Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A szobrot, mely a szerzetes testét rejti, egy holland magángyűjtő vette meg Kínából. Később, egy rést vett észre a talapzatán, és gyanítani kezdte, hogy a szobor rejt valamit. Szakemberek egy CT-vizsgálatnak vetették alá, így derült ki, hogy a szoborban egy 900 éve mumifikálódott szerzetes teste van.

További megdöbbentő érdekesség, hogy a test önmumifikálásnak köszönhetően konzerválódott. A lelet különlegességét mutatja, hogy napjainkra mindössze 20-25 önmagát mumifikált szerzetes teste maradt fent. "Japánban öngyilkosságnak nyilvánították és betiltották, Kínában Mao kulturális forradalma alatt pedig minden fellelhető múmiát elpusztítottak" – mondta Szikossy Ildikó antropológus, főmuzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa.
Az önmumifikálás szokása eredendően a japán buddhista szerzetesektől származott. Amikor a szerzetes úgy érezte, eljött az idő, onnantól fogva szinte alig mozgott, folyamatos meditálással töltötte napjait.
Ezer napig sóban gazdag, folyadékban szegény ételeket fogyasztott, többnyire csak magokon élt.
A következő ezer napban étrendjét egy baktérium- és rovarölő hatásáról ismert fakéreggel egészíti ki, nagyon lassan, szó szerint kiszárította a saját testét. Végül egy egy kőből készült fülkébe ült. Társai csengőt adtak a kezébe, hogy jelezze, hogy még életben van. A kamrát lezárták, csupán egy apró légnyílást hagytak.
A szerzetes ekkor már nem evett, és nem is ivott. Amikor már többé nem csengetett, a légnyílást lezárták, és a szerzetest további 1000 napig bent hagyták a kamrában. Végül kiemelték a mumifikálódott testet és a templom fő helyére ültették és szentként tisztelték. Szakemberek szerint a szoborban felfedezett szerzetes testét a halála után 300 évvel agyaggal fedték be, védő lakkréteggel vonták be, majd bearanyozták.
Utóhírek:
- Váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta a Magyar Természettudományi Múzeumból holland tulajdonosa a világhíressé vált Buddha-szobrot.
- A kínai médiában képes beszámolókkal nagy visszhangot kapott a budapesti kiállítás főszereplője, s nemrégiben megjelent hírek szerint a délkelet-kínai Fucsien tartomány Jangcsun nevű falujában élők állítólag "ráismertek". Azt gyanítják, hogy azonos a templomukból 1995-ben ellopott Buddha-szoborral...

5 hozzászólás

 • Guriga 2015. május 10. 19:37

  1
  Annyit azért kiemelnék, hogy "mikor érezte, hogy eljött az idő", ezután 2 x 1000 napig tartott a felkészülése...

  Többünk számára ez elképzelhetetlen élet-halál felfogás.
  De talán ő csinálta jól.
 • kisokka #1 2015. május 10. 19:45

  2
  @Guriga: Nekem is ez szúrt szemet, hogy bő 5 évig kínozza magát, mert ő érzi, hogy itt az ideje. Kicsit ez inkább mendemondának tűnik, attól még persze igaz lehet. Tudjuk nagyon jól, hogy a vallás nevében mekkora hülyeségeket lehet elkövetni.
 • Guriga #2 2015. május 10. 20:04

  3
  @kisokka: Nem biztos, hogy kínozta magát, mert lehet nem is érzett már semmit..

  Most jut eszembe egy (sajnálatos) hasonlatosság.

  Önmumifikálás <=> Magyar nyugdíjas évek
 • kisokka #3 2015. május 10. 20:32

  4
  @Guriga: 5 éven keresztül azért csak érzett valamit. Min meditálhatott ennyi ideig? Saját magát kínozta és annyira hitt ebben, mint kik a saját hátukat ostorozzák.
  A nyugdíjasnak meg nincs választása, neki volt.
 • Pirattyca 2015. május 11. 06:31

  5
  Ez is csak akkór volt lehetséges. Ma, lecseréled a zsírban tocsogó, tartósítókkal és kémiai ez-meg-azzal átitatott átrendedet magokra, még elélsz vagy 20 évet rotfl
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!