Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

8 hozzászólás

 • kléni 2020. szeptember 13. 11:25

  1
  Mikor valaki idióta kitalálja, hogy az elsején-t írjuk 1-én alakban csak úgy, ahelyett hogy megértetnék az emberekkel, miért az el 1-jén az értelmes alak, és még a MHSZ-ba is belerakatja.
 • _V_ #1 2020. szeptember 13. 11:41

  2
  @kléni: Ezzel én is mindig gondban vagyok. :/
 • Inhouse #1 2020. szeptember 14. 09:39

  3
  @kléni: Ha éltél volna már többet, akkor átmentél volna olyan dolgokon, amik változnak...anno még úgy tanulod, most meg már így van...ezeknek nincs ekkora jelentősége. Ha nem tudják eldönteni melyik legyen, akkor választható. :)
 • kléni #3 2020. szeptember 14. 12:06

  4
  @Inhouse: Nekem azzal nincs bajom, ha változik valami - mégis csak IT-s vagyok -, de tegye ezt megfelelő okkal. Az 1-én mögött értelmetlen indoklás állt. Azt meg vén rókaként igazán tudhatnád, hogy a mindenbe beletörődés nem okoz jobb életet, szóval időnként amivel nem értünk egyet, annak hangot kell adni. ;)
 • Inhouse #4 2020. szeptember 14. 12:12

  5
  @kléni: Kilóg a sorból, a többinél nincs hasonulás, mind -án,- én. Utálom azokat a szabályokat, ahol vannak kivételek. Tevén szar? :)
 • Inhouse #4 2020. szeptember 14. 12:12

  6
  @kléni: Legyen szeptember egyedikén! :beer:
 • kléni #5 2020. szeptember 15. 00:46

  7
  @Inhouse: Ez nem kivétel, mert a szabály nem az, hogy szám-án/én, hanem az, hogy ami nem az alapszó, az lesz a toldalék. Vagy ha úgy tetszik, hogy pont hogy a mostani 1-én lett a kivétel, mert eddig az volt, hogy [alap sorszám] + [toldalék], tehát:
  Egy -> első -> első+e = else+je -> else+je+n = else-jén -> 1-jén. Nem azt mondjuk, hogy egyedikén, pedig ha ezt változtatták volna, akkor már tényleg egységes lenne, mert ugyanezen logika alapján a 1-én levezethető az egyedikénből. De az elseje van használatban történelmi okokból, tehát ezt kell leírni. A MHSZ nem is változtatott ezen. Mivel magánhangzóra végződik az első, hozzárakjuk a j-t amikor elseje lesz. Ez pedig megint csak egy általános módszer, teljesen más szituáció esetén is vannak ilyenek, könnyíti a kiejtést. Megint csak, a MHSZ ezen nem változtatott semmit.
  Kettő -> második -> második+a -> második+a+n = másodikán -> 2-án
  Összes többi nem 1-re végződő nap: X -> Xik -> Xika -> Xikán -> X-án

  Sírj akkor azért, hogy miért nem egyedikére lett lecserélve a szó. Én inkább azért sírok, miért nem a sorszámhoz viszonyul a nap, és miért a hónapon belüli naphoz. Előbbi "a hónap napjai közül a 7." + toldalék, röviden 7. + toldalék, tehát ponttal, mint bármilyen más sorszám esetében (a lakás emeletei közül a 3.-on vagyok), utóbbi inkább "a hónap 7. napja" + toldalék, ebből lesz 7. napján, ebből meg 7-én. Na, ez is egy kivétel, mert minden más sorszámozást meg ponttal csinálunk, kivéve a dátumokat. De ez megint történelmi okokból így van, és pont ezen se változtatott a MHSZ. A legutóbbi frissítés rengeteg kérdést nem tisztázott, de annál több újat hozott létre. Pont hogy nem segítették elő a rengeteg kivétel kezelését az 1-én közbeiktatásával és a többi új szabállyal sem.
 • kléni #6 2020. szeptember 15. 00:46

  8
  @Inhouse: Ja, pont sírsz amiatt ezt most olvastam. Na akkor jó. rotfl :beer:
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!