Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Bármit azonosíthat a netre kapcsolt szemüveg? Akár a terminátor!:cool:

Az Aalto Egyetem kutatói egy olyan speciális szemüveget fejlesztettek ki, amelynek a segítségével viselője kiegészítő adatokhoz juthat. Ehhez az illetőnek elegendő csak ránéznie az őt körülvevő emberekre, tárgyakra vagy objektumokra.
A nem mindennapi eszköz egy Augmented Reality-szemüveg és az Eye-Tracking technológia ötvözeteként született meg. A rendszer automatikusan felismeri, hogy a szemüveget viselő felhasználó mire vagy kire néz, és ezután képes az adott tárggyal vagy személlyel kapcsolatos információkat megjeleníteni. Az elkészített prototípus egy előzetesen létrehozott adatbázisra támaszkodik. A hosszú távú célok között szerepel viszont, hogy a különleges okuláré a Google és a közösségi médiák adataira támaszkodjon.
Az UI-ART program alapötlete szerint ha valakit valami érdekel, annak elegendő legyen csak ránéznie. A szemüveg által használt Eye Tracking modul viselője szemmozgását követi és megjegyzi azt is, hogy mennyi ideig nézett egy bizonyos tárgyra. Ez képezi a kiindulási pontot - a szemüveg azt feltételezi, hogy arról a tárgyról akarunk több adatot tudni amit hosszasabban nézünk. A rendszer ezek után lekérdezi az adatbázisából a szükséges információkat, majd megjeleníti azokat az okuláré AR-kijelzőjén. A megoldás előnye, hogy tanulóképes és figyelembe veszi az esetleges reakciókat is.
S hogy mi mindenre lehet jó egy ilyen eszköz? A turizmustól kezdve a párkeresésen át tudományos kutatásokig szinte mindenre. Elég ránézünk valakire, máris müködésbe lép az arcfelismerő, és azonosíthatja az illető Facebook, vagy egyéb profilját, megmutatva nevét, hobbijait, vagy egy másik adatbázisra kapcsolva az eddig kiadott publikációit.
A rendszer azonban közel sem tökéletes, az eddigi teszteken ugyanis kizárólag az előzetesen létrehozott adatbázisra támaszkodtak, amely az egyetemi környezetben megtalálható emberekről és tárgyakról tartalmaz adatokat. Ahhoz azonban, hogy a szemüveg igazán hasznos segítség legyen, elengedhetetlen, hogy az ismeretlen személyek esetében is működjön. Éppen ezért a finn szakemberek most azon dolgoznak, hogy kibővítsék a rendszert és az képes legyen az online információkat is lehívni, valamint felhasználni. Emellett készül egy tárgy- és objektumfelismerő modul.
forrás: sg.hu

1 hozzászólás

  • opeca 2010. december 21. 10:37

    1
    Érdekes technológia de nem hinném, hogy a képfelismerő alkalmazások még ha fejlődnek is folyamatosan, nem hiszem, hogy az elköv. 20 évben olyan szinten lesznek, hogy az emberi agy szintjén azonostsanak be objektumokat.
    Ez egy kis hype, gondolom akarnak egy pár támogatót szerezni, kizártnak tartom, hogy minden olyan szögből felismeri az illetőt, amilyenből egy ember is felismerné.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!