energia és információ vezeték nélküli továbbításán dolgozott.

A legutóbbi időkben több, egymástól független csoport is előállított hasonló jelenséget; a kísérletek egy része azonban olyan feltételek között zajlott (gerjesztés mikrohullámú sugárzással, plazmaképzés magas hőfokon), amely jobbára kizárja, hogy ezen elv alapján a természetben is megjelenjenek ezek a tünemények. A többi mai kísérletről is elmondható, hogy vita tárgyát képezi, hogy egyáltalán gömbvillámot sikerült-e előállítani. Megjegyzendő viszont, hogy a természetben észlelt gömbvillámok is rendkívül változatosak, s nem is bizonyos, hogy egyetlen jelenségről van szó.

Laboratóriumi körülmények között Tesla óta egyelőre nem sikerült gömbvillámot előállítani, bár születtek olyan tudományos beszámolók, melyek tanúsága szerint igen hasonló tulajdonsággal rendelkező tűzgolyók megalkotása már lehetséges.

Kísérletek és teóriák

A plazma vezetőképességén alapul a plazmalámpa működése; egyes elméletek szerint a gömbvillámok különleges plazmaképződmények lehetnek.

Kialakulására, természetére vonatkozóan nincs általánosan elfogadott tudományos magyarázat, az idők során sok – köztük néhány igen merész – elmélet született.

Egyes feltételezések szerint a gömbvillámok plazmából állnak, de nem világos kialakulásuk folyamata.

A legelső tudományos igényű magyarázatot kísérleti megfigyeléseire alapozva Nikola Tesla adta a jelenségre, amely szerint ". ..a gömbvillám jelenséget a levegőn vagy valamilyen gázon áthaladó erős elektromos kisülés hozza létre. .. " Ez irányú kutatásait a Colorado Springs Notes, illetve a US1,119,732 számú szabadalmában ismerteti részletesebben.

J. Abrahamson és J. Dinniss elmélete szerint a földbe csapó villámok hatására a szilícium-dioxid- és széntartalmú talajból szilíciumionok halmaza válik ki; ez a gömbvillám.

A gömbvillám mint parajelenség

Egyes teóriák szerint a gömbvillámok véletlen (zivataroktól távoli helyeken való) megjelenése sértheti az energia- és töltésmegmaradás ma ismert törvényszerűségeit, de legalábbis kiváltó okuk, energiájuk forrása ismeretlen; ezzel kapcsolatban néhányan részletesebb megismerésüktől egy új alternatív energiaforrás felfedezését várják. Egely György szerint a gömbvillámok alapvetően egy negyedik térdimenzió létezésének bizonyítékai. Egyesek különleges alakú gömbvillámokkal magyarázzák a kísértetek felbukkanását, nagyobb energiájúakkal az önégési eseteket. Néhány ufó-megfigyelés kétségkívül a gömbvillámokra vezethető vissza.

Mivel megjelenése merőben szokatlan, és mivel feltűnését jó néhány esetben romboló tevékenység kíséri, a jelenség sok ember számára félelmetes.

11 hozzászólás

 • _V_ 2017. július 26. 14:53

  1
  Több videó is van !!!
 • _V_ 2017. július 26. 14:53

  2
  Lájkoltam, hogy látszódjon kint :D
 • Sheldon 2017. július 26. 20:46

  3
  grat zsir
 • Gabor0827 2017. július 27. 16:45

  4
  Uraim, ha ezeket a videókat olyan ember nézi meg akinek van egy kis villamossági ismerete, az sírva fakad a hülyeségen!
  Az első videón tisztán látszik hogy ez nem gömbvillám, hanem a vezetékek közötti zárlat ívfénye.
  A második felvételen akár egy erősebb lámpa is lehetne, ám mivel ott is látszik a villanyoszlop, és elég párás az időjárás, gyanítható hogy ott is az áthúzás lehet a ludas.

  Ó, bocsi, még kezdő vagyok, elfelejtettem mondani hogy előtte nézzetek ide a piros fénybe... :-D :-D
 • Gabor0827 2017. július 27. 16:46

  5
  Mindemellett persze nem tagadom hogy létezik a gömbvillám nevű jelenség, csak ezek pont nem azok. :)
 • _V_ #4 2017. július 27. 16:57

  6
  @Gabor0827: Igen, azt elfelejtettem odaírni, hogy ezek (állítólag) gömbvillám által jöttek létre, azaz a vezetékekhez érve ez jött létre. Amúgy ja, csak a vak nem látja/látná, hogy vezeték van ott. Szóval bocsi, az én hibám.
 • Gabor0827 #6 2017. július 27. 17:11

  7
  @nagyarpi0011: Félre ne érts, nem a feltöltést kritizálom, hanem azokat az embereket akik megfelelő ismeret hiányában, egy egyszerű elektromos tevékenységre rögtön gömbvillámot, ufót, szabadkőművesrendet kiáltanak. :-)

  Az egyik legjobb példa: "csukd be az ablakot, mert behúzza a huzat a villámot"
  Akkora baromság hogy arra szó nincs. Mégis majd minden szülő szájából elhangzik.
  Volt szerencsém olyan parasztházban tartózkodni amit villámtalálat ért.
  Nem volt nyitva az ablak, a tv mégis felrobbant, a vezetékek szó szerint kirobbantak a vakolatból, és érezni lehetett a levegőben az elektromosságot.
  Persze huzatot azt nem. :-D
 • _V_ #7 2017. július 27. 17:18

  8
  @Gabor0827: Húúú az ilyen hülyeségeket én is utálom rotfl Mi is csak azért csukjuk az ablakot mert bever az eső, amúgy a villám biztos nem, vagy legalábbis 10.000.000.000.000 az egyhez esélyel csapna be az ablakon.

  Amúgy imádom a viharokat :D
 • _V_ #7 2017. július 27. 17:18

  9
  @Gabor0827: Egyébként ha megkérdeznél valakit, hogy mitől dörög az ég állítom azt se tudná rotfl
 • Gabor0827 2017. július 27. 17:20

  10
  Dehogyisnem: "Isten dobszólózik!" :-D
 • _V_ #10 2017. július 27. 17:24

  11
  @Gabor0827: Vagy porolja a szőnyeget rotfl
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!