Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A flaktorony (németül Flakturm, a flugzeugabwehrkanone, azaz légvédelmi ágyú rövidítéséből) földfelszín feletti, nagyméretű, vasbetonból épült légvédelmi torony. A flaktornyok a második világháború során német és osztrák nagyvárosokban létesültek, ahol a sűrű beépítés nem tette lehetővé a légvédelmi lövegek szabad területen való elhelyezését. A több méteres falvastagságuk ellenállt a szövetségesek bombázásának. A légvédelmi funkció mellett mintegy harmincezer ember számára légoltalmi bunkerként is szolgált, illetve a tűzvezetés irányítását is ezekből a létesítményekből látták el. Ezen kívül otthont adtak számos műkincsnek is, amik így átvészelhették a bombázásokat.

A flaktornyokat mindig párosával építették. Ez egyik volt a G-torony vagy Gefechtsturm (csatatorony), melyen a fő légvédelmi fegyverzetet helyezték el, a másik pedig valamivel távolabb az L-torony vagy Leitturm (vezérlőtorony) volt, ahol radarokat helyeztek el és innen valósult meg a tűzvezetés. A toronypárokat 1,5 m átmérőjű, föld alatti kábelcsatornával kötötték össze, mely akár menekülési útvonalnak is szolgálhatott.
A flaktornyok építéséhez vasbetont használtak. Egy egy toronyba 78000 tonna sóder, 35000 tonna cement és 9200 tonna acél került beépítésre, a sok ezer tonna, zsaluzáshoz használt faanyagról nem is beszélve. Hatalmas méretük ellenére a tornyok építése magas prioritást élvezett ("kiemelt kormányzati beruházás" ftw), ennek érdekében pl. a vasúti menetrendeket is úgy szabták, hogy az építkezésekre az anyagszállítás zavartalan legyen. Így volt megoldható, hogy egy-egy torony rekordidő, 6 hónap alatt készüljön el.

Gererációk

Az L-tornyok alakja az idő folyamán nem változott, G-tornyokból azonban három variáció létezett. Az idő előrehaladtával a kezdeti "bástyás erőd/vár" forma először egyszerűbb szögletesre, majd szinte kerekre (valójában 16 szög) változott. Eközben a falvastagság is csökkent, a kezdeti (fal / tető) 3,5 / 5 méterről 2-2,5 / 3,5 méterre. A generációk méreteikben is eltérnek, alapterületük 50-70 méter között, magasságuk 39-54 méter között változott.

Fegyverzet

Az L-tornyok fő feladata a tűzvezetés volt, ennek ellenére minimális fegyverzettel ellátták őket, ez 20 mm-es gépágyúkból állt, tornyonként 16-40 közötti darabszámmal (4-es csoportokba rendezve, ahogy a Wirbelwind légvédelmi harckocsin is használták őket).

A G-tornyok fő fegyverzete 8 darab 128 mm-es (4 darab duplacsövű Flak40) légvédelmi ágyú volt, amikkel bizonyos távolságon kívül akár földi célpontokra is tüzelhettek. Emellett 20 mm-esekkel is felszerelték őket, ezek darabszáma itt is 16-40 között változott. A fő fegyverzet (generációtól függően) a torony tetején kialakított "bástyákban" (1. és 2. generáció), vagy a tető kerek mélyedéseiben (3. generáció) kapott helyet. A másodlagos fegyverzet 20 mm-esei a tetőhöz közel körbefutó erkélyen került elhelyezésre. A G-tornyok effektív hatótávolsága 10 km volt, elhelyezésüknél figyeltek arra, hogy hatótávjaik átfedjék egymást, hogy minél jobban megvédhessék az általuk lefedett területet.

A második világháború során nyolc flaktorony-pár létesült Berlinben, Hamburgban és Bécsben, hogy megnehezítse az ellenséges bombázó kötelékek átrepülését vagy támadását.
Berlinben és Bécsben 3-3 pár épült, Hamburgban 2. Az összes berlini és egy hamburgi pár 1. generációs volt, a másik hamburgi pár már 2. generációs. Bécsben egy 2. generációs és két 3. generációs pár épült.

Flaktornyok ma

Flakturm I - Berlin - Großer Tiergarten park
Többször felrobbantották (1947. augusztus 30. , 1947. szeptember 4. ), majd 1948. június 30-án végleg megsemmisítették, 1955-ben a romjait is elszállították.

Flakturm II - Berlin - Volkspark Friedrichshain
Többször felrobbantották (1946. április 20. , majd 1946. május 2. ) majd betemették, mára egy törmelékhegy maradt belőle.

Flakturm III - Berlin - Volkspark Humboldthain
1948. február 28. egy részét felrobbantották, ma kiállítóhely, mászófal, múzeum.

Flakturm IV - Hamburg - Heiligengeistfeld
Médiaközpontként működik.

Flakturm V - Bécs - Stiftskaserne / Esterházypark
L torony: otthont ad egy akváriumnak, egyik külső oldalán egy mászófalnak, és egy Kínvallató múzeumnak.G torony: az Osztrák Szövetségi Hadsereg használja.

Flakturm VI - Hamburg - Wilhelmsburg
1947. október 10-én az L tornyot robbantották fel, 17-én pedig a G tornyot, mely belső szerkezete teljesen megrongáldott, de a falai még állnak. Ma átjátszó antennák, napelemek és egy hőközpont működik benne.

Flakturm VII - Bécs - Augarten
A G torony 1946-ban egy nem szándékos lőszerrobbanás következtében megrongálódott, ami során az erkély egy része leszakadt és a tető több helyen megrepedt, amit drótkötelekkel erősítettek meg. Mindkét torony kihasználatlan.

Flakturm VIII - Bécs - Arenbergpark
G torony: A Bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) raktára.L torony: Alkalmi kiállítóhely, egyébként kihasználatlan.

A flaktornyokat Berlinben szinte teljesen eltüntették, Hamburgban csak részben. Mivel a szerkezetük miatt csak robbantással bonthatóak, ezért Bécsben a lakóházak közelsége miatt meg sem próbálkoztak a bontással, ezért ott ma is áll mind a három pár.

Videók:

" target="_blank">
" target="_blank">

A galéria képei nagyrészt saját készítésűek, a bécsi Flakturm VII-es párról készültek (Augarten).

4 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!

Képtelenség még több