Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

11 hozzászólás

 • ArkaChopa 2018. május 16. 07:17

  1
  #20 Szerintem az nem artillery, hanem catapult. Az artillery az egy modern kifejezés a tüzérségre.
  Ebben az ábrázolt korban még fogalmuk sem volt mi az? A puskaport még nem ismerték.
  A másik a psiloi, ha jól tudom az egy görög könnyű harcos, de itt mindegyik íjászt annak hívja, ami szerintem nagy hiba. Kb. úgy hangzik, mintha a japán kardos harcos után minden nemzet fegyverviselőjét szamurájnak hívnánk.
  Valaki világosítson fel....
 • EDT #1 2018. május 16. 08:46

  2
  @ArkaChopa: Az éreid logikusak, de belefér a tűzérség kifejezésbe is, mert tűzérség átfogó értelemben egy távolról lövedéklet célba juttató fegyvernem és egyes történészek a "hideg" fegyvereket is tűzérségnek tekintik. A tűzéréség szó kb, egy a történelmi változások (puskapor stb.) és egy nyelvi változás lett amikor ezeket az eszközöket egy szó alá sorolták, hiába nem "tűz" alapon müködik a katapult. Ma például a fegyverek között van túzfegyver és lőfegyver külömbség, ez kb ugyan az a katapult és ágyú esetében, de egyértelmű állásfoglalás sosem várható, de mind két szempont elfogadható.
 • Jabberwoky 2018. május 16. 11:00

  3
  Lehet le hurrogtok de ez most egy online játék vagy egyetemi tankönyv? Mert előbbinek elmegy. Utóbbinak nagyon nem pontos.....
 • ArkaChopa #3 2018. május 16. 11:51

  4
  @Jabberwoky: mint online játék szerintem sokkal rosszabb! Ugyanis amíg egy egyetemi tankönyv csak limitált ember kezébe kerül, addig egy játék annak a többszöröséhez. Ha meg baromságokat ír a játék, akkor többször annyi ember fogja megtanulni a baromságot, mint a valós dolgokat. Tehát sehogy sem jó!
  Még ha játék, akkor is pontosan kell közölnie az adatokat.
  Ez a játék 1999-2000-esnek mondja magát, és azt is elég amatőr meghatározásokkal teletűzdelve.
  Kezdjük ott, hogy mint minden stratégiai játék atyja a Civilization 1991-es kiadásában, már CATAPULT-nak hívták, azt amiről az első hsz-mben írok. Ők vajon miért nem Artirellynek hívták????
  Szóval ez egy amatőr valami és hozzá nemértés.
 • ArkaChopa #2 2018. május 16. 12:00

  5
  @EDT: az egyes történészek gondolom azok akik ezt a játékot is indították. A nagy többség a modern korhoz kötik az artillery-t. Még nem is a napóleoni háborúhoz, ha jól tudom, hanem az 1. világháború korában terjedt el ez a megnevezés.
  Egy catapultot a büdös életben nem hívtak artillery-nek a rómaiak vagy a görögök, hisz nem is ismerték azt a szót. A modern szóképzés és szóteremtés XX. századi terméke ez, amit később ráhúztak a szerencsétlen catapultra.
  Na de ha egy ősi játékot készítek, nem fogok modern szavakkal dobálózni, a korhűség az smafu? Az ANCIENT az ancient maradjon! Az bizony örök életre catapult marad. Még magyarításban elmenne hajítógépnek, de biztos nem tüzérségnek.

  A másik : A "psiloi"-hoz mit szólsz? Mert az totál gáz, hogy szinte minden íjjal rendelkező balf@szt úgy nevez....:D
 • pepinba 2018. május 16. 14:43

  6
  Nem a meghajtás módja miatt tüzérség a nevük. A hajítófegyvereknek is van röppályája azt is hasonlóképp kell helyesbíteni mint a mai ágyúkat. Mellesleg a rakétahajtású ágyúlövedékeket kilövők is tüzérek.
 • ArkaChopa #6 2018. május 16. 15:20

  7
  @pepinba: ezt én értem, de ha elolvasod az előbbi hsz-im, akkor kiderül, hogy ez egy korhű játékhoz nem illik. Ezzel az erővel 21. századi számítógépes szlenggel és szmájlikkal is lehetne helyettesíteni a magyarázatot mert az a legmodernebb.
  De annak mi értelme?
  Különben is annak idején becsületesen elnevezték Catapult! Most akkor miért is illetjük egy XX. századi gyűjtő szóval?
 • ArkaChopa 2018. május 16. 15:20

  8
  A psiloi-ra még senki nem mert válaszolni rotfl
 • VAndreasz v1.0 2018. május 16. 16:47

  9
  A játék gondolatmenete egyszerű, sablonszerűen épül fel. Célja az széleskörű érthetőség és a játék gyors elsajátítása. Az egységek korlátozott megnevezésére angol és görög-latin (alap) kifejezéseket használ a gyors felismerhetőségért ezért pontatlan. Egységek történelmi illusztrációk alapján rajzolták meg ezért a legtöbb esetben pontosak és korhűek, régészeti leletek – amik alapján megalkották - pl.: sisakok, páncélok felismerhetőek. Ezért is posztoltam pár képet. Jellemző hogy az első –fontosabb – egység pontos míg a többi kisebb nagyobb elcsúszások vannak. Nagy hibája hogy erőlteti esetenként a gyalogsági egységeket a katonai erőket pedig próbálja kiegyenlíteni.

  Pár negatív példa: A 51. Parthia a „Knights” (Kn) jelentése lovag ami a keresztény királyságok lovagi-kultúra arisztokrata nehézlovasságát jelöli, ez helytelen a kifejés használata. A párthusz nehézlovasságot katafrakt, katafraktes,clibanaris, klibanarius stb. gör. kifejezésekkel jelöljük és időben megelőzi az előbbit. A 79. Hunnic „Light Horses” egységet egy mongol könnyűlovasról ábrázolták. A hunok időben megelőzték a mongolokat, antropológiailag eurpidok voltak, viseletük eltérő volt. A 109. Pecheneg [Besenyők] „Light Horses” egységet egy kunról mintázták.

  Pár pozitív példa: A 93. Khazar [kazár] „Cv” egység pontos, a „Lh” lovas hajstílusa türkös viseletű. Középen kiborotvált, oldalt két varkocs van. A 130. Cuman „Cv” és „Lh” megjelenése pontos. A 166. Later Hungarian „Lh” egységet kunról mintázták, jellegzetes párnázott kun stílusú sapkája van amit a Képes Krónikában is láthatunk. 119. Early Hungarian „Cv” és „Sp” egységen a Pécsi-sisak látható (a nyaksodrony pontatlanul illeszkedik a sisakhoz).

  130. Cuman „Artillery (Art)” kifejezés „tüzérség” kif. használata pontatlan. A tüzérség mint fegyvernem az újkorban jelenik meg, a kőhajítók ebben a korban ostromeszközök voltak. Egyetlen példát tudok, amikor a mongolok gyalogsági és lovassági célpontok ellen használtak kgépeket a muhi-csatában akkor a derékhadat fedezték a Sajó hídján való átkelés során. Rögtönzött és kényszerű megoldás volt ez a mongolok részéről.

  A „psiloi” görög nyelvű kifejezés és az ókori görög városállamok könnyű gyalogos [teljesen páncélozatlan] dárdavetők, távolsági előcsatározói voltak. Ezt szokták alkalmazni a Mediterráneum térségében lévő ókori kelevéz / dárdaveszőire pl.:etruszkok, romaiak, ibérek stb. A játékban helytelenül alkalmazzák a távolsági egységekre, az íjászokra és a dárdavetőkre gyakran rendszertelenül. Erre jó példa a ’94. Ghuzz’ (550AD-1330AD) ahol a íjász Bows (Bw), a dárdavető Psiloi (Ps) ahol látszólag helyes a felosztás de történelmileg hiteltelen, a grúzok nem alkalmaztak kézi hajítódárdákat az erőkaros-visszahajló íj kiszorította volna mint hatékonyabb fegyver.
 • ArkaChopa #9 2018. május 16. 17:42

  10
  @VAndreasz v1.0: végre. egy pontos megfogalmazás arra, hogy a játék totál pontatlan. Azért köszi :D
  Játszott vele bárki is?
 • VAndreasz v1.0 #10 2018. május 16. 19:34

  11

  @ArkaChopa: A kifejezései pontatlanok de a rajzillusztrációk megjelenése megfelelő tájékozottságra utal.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!