Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Az 1987-es tél különlegességét az adta, hogy a nagy hideg tartós havazással, erős széllel párosult, így sok helyen a hadsereget is be kellett vetni.

1987 januárjában Magyarország felett találkozott a sarkvidéki eredetű hideg és a mediterrán térségből érkező nedves, meleg levegő. Ennek következtében január 10-én országos havazás kezdődött. Két nap alatt 20-40 centiméter hó esett, amiből a viharos erejű szél hatalmas hótorlaszokat épített. Amikor pedig átmenetileg megszűnt a havazás, rekord hideg köszöntött be: Budapesten napközben is csak -16 fokot mértek, a Tiszán pedig húszcentis jég állt be. Néhány nap múlva újra havazni kezdett, így az Alföldön félméteresre, a hegyekben ennél is vastagabbra hízott a hóréteg.A települések és az utakon elakadt autók kiszabadítására, illetve a betegek kórházba szállítására be kellett vetni a Magyar Néphadsereget.

1987. elején is felhalmozódtak térségünk fölött a sarkvidékről érkező, hideg légtömegek. Észak-Európában, a Skandináv államokban évszázados hideg rekordok dőltek meg. A hideg levegő egy gyengébb hulláma már január 8-án megközelítette a Kárpátok koszorúját, ám a hegyvonulat átmenetileg lelassította annak mozgását.

Közben középpontjával a Genovai-öböl felett egy nagy kiterjedésű ciklon helyezkedett el, melynek előoldalán dél-délkelet felől enyhe, nagy nedvességtartalmú levegő áramlott a Kárpát-medence fölé, s e kétfajta légtömeg keveredése éppen hazánk fölött zajlott le.

1987. január 10-én este már szinte az egész országra kiterjedt a havazás, és ez megszakítás nélkül folytatódott is 36-48 órán keresztül.

Az észak-északnyugat felől beözönlő hideg és a dél-délkelet felől beáramló enyhe levegő keveredése január 11-én gyakorlatilag egy önálló kis ciklont hozott létre. A hideg levegő betörését heves szélviharok kísérték, a széllökések sebessége átlagosan 60-80 km/h-s volt, ám a Kisalföldön 100 km/h-t meghaladó lökéseket is mértek. A szél országszerte nagy hóakadályokat épített, illetve erős hófúvások nehezítették a közlekedést.

34 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!