Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

A Mondák a magyar történelemből 1986-tól 1988-ig futott magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Kecskeméti Filmstúdió készített 1986 és 1988 között. Az írója és rendezője Jankovics Marcell, a zeneszerzője a Kaláka együttes, a producere Mikulás Ferenc. Magyarországon 1986 és 1988 között tűzték műsorra. (Wikipedia)

A rajzfilmet képi világát és stílusát teljesen a Képes Krónika határozza meg, másodlagosan megvannak benne a Thuróczi-krónika és történelemművészeti, régészeti képi elemek. Erre egy nagyszerű példa a két utolsó epizód - 11. Kemény Simon, 12. Mátyást királlyá választják - ami időben a krónika keletkezése után játszódik de stílus megtartotta.

A korhoz viszonyítva korrektnek mondható, a mai napra kisebb-nagyobb hibái feltűnőek. A narrátor gyakran idéz krónikás szövegeket.

A Képes Krónika készítő mesterei nem tudták hogy néztek ki a Álmos és Árpád magyarjai, ráadásul ez a korszak Szent István király térítése és királyságalapítása előtti korszak. Ezt úgy oldottál meg, hogy az ország kunjairól mintázták meg az akkori magyarokat. Ez egy nagyszerű megoldás volt mivel a fegyverzeteik nagyban megegyeztek de ruházatuk között nagy különbségek voltak amik leellenőrizhetők a jelenlegi régészeti illusztrációk alapján. A krónika készítők ehhez hasonló helyzetben általában a megjelenített alakokat a környezetükről mintázzák. Erre példa a frank krónikák és a olyan mesés bibliai jelenetek mint a Góliát és Dávid története. Ez időeltolódás, de könnyen felismerhető.

Nincs hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!