Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

30 hozzászólás

 • yust #5 péntek, 10:46

  6
  @kléni: Azért én csak kíváncsi vagyok! Ezért is néztem meg a sorozatot, és olvastam el a témáról szóló könyvet. Megnézném az ellensorozatot is, bár valószínű, hogy az nem jelenik meg magyarul egy nappal az eredeti megjelenése után, mint ez...
  Érdemes lenne egy posztot csinálni a paksi balesetről is, az információk alapján amit felleltem róla, akár egy általános iskolát végzett gyerek megmondhatta volna, hogy ott baj lesz, ennek ellenére megtörtént... Mondjuk abban van egy-két érdekes, egymásnak ellentmondó dolog is... (Na... ezért a két mondatért mindjárt szétszedtek...)
 • ArkaChopa #3 péntek, 11:48

  7
  @yust: Nem tudom, hogy lesz-e benne majd új infó (persze ami valóság és nem egy ordas nagy hazugság). Amúgy elég az első részt megnézni a HBO sorozatból, rögtön kiderül, hogy a ruszkiknak a vérében van a hazugság, tagadás, lehallgatás. Csak pár mondta spoilerezve. Amikor felrobban a reaktor már akkor berohan egy technikus a vezérlőterembe (mert onnan nem tudják mi történ), és azt mondja felrobban a reaktor. Erre Dyatlov főmérnök azt mondja - Biztos sokkot kapott, az nem létezik. - Nem sokkal később leküld egy fickót, hogy nézze meg mi van a reaktor terembe. A csávó ugyanazzal a hírrel tér vissza, de halálos dózist kap a nézelődés közben és hányni kezd, erre Dyatlov - Rosszul van a fickó, vigyék gyengélkedőbe, a reaktor nem robbanhatott fel. - Órákkal később amikor már Dyatlov is hányni kezd, felküldenek a tetőre egy technikust, hogy nézze meg mi van a reaktorral (még mindig nem hiszik el) - Az a csávó is ugyanazt mondja, és ugyanúgy járt mint az elődje, halálos dózist kap nézelődés közben.
  Ezután csak akkor veszik komolyan a reaktor megsemmisülését amikor jön egy fejes Moszkvából és ő maga győződik meg a katasztrófáról. Addig a reaktor baleset nem történt meg szerintük.
  És már most látom, hogy mém lesz abból a bizonyos 3.6 röntgen értékből.
 • Sheldon péntek, 11:58

  8
  A film jó volt. Az elhallgatásról meg csak annyit, hogy az eset gimis koromban történt. Akkoriban - ott ahol gimibe jártam - 2-3 napig esett az eső a robbanás utáni napokban. Mi le sem szartuk, hiszen egy kis eső mit számít, simán fociztunk a szakadó esőben. Aztán az első hírek úgy 2-3 hét után jöttek .... :|
 • L. József péntek, 13:24

  9
  Nos, maradjunk annyiban, hogy az igazságot sosem tudjuk meg! Ez most fel lett kapva az HBO miatt, egyébként meg sokan azt sem tudták, hogy létezik! Saját véleményem: Ha annyira szar lett volna minden, akkor lett volna még több baleset az évek alatt! Amit pedig jó tudni, hogy túljelentkezés volt a Magyaroknál aki ki akartak menni dolgozni a pénz miatt, ugyanúgy mint 1988-tól Orenburg-Tengiz-be amihez még az akkori Hungarokamion vállalat is leszerződött! Senkit nem érdekelt a veszély csak a pénz!!! Nagyon sokan haltak meg rákban és egyéb betegségekben! Utólag meg okolták a Ruszkikat! Azért ez elég SZÁNALMAS! A mi családunkból is akartak menni, de nem engedtük volt is mosolyszünet 1-2 évig, de utólag meg megköszönték! ...na ez a nem mindegy:)
 • ArkaChopa #9 péntek, 13:34

  10
  @L. József: Csernobilban 100 rubelélt 90 másodpercig likvidálták a radioaktív hulladékot. Igaz az alatt a másfél perc alatt közel halálos dózist kapott. Mélyen hallgatnak a pontos halálozási rátáról.
  100 rubel!!!!
 • ArkaChopa péntek, 13:36

  11

  Itt egy metszett kép, hogy 2000 környékén hogy nézett ki a reaktor. A piros rész a leolvadt mag.
 • kléni #9 péntek, 13:42

  12
  @L. József: Ahhoz, hogy egy végzetes katasztrófa bekövetkezzen, nem kell, hogy a rendszer kisebb részei folyton hibásak legyenek. Lásd a mai CPU-s sebezhetőséget. Nem tökéletes, de azért évtizedekig elég jól teljesítettek. A CPU-k esetében senki nem gondolt arra, ami a hibát okozta, Csernobilnál viszont nagyon nem nehéz elképzelni, hogy tudták, csak elhallgatták, hogy jónak nézzen ki minden.
 • L. József #10 péntek, 13:50

  13
  @ArkaChopa: Ez most, hogy jön ide?! Érti a hozzászólásom?! Nem a friss dolgokról beszéltem a robbanás után, amit Ön itt levezetett! Tudja, hogy évekig mit dolgoztak a kint a Magyarok?! Tengizben is?! Önszántukból pénzért!!! Magyar vállalatok szerződtek és túljelentkezés volt! Egyáltalán tudja, hogy mi Orenburg-Tengiz és mit dolgoztak?!
 • ArkaChopa #13 péntek, 13:56

  14
  @L. József: én csak arra utaltam, hogy milyen piszlicsáré összegért csinálták ezt az életveszélyes melót. semmi több
 • V8 péntek, 16:04

  15

 • Stig péntek, 18:43

  16
  Bocs, de elírások vannak az összehasonlításodban, nem Akimov holteste nem került elő, hanem Valerij Iljics Hogyemcsuk-é. Akimov 1-2 héttel a baleset után halt meg a sugárzás következtében.
  Illetve a grafikon sem oké, mert Csernobilban a Hirosimai sugárzás több százszorosa volt, nem pedig fordítva és ha jól emlékszem a filmben is ez hangzott el.
 • ArkaChopa #16 péntek, 19:03

  17
  @Stig: Igaz, Akimovot még ki is hallgatták. A grafikon-t pedig hivatalos 2017-es adatokból ollóztam össze, szóval nem hinném, hogy hibás. Csernobilba sose tudták megmérni a maximális sugárzást, ha jól emlékszem a legjobb készülékük 15000 röntgent mért (154 Sivever, 154000 mSv), erre mondták, hogy az 2 Hiroshimai bomba.
  Nem sok helyen lehet utánanézni a Hiroshimai sugárdózisnak, szóval arról is hallgatnak. Én ezt az egy adatot találtam. Ez csak összehasonlítás, főleg a tűzoltók munkakörülményei miatt. kalap
 • ArkaChopa #17 péntek, 19:12

  18
  @ArkaChopa: Most egy cikkben meg azt olvastam a reaktor mag közelében 300 Siever volt a dózis.
 • Stig péntek, 19:29

  19
  Pl. itt egy wikis cikk: Comparison of Chernobyl and other radioactivity releases - Wikipedia - en.wikipedia.org
  De ha beírod googlebe hogy Chernobyl Hirosima comparison kidob pár találatot és logikailag is ha belegondolunk, ha Hiroshimába valóban ennyivel több sugárzás lett volna akkor kétlem hogy manapság bárki szívesen élne ott :) ennek ellenére egy virágzó város :)
 • Cíke #15 péntek, 21:05

  20
  @V8: Ez mi a szent szar? XD
 • L. József #12 péntek, 21:14

  21
  @kléni: Az elgondolása jó, de a hasonlat az nem! Jó eszmecsere lenne, mivel sokáig az Atommagkutató Intézetben dolgoztam a Folyadékhibernálási Osztályon, mint alkalmazástechnikus. Óránként 10 perc kötelező szünet az épületen kívül és valaki évtizedeket dolgozik ilyen helyen!( ELMÉLETILEG nem káros:) A hasonlatok, hogy Hirosima vagy Csernobil a hozzászólók között azért felesleges, mert 1944 - 1989-ig (háború, 45 után hidegháború) annyi (kísérleti) robbantgatás volt világszerte, hogy Csernobil és Hirosima, Nagasaki sehol nincs!!! Amiket leírtam korábban azok is megérnének egy megfilmesítést!
 • kléni #21 péntek, 21:18

  22
  @L. József: Miért nem jó a hasonlat?
 • L. József #22 péntek, 21:26

  23
  @kléni: Nyugdíjas vagyok és nincs kedvem sokat írni:) De ne gondoljon semmi negatívra!
 • Stig #21 péntek, 22:24

  24
  @L. József: A különbség csak annyi, hogy míg a kísérleti robbantásokat nem lakott területen végezték addig a Csernobil, Hirosima, Nagaszaki "atomszennyezése" lakott területen történt, talán ezen "piciny" tényező miatt nem felesleges a hasonlítgatás :)
 • L. József #24 tegnap, 08:02

  25
  @Stig: Nos, ha Ön is azt gondolja, hogy a lakott területeken kívüli robbantgatás annyira nem probléma, akkor sajnos nem kicsit ostoba! A "pici" tényezőt felülírja a természeti erők! Remélem sikerült értelmezni, de nem csoda, hogy így gondolja, mivel Wikipediára hivatkozás azt azért tudjuk, hogy VICC:) Ugyanis az egy szabad enciklopédia csak regisztrálni kell és bármilyen vélt vagy valós dolgot meg lehet osztani csupán csatolni kell egy hivatkozást! Na ezért is terjed többek közt az ostobaság mint a pestis:)
 • kléni #25 tegnap, 09:58

  26
  @L. József: Egy szóval nem mondta azt, hogy a lakott területen kívüli robbantgatás nem lenne probléma. Azt mondta, ez különbség köztük. És igen: ha atomkatasztrófa történik, akkor az emberek kitelepítése időbe telik, míg egy direkt kiürített, tesztelésre szánt lakott területnél ilyen feladat nincs. Ez nem jelenti azt, hogy utána nem lesz beszennyezve mindkét terület, vagy hogy az állatok, növények ne szívnák meg, de az emberiségre nézve mégis csak jobb, ha nem ér kötelező jelleggel civileket sugárzás. Persze ma már lehet nem is fog, mert jól megszervezték a menekítést, meg amúgy se lehet szivárgás, meg... Mindaddig, amíg valami olyan nem jön, amire senki nem gondolt, mert akkor jobban örülnék, ha lakatlan területen történne, és nem a szomszédságomban.
 • L. József #26 tegnap, 11:02

  27
  @kléni: Jó emberek! Az indokolatlan "vitázást" Az Önök részétől valószínűségre alapozva el kellene felejteni! Ha pedig annyira érdekli Önöket a téma, akkor javaslom, hogy vagy egy Atommagkutató Intézetben vagy egy Atomerőműben dolgozóval beszéljenek (kérjenek felvilágosítást) és megtudják, hogy milyen szigorú munkarend (pihenő..stb) van az egészség érdekében egy adott műszakon belül úgy, hogy semmilyen robbantgatásról nem beszélünk! Azt pedig jó tudni, hogy a nem sokat tudtak a kísérleti robbantgatás hatásairól "csak" annyit, hogy pusztító! Utólag senki nem fogja beismerni, hogy bocsi, de leszennyeztük a fél világot, illetve nem foglalkoztunk kisebb népcsoportok élőhelyével, állatvilágával..stb! Ezzel kapcsolatosan még kutatásokat sem engedélyeznek és ha véletlen valamelyik szorgalmas kollégának eszébe jutna minimum az állásába kerülne!
 • kléni #27 tegnap, 11:37

  28
  @L. József: Már megint félrebeszélsz. :D Nekem nincs különösebb bajom a mai atomerőművekkel, nem tartok atomkatasztrófától, és nem gondolom, hogy minden olyasmi bekövetkezhet, mint Csernobilnál. Nem alapozok arra, hogy ha valami 100 ezer évente megtörténhet, akkor tuti holnap megtörténik. Engem nem kell semmiről se meggyőzni, eleget olvastam már a témakörben. Ahhoz, hogy egy dologról véleményt formáljak, nem kell a másik dologról ezt-azt feltételeznem. Ha atomkatasztrófa lenne, és mindegy, hogy nem lehet, akkor jobb, ha nem lakott területen történik? Hát persze! Ehhez a válaszhoz nem kell se az, hogy atomkatasztrófától tartsak, se az, hogy lehetőség legyen ennek bekövetkezésére. Ez egyszerűen csak annyit jelent, hogy ha nem éri sugárzás az embereket közvetlenül, akkor az jobb. Nyilván igazad van, a kísérleti robbantásnak is van mellékhatása, és igen, az lenne a legjobb, ha még az se lenne. Ennyi az egész. :) Mérnökhallgató létemre ez olyan gondolkodásmód, amire szükségem van, és pont ez az, ami lehetővé teszi a biztonságkritikus rendszerek, mint pl. egy atomreaktor biztosítását, nem úgy, mint a ruszkiknál, hogy "én mindent jól csináltam". Az elméleti dolgok ettől még nem lesznek olyanok, mint a gyakorlatiak,, én meg vagyok elégedve a Paksi szabályozással is. Az élet minden részén valószínűségek vannak, nagy vagy kicsi, és éppen hogy a 0 vagy ahhoz közeli értékek miatt tudjuk fenntartani a biztonságosnak tartott állapotot az atomerőmű körül.
 • L. József #28 tegnap, 11:53

  29
  @kléni: Engedd el ezt a témát! Mivel jól látszik a véleményeden, hogy borzasztóan felszínes!:) Ha valóban tudni akarod valóságot ezzel kapcsolatosan, akkor tudod hol kell informálódni! A probléma, hogy jó úton haladsz a kognitív torzulás felé! ...de ez még változhat:) Ugyanis bizonyos szakterületeknek ez a fő problémájuk! Szép Napot!:)
 • jk88 tegnap, 19:21

  30
  Gorbacsovot játszhatta volna Gorbacsov is, hisz még él. :D
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!