Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Carl Størmer (1874-1957) norvég geofizikus, matematikus az elméleti és kísérleti eredményeivel jelentősen hozzájárult a sarki fény megértéséhez, ami később a kozmikus sugárzás felfedezéséhez és tanulmányozásához vezetett. A matematikus azonban nemcsak a tudomány világában alkotott maradandód, de a fotózás területén is olyannal kísérletezett, amely akkoriban igen szokatlannak számított. Størmer az 1890-es években, az egyetemi évei alatt Oslo utcáit járta kém kamerájával és titokban megörökítette a helyi embereket, a város mindennapjait.

Az újdonságnak számító C.P. Stirn Concealed Vest Spy Camera egy kis kerek szerkezet volt, amelyet a matematikus el tudott rejteni a ruhája alá, úgy, hogy csak a lencséje lógott ki egy gomblyukon keresztül, ezáltal úgy tudott felvételeket készíteni, hogy a fotóalanyok mit sem sejtettek az őket megörökítő kameráról.

“A mellényem alatt egy madzag lógott, amit ha megrántottam, már készült is a felvétel” – mesélte Carl Størmer 1942-ben egy helyi lapnak. A tudós azért választotta a fotózás ezen módját, mert természetes képeket szeretett volna készíteni, az akkoriban megszokott modoros, beállított fotók helyett. Titokban készült felvételei így hűen ábrázolják a norvég főváros lakóinak mindennapjait.

Előzmény:

17 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!