Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Egyre kevesebb fiatal jelentkezik szakmunkástanulónak, a hiányszakmákban végzettek több mint fele pedig annak ellenére elhagyja a pályát, hogy munkájukra szükség lenne.

A városi fiatalok is inkább egyetemre és slágerszakokra mennek, ahelyett, hogy egy jól fizető szakmát tanulnának – túl sok üzleti kommunikátor, pénzügyi ügyintéző, kereskedelmi ügyintéző, irodai asszisztens kerül ki a képző intézményekből. És gondoljunk csak bele, vajon mi lenne velünk, ha nem lennének kétkezű munkások?
A német szakmunkások és kisiparosok érdekképviseleti szervezete, a Das Handwerk legújabb reklámfilmjében erre a kérdésre ad választ egy apokaliptikus történettel, amelyben az emberiség pár pillanat alatt visszakerül a kőkorszakba. Hiszen egy világban, ahol nincsenek házépítők, autószerelők, esztergályosok, pékek, villanyszerelők és textilipari szakmunkások, nem ér semmit a diploma és a sokévnyi tanulás, egyszerűen elvesznénk.

89 hozzászólás

 • woody #60 2010. május 25. 17:57

  65
  @Lauer: Bocs, de a felelősség nem a diplomások vállát terheli, legalábbis az elvégzett MUNKÁÉRT biztosan nem. A diplomások meg egyébként pont azt szajkózzák, amit te. Szóval egál. Vagy pedig Emberhez méltóan megtanulnak együtt dolgozni irodisták és gyakorlati melósok.
 • Lauer 2010. május 25. 21:07

  66
  Remélem nem megy ez az értelmes vita értelmetlen veszekedésbe, de úgy érzem már teljesen elkanyarodtunk, volt itt már szó gazdaságról meg politikáról stb.
  Tökéletesen értem mire utaltok, és nem akarom megvédeni az általatok említett "irodistákat", bármilyen végzettsége is van. De ne keverjük már össze a hivatalban ülő bürökrata, nagykörmű, hülye flegma picsákat a fizikussal, az orvossal, a vegyésszel, a biológussal, a jogásszal stb. (persze, most lehet ide írni a kapzsi orvost, az ilyen-olyan jogászt stb) A kettő NEM ugyanaz. Ezt ÉRTSÉTEK már meg.
  Golyóállónak: már írtam, de leírom még egyszer, pont az én környezetemben dolgozik egy ember, akinek (ahogy Te is mondtad) apuci, anyuci minden megadott, gyakorlatilag mindent [email protected] a szájába az élet. Én kevésbé voltam/vagyok ilyen szerencsés. Mindenemért amim van kőkeményen, centiről-centire, könyvről-könyvre MEGKÜZDÖTTEM. És sértő, hogy nap mint nap ez a kis gyökér bejön az irodámba és a pofámba röhög, mert alig keres kevesebbet mint én. És sértő, hogy az általatok említett aktakukaccal egy lapon említetek, mert diplomás vagyok. Én hiszem és tudom, hogy közületek is sokan sokat küzdtök/fogtok küzdeni. És becsülöm az ilyen embert, legyen az diplomás vagy sem. És kívánom, hogy mindenki annyit kapjon, amennyiért megdolgozott (Tudom, naív felvetés)
 • qqriq64 2010. május 25. 21:10

  67
  Hogy én is belevau az értelmiség kontra melós vitába nekem az a tapasztalatom közel harmincéves munkaviszonnyal a hátam mögött hogy igazából legtetvesebb legembertelenebb főnökök a melósból kimosakodott uborkafára felkapaszkodott gyökerek akik lefelé taposnak felfelé meg nyalnak. A melósból lett góré mindig bizonyítani akar meg akarja hálálni hogy kiemelték és pont ő az aki igazán lenézi a melóst. Az iskolázott főnökök viszont szakmailag a leggyengébbek. Nekem ez a tapasztalatom.
 • Tünci 2010. május 25. 21:15

  68
  na, ez egy jó post!van mondanivalója, érdekes és felhívja a figyelmet valamire, emellett még vicces is
 • kisokka #66 2010. május 26. 16:47

  69
  @qqriq64: Tökéletesen egyetértek, korábban szóltam is már valami ilyesmit...Szakmailag nem sokat ér a bőre egy szanaszéjjel iskolázott főnöknek, sajnos ez van:SSemmihez nem ért, egyedül észt osztani tud.Viszont ezt nem érti meg az "értelmiségi" agya, hogy nem csak elméletben kellene ismerni a szakmai dolgokat, tudni kellene, hogyan működik a gyakorlatban is.Nem foglalkozik vele, kapsz egy rajzot és úgy old meg, ahogy ő ezt megálmodta, holott szar az egész.Aztán persze, ha meg akarod mondani mi nem jó, egyből te vagy a kis gyökér melós, ő meg az agyoniskolázott, de persze, ha a végén mégsem jó, hát miért nem szóltál előre...A melósból lett főnökkel-dologban viszont vitáznék, mert aki ért is ahhoz amit csinál, abból nem lesz rossz főnök, ha tudod kezelni.Ha nem, akkor nem lesz sokáig főnök, mert utálja mindenki, mint a szart, kipöckölhető...
  @Lauer: Sajnos rengeteg aktahernyót ismerek, nem kell bemutatni őket.Egyetlen egy olyan arc volt köztük, aki olyan volt, hogy még a kocsmában is szóba állt velem, leültünk sörözni, jót dumálgattunk.Az is csak azért volt, mert építészmérnök létére, keverte már a betont, nem egyszer.Te viszont ezt nem fogod megérteni, hogy mi lesz majd az a munka, amit rábízol valakire(ha olyan területen dolgozol).Hiába magyarázom, elvakult vagy te is:DTe azt gondolod kőkemény munkának, amit az íróasztal mellett végzel, holott a melósokra egy percet sem gondolsz majd, csak annyit, amennyit ideírsz...
 • qqriq64 2010. május 26. 21:33

  70
  Mint mondtam mások a tapasztalataim. Általános gyakorlat hogy a melósok közül kiemelik a leggerinctelenebb legtörtetőbb patkányt aki tök hülye a szakmához arra viszont kiválóan alkalmas hogy sakkban tartsa a melósokat rázúdul minden gyűlölet ő lesz a rosszrendőr a főnök pedig a jóságos igazságosztó aki minden konfliktust elsimít de hogy hogynem a felkapaszkodott gyökér mindig a helyén marad. Tipikus oszd meg és uralkodj politika nagyon sok helyen alkalmazzák. Ha körülnéztek a környezetetekben szerintem sokan meg tudtok nevezni ilyent. A szakmai tudása irreveláns nem az a feladata, ha ismertek ilyeneket akkor látjátok hogy valójában nem csinál semmit.
 • JolyJoker 2010. május 26. 22:18

  71
  Ne nézzük már ennyire semmibe azokat akik hajlandóak plusz X évet tanulással tölteni és diplomát szereznek. Persze fárasztó és nehéz tud lenni a kétkezi meló de azért aki az asztal mögött ül annak meg fejben kell ott lennie napi sok órában. Az is eléggé fárasztó ám. Mindkét oldalon vannak naplopók akik egy vasat sem érdemelnének azért amit csinálnak. Nekem lesz diplomám de ettől függetlenül nem nézem le azt aki szakmát megy tanulni. De engem se nézzen le csak azért mert én nem a kétkezemmel dolgozok majd többet hanem a fejemmel.
  Mindekét oldalra szükség van ezt senki ne felejtse el.
  A videó meg jó volt nekem nagyon tetszett:D
 • Ynitsed 2010. május 26. 22:38

  72
  A zipernowsky Károly Műszaki szakközépiskola büszke tanulója vagyok. Munkásemberek nékül valóiaz nem lenne semmi. Ez a video nagyon jó és reális. 10 pont :D
  Amugy mi a szám címe ?
 • Lauer #69 2010. május 26. 22:40

  73
  @kisokka: Tényleg nem értem, miért beszélünk el egymás mellett. Mindegy. Továbbra is csak azt tudom hajtogatni: aki megküzd azért ami van, legyen az diploma, vagy szakma, az egérdemli hogy vigye valamire. És nem akartam személyekedni, ne haragudj, ha mégis sikerült. Ami engem illet, alsó-középosztálybeli családból származom és 14 éves koromtól minden nyarat kit güriztem a 40 fokos melegbe, hogy legyen egy kis mellékesem, (többek között a jogsimért is két nyáron át dolgoztam, szó szerint) az egyetem mellett is rendszeresen dolgoztam, a diákhitel ellenére. Szóval, minden tisztelettel, hidd el nekem, hogy látom/láttam mindkét oldalt.
 • kisokka #73 2010. május 26. 22:52

  74
  @Lauer: Lehet kicsit tele lett a tököm a büroval, ez meg az én hibám, mindegy, csípd a melósokat és sose lesz baj:beer:
 • Sponge 2010. május 26. 22:53

  75
  Sziasztok
  lassan 1 éve, hogy olvasgatom, és minden nap folyamatosan látogatom az oldalt, csak kisebb okok miatt nem valósult meg, a regisztrálás dolog.
  De hozzászólnék én is, kis buta 16 éves fejemmel.
  Szar tanuló vagyok, ki merem mondani, lehet bukok fizikából, nagyon nehéz a tanár tanításával (már ha az ér valamit) nagy koponya az öreg fizikusunk, de tanítása az nem ér egy marék lepkét sem!
  Viszont anyám néha nem 8, hanem 12 órákat dolgozik, és azt a munkát, amit anyum csinál, azt máshol szeretik, vagyis többet raknak a zsebébe...de ahol anyum dolgozik, ott örülhet, hogy kapnak fizetést... Adrenalint, és mindenféle energiaitalt töltenek, minden... és egy rabszolgatanya a cég. Csak anyum azért nem megy munkanélkülire, mert azzal se lennénk előbbre. Ráadás munkát találni, megfelelő végzettség híján szinte lehetetlen, vagy csak nagyon nehéz. + még az is hozzá jön, hogy anyum anyukája korán meghalt, és 2 testvérére kelett főznie, minden, és abba kellett hagyni a sulit. Földrajz tanár szeretett volna lenni, azóta sokáig takarítónőként dolgozott, most meg még a minimálbért meg sem ütő fizetésért hajszolnak, és még a túlórát sem fizetik ki nekik... Szóval én mind2 dolgozót megbecsülöm, azt is, akinek sok a papírmunkája,meg azt is, aki vért izzad a napi kenyérért! Mert sok ilyen van az országban. Uff, én beszéltem
 • henky111 #69 2010. május 26. 22:55

  76
  Néhányan nem képesek megérteni, hogy értelmiség nélkül pont ugyanúgy visszakerülnénk a kőkorszakba mint kétkezi munkások nélkül. Miközben elvárnák, hogy ne nézzék le a kétkezi munkát, ők lenézik a diplomásokat. :S
  Egyesek egész életükben az öklüket fogják rázni és másokra mutogatnak, na őket észérvekkel sem lehet meggyőzni semmiről..
 • Sponge 2010. május 26. 22:56

  77
  Nehéz jó állást találni.
  Ha tovább tudok menni 11-be, áldásom a számítógépre, inkább tanulok kicsit keményebben, a gépezés megvár.
  Anyum szerint jó eszem van, de nem nagyon hiszek neki :D
 • kisokka #76 2010. május 26. 23:34

  78
  @henky111: Ha éppen rám gondolsz, megértem, hogy kell a papírmunka is, de az öklömet nem hiába rázom és véletlenül, ezt viszont te is értsd meg.Az mindig is úgy volt, hogy a diplomás többet keres, mint a kétkezi munkás, nem is ezzel van bajom, hanem már leírtam párszor, hogy mivel...
 • JolyJoker #78 2010. május 27. 00:05

  79
  @kisokka: A többieknek meg az a baja amit már leírtak egy párszor, hogy mindenkit egy kalap alá vonsz és általánosítasz. Legalábbis nekem ez jött le a kommentjeidből. És miért vonod össze a diploma meglétét a bürokráciával? Számomra nem teljesen egyértelmű ez a párhuzam.
 • kisokka #79 2010. május 27. 16:01

  80
  @JolyJoker: Általában egy kalap alá vonom a diplomás embereket, de ritka kivételek vannak, nagyon ritkák...
  Egyébként a bürokráciáról nekem nem a karosszérialakatos jut eszembe, általában diplomás emberek vannak olyan pozícióban.
 • kisokka #79 2010. május 27. 16:14

  81
  @JolyJoker: Jut eszembe, nem is én hoztam fel először a diploma-büro dolgot, nézz utána...De egyetértek:P
 • Outlaw861106 2010. június 11. 12:02

  82
  A lényeg az arányokban rejlik. Mint minden másban....
 • csirike 2010. június 11. 14:08

  83
  ÉLJENEK A NYOMDÁSZOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • stepe 2010. június 13. 15:55

  84
  na :beer:-t mindenkinek
 • h4z4rd 2013. január 20. 13:53

  85
  A szó, amit címhez kerestél, a KÉTKEZI munkás. Amíg az ilyen egyszerű szavakat sem tudod jól használni, értelmetlen elolvasni a cikk további részét.
 • Rush #85 2013. január 20. 13:59

  86
  @h4z4rd: jogos :D
 • moot #85 2013. január 20. 14:28

  87
  @h4z4rd: Nem értem mi a baj, a kétkezű munkás ugyanúgy helyes és értelmes, lehet direkt írta ezt :lol:
 • h4z4rd 2013. január 20. 18:55

  88
  @moot: helyes, csak mást jelent.
 • nari 2014. február 7. 17:27

  89
  Nem is lenne rossz egy ilyen jövő.. Mindenki kap x földet épít rá házikót , eszik iszik amit termel..

  Egyébként lehet szidni a szakmunkát ,de nekem akkor is többet ér az ,hogy látom a munkám gyümölcsét mint az ,hogy milliókat keressek. Igen szükség van vezetőkre mérnökökre akik megtervezik amit én megcsinálok ,de szerintem a kettő nincs meg egymás nélkül. Neki kell valaki aki megcsinálja amit megrajzol, nekem meg meg kell rajzolják amit megcsinálok/vagy adjanak mintát:)/
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!