Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Saját folyója, dzsungele és még felhőzete is van a világ legnagyobb barlangjának, és a legtágasabb üregében egy negyven emelet magas felhőkarcoló is elférne.

A hatalmas méretekkel rendelkező vietnami Son Doong-barlangban 2009-ben jártak először kutatók, alaposabb feltárására 2010 végén került sor. Megkerestük egy helybeli szakértőjét, a barlanggal kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Tran Tan Van válaszolt.
Noha a Hang Son Doongot, magyarul Hegyi Folyó Barlangot a helyiek már régóta ismerték, szakértő barlangászok és kutatók csupán 2009-ben jutottak le először a monumentális méretekkel rendelkező járatba. Ekkor csak részben tudták bejárni a barlangot, ugyanis egy magas kalcitfal hamar útjukat állta. A feltáró expedícióra végül 2010-ben, a National Geographic közreműködésével került sor.
A barlangászok szerint a Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas és ugyanilyen széles. Van olyan terem is, ahol több mint 70 méter magas sztalagmitok találhatók, olvasható a National Geographic honlapján. A kutatók a tavalyi felfedezőúton 4,5 kilométernyire tudtak behatolni a barlangba, itt azonban már időszakos vízfolyások állták útjukat. A járat azonban valószínűleg tovább folytatódik. Ezekkel a méretekkel a barlang nemcsak Vietnam, de a világ legnagyobb barlangja is.

5 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!