Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Próbálj kirakni egy Puzzle-t, úgy hogy 5 percenként összekeverik a darabkáit, így felismersz bármit is a képből? :|

A főhősünk Leonard, aki elszántan keresi felesége gyilkosát. Azonban nem túl könnyű a helyzete, mert a felesége támadása idején úgy fejbe vágják őt, hogy memória zavara lesz. Pár percenként elfelejti , hogy mi történt vele. Pár perces snittekben éli az életét. A támadás idejéig mindenre emlékszik, de utána csak villanások, és állandó újra indítás. Ő ennek ellenére megszállottan nyomoz és kutatja a gyilkost, úgy hogy azt sem tudja 5 perccel azelőtt mivel is foglalkozott, evett, ivott, üldöz, vagy menekül? Eléri a célját, megtalálja? Ki emlékezhet erre? Csak a fotók, amiket magával hord és feljegyzéseket készít rá. Természetesen vannak akik kihasználják az ő helyzetét, és ő erről nem tud, vagy csak sejti, mindenesetre erre is tervet sző, bosszút kell állni! De ki tudhatja ki a barát, és ki az ellenség? Nem egyszerű a helyzet!
A helyzet elképesztő, nyomasztó és egyben drámai. Az emberben végig az motoszkál, hogy engedték szabadon a kórházból ezt az embert, hisz még élnie is veszélyes, nem hogy egy bonyolult nyomozást lefolytatni!
A "Memento" című film egy igazi gyöngyszem, amit mindenkinek látnia kell, és állíthatom egyszer nem lehet megnézni, mert talán elsőre fel sem fogja az ember mi történik. A rendező zseniálisan manipulál a vágásokkal, és majdnem tökéletesen ábrázolja azt a helyzetet, amikor nem emlékszel, hogy előbb mit csináltál. A film két szálon fut előre és hátra, és ez zavaró lehet, de jól követhető. Aki happy-end-et vár, hát ne várjon, mert már az eleje aggasztó és a végére sem lesz jobb. A főhősünkért talán kevésbé lehet aggódni (inkább azért, hogy vinnék már kórházba), inkább az elképesztő helyzet szögezi az embert a székhez és az általa végzett nyomozás részletei, ahogy sorra fény derül mindenre! Ajánlom többszöri megnézésre!
A film adatai - Memento 2000
Főbb szereplők :
Guy Pearce - Leonard
Carrie-Anne Moss - Natalie
Joe Pantoliano - Teddy
Mark Boone Junior - Burt
Jorja Fox - Leonard felesége
Rendezte Christopher Nolan akinek ez az első nagy filmje (a forgatókönyvet is ő írta)
2002-ben Oscar díjra jelölték a legjobb forgatókönyv, film vágás kategóriában, illetve a Golden Globon is. A legjobb Sci-Fi/Horror/Fantasy díjat viszont bezsebelte. Guy Pearce a Saturn díjat vitte haza mint a legjobb színész. Ezenkívül még számos díjat hazavittek 2001-2002 között különböző fesztiválok. (Lásd IMDB)

7 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!