Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Régen a Középkorban (vagy még a korábbi időkben is) bevett szokás volt a holtakról festményt készíttetni.

Ezekkel két probléma volt: egyrészt nem voltak túl élethűek, másrészt csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak. A Viktoriánus kor azonban nagy újítást hozott ezen a téren, mégpedig a dagerrotípiának köszönhetően. (Puszta véletlen, hogy Viktória királynő uralkodásának kezdete, pont 1837-re esett és Daguerre is ezen az éven készítette első "ős fényképét".)
A mai ember számára a holtak ilyen módon történő fotózása elmehet a szokatlantól egészen a megbotránkoztatóig, de akkor más idők voltak. A fejletlenebb orvostudomány miatt igen sok kisgyermek, csecsemő halt meg, akiket így akartak megőrizni emlékükben a közeli hozzátartozók. Ezenkívül akkor még nem készült minden nap fénykép az emberekről, sok esetben az így elkészült darab volt az első és utolsó az érintett személyről. Ezt mutatja az is, hogy nagyon sok fotó nem a ravatalon, koporsóban fekvő holttestről készült, hanem felöltöztetve, életszerű pozitúrába beállítva. Habár a legtöbb ember, akikkel erről beszéltem "betegnek" tartották ezt a régi szokást, véleményem szerint sokkal inkább egy szép gesztus, kapaszkodás az emlékekbe. A XXI. században élő (és haló!) ember számára egy már kevéssé érthető kor szomorú hétköznapjait mutatják a fotók.

28 hozzászólás

 • Airmen 2014. május 27. 19:29

  1
  Lenint meg megnézheted élőben :D

  Egyébként szerintem nincs gond ezzel és teljesen érthető az ok is.Viszont egyik-másik azért kaphatott volna kicsit több tiszteletet, mert olyan pozíciót meg mindent kaptak hogy ha már az utolsó emlék akkor lehettek volna körültekintőbbek is.
 • Gpety #1 2014. május 27. 19:36

  2
  @Airmen: Így sikerült a beállítás. Biztos nem egyszerű egy magatehetetlen testet pozicionálni, ráadásul akkor egy fotó nem egy kattintás volt, eleinte több perces mozdulatlanságot kívánt (nyilván, ez leginkább az élő szereplőknek volt nehéz).
  Amúgy leginkább a gyerekek fotói szívszorítóak: van, amelyik olyan, mintha csak aludna, pedig tudjuk, hogy nem, illetve a másik véglet, akiken látszik, hogy milyen sokat szenvedtek. :(
 • Mr. Hyde 2014. május 27. 20:15

  3
  Nem vagyunk egyformák, részemről rohadtul nem érthető és felfoghatatlan, szerintem egyszerűen csak beteges. 30. kép a hideg kiráz, senki ne éljen át ilyet, hogy a saját gyerekét kelljen így látnia, ezek meg képesek még megörökíteni is borzasztó, csak elképzelem ahogy átélték a szülők a tragédiát ahányszor ránéztek a képre, minthogy meghagyták volna az emlékeikben ahogy utoljára látták élve...
 • Athesz 2014. május 27. 20:26

  4
  Plusz tegyük hozzá h a "magatehetetlen" test rohadt gyorsan elkezd megmeredni, ne felejtsük el h nem rongybabáról van szó.
  Szerintem tökre megérthető, ha egyszer akkoriban luxus volt fotózni de mégis akart rólla emléket és akkoriban ez is benne volt a fényképész kínálatában akkor miért ne.

  De a hideg kiráz az üveges tekintetű nyitott szemű kissráctól a 17esen.

  Aludjon legyen pózban okés DE CSUKJA MÁR LE A SZEMÉT.
 • Gpety #3 2014. május 27. 20:30

  5
  @Mr. Hyde: Néha az ember pont arra vágyik, hogy szomorú legyen. Amúgy meg el kell fogadni a hálált, amit senki sem kerülhet el. Bárki, bármikor, akár még ma is, nem lehet tudni.
  Más világ volt, másként tekintettek a halálra. Akkor a fertőzések, járványok miatt a csecsemő és gyerekhalál mindennapos volt. Olyan ez, mintha látnék egyszer egy balesetet, ami megrázna. Aztán látnék még egyet és minden nap egyet. Egy idő után teljesen másként állnék hozzá, mint mikor legelőször láttam.
  Ezek az emberek választottak: vagy egyetlen kép sem, vagy egy ilyen kép marad meg emlékként nekik. Szerintem jól választottak, még ha a vidámsághoz leheletnyi köze sincs a témának.
 • Mr. Hyde #5 2014. május 27. 20:33

  6
  @Gpety: Mondtam, nem vagyunk egyformák :) nekem ez nem normális, akárhonnan nézzük is.
 • Gpety 2014. május 27. 20:35

  7
  + Akkor még háznál ravatalozták fel a holttestet! Nálunk vidéken még cirka 40 éve sem volt hullaház, hanem egy kiürített szoba az elhunyt családjánál... Amit lát és megtapasztal az ember, azt meg is szokja és természetessé válik.
 • Gpety #6 2014. május 27. 20:37

  8
  @Mr. Hyde: Nekem sem normális, én sem készíttetnék ilyen fotót, de megértem a lényegét és ha kicsit belegondolok az adott kor körülményeibe, akkor semmi kivetnivalót nem látok benne.
 • adriai6 #6 2014. május 27. 20:43

  9
  @Mr. Hyde: neked adok igazat ez nagyon nem normális inkább képes vagyok egy életen át az emlékeimben őrizni akkor is ha soha egyetlen képnem készült róla mint hogy egy képet csináljak róla amikor halott az azért durva ebbe a helyzetbe gabalyodtam pár hónapja a kis leguánommal úgy hogy tapasztalatból mondom hogy ilyet csinálni szörnyű nem voltam képes rá viszont 1 órán keresztül csak álltam és bámultam szegényt és elmerengtem hogy milyen élete is volt mert a nagyobbik leguán mindig bántotta szegényt ezért el kellet őket szeparálni és nemcsak hogy egyedül élt mármint társ nélkül nem szexelhetett nem élhetet szabadon mármint az eredeti környezetükben hanem még hozzá félig le is volt bénulva két hátsó lábát nemtudta mozgatni mindig úgy vonszolta és kemény 5-6 évig így élt szerencsétlen de nem volt mit tenni tele volt rengeteg daganattal amit tudtunk meg tettünk érte de ebben kellet élnie és nem bírtam volna sehogy sem látni képen holtan bazmeg nemhogy a saját gyerekemet úgy képen holtan ez azét több mint beteges
 • Gpety #9 2014. május 27. 21:12

  10
  @adriai6: Na ezért raktam ki a +18-at.
 • uramisten 2014. május 27. 21:17

  11
  Némelyiknél nem egyértelmű számomra, ki az élő és ki a holt....
 • adriai6 #10 2014. május 27. 21:22

  12
  @Gpety: ja nem a posztod fikázom nyugi azzal nincs bajom arra ment a macsek hanem az emberekkel akik ilyet csinálnak egy kis állattal nem vagyok képes ilyesmit csinálni nem hogy emberrel most ezt ne is úgy értsd hogy nem bírom a halált mert ha valaki halott és képeken látom magasról leszarom ha nem ismerem mert nem tudom milyen ember volt stb nem is érdekel viszont nem fotózom le meg ilyenek mert az azért már durva hallottak iránt semmilyen tiszteletet nem mutatok mert már nincs miért viszont az emberek után akinek a tagja meg halt azoknak kell tisztelet mutatni azzal hogy nem csinálsz ilyet egyetlen dolgot fotóznák le az pedig a mocskos faszopó zsídók azok a budos korcsok azokat szívesen ugyan is egy halott zsídót nem láttam még és szerintem elég sokan nem :D de a legdurvább ha a saját gyereked fotózod holtan na az már tényleg mindenen túl tesz az azért durva
 • Gpety #11 2014. május 27. 21:23

  13
  @uramisten: Igen, van amelyiknél én is fürkésztem ezt, de szerintem ez volt a cél és az a beállítás számított jónak, ahol a holt élőnek látszott. Van, amelyiknél egyértelmű, de ott lehet, hogy nem volt lehetőség a rendes beállításra, vagy mikor előhívták a képet, akkor ez lett az eredmény, ismétlésre pedig nem volt lehetőség...
 • He11corp 2014. május 27. 21:41

  14
  Ezeken a képeken minden szereplő halott...:-)

  (Van aki akkor is az volt amikor készültek,de a jelenlegi álláson ez egy szemernyit sem változtat.)

  Szóval fölösleges "megdöbbenni" .Mind megyünk utánuk a sunyiba...:-)

  "Az élet nagyon veszélyes,még senki sem élte túl."
 • lepi #12 2014. május 27. 22:31

  15
  @adriai6: Te feltettél szerdán egy motorcsónakos videót.Akkor nem akartam írni,nem volt kedvem.Délután 5.től sötétig kerestünk motorcsónakkal egy 14 éves "eltünt" gyereket.Aztán mindennap,vasárnap reggel ötig.Akkor találtam meg,itt a lakásomtól 100 méterre.Erre itt ez a poszt.Most nekem nem tetszik.
  Nem az hogy hulla,hanem hogy gyermek volt.
 • adriai6 #15 2014. május 27. 22:35

  16
  @lepi: az durva :( de az megint más, de nem álltál neki fotózni ...
 • lepi #16 2014. május 27. 22:46

  17
  @adriai6: Hát nem.Eszembe sem jutott volna.
  Az agyam azért rögzítette mint egy fotót.
 • Henti82 2014. május 27. 22:59

  18
  :(
 • adriai6 #17 2014. május 27. 23:00

  19
  @lepi: ebben a lebosszantóbb hogy nem volt ideje kiélni magát előtte volt még sok idő akkor is hogy nyomor és egyéb szarság van a világon az emberben attól még benne van az élni akarás de az egyetlen dolog amit tehetünk hogy elfogadjuk azt amit látunk Palesztinában is mik vannak? vagy mondjam azt hogy izra geci? akik foszfor bombával bombázzák a palesztinokat ? tudni illik a foszforbomba a világ MINDEN táján illegális de senki egy kurva szót nem szól a zsiciknek ez azért érdekes főleg a foszfor bombahatásai hogy mekkora szenvedést okoz több száz gyereknek naponta ha a gázt amit kibocsájt be lélegzed vagy megfulladsz vagy majdnem hogy azonnal rákos daganatok és egyéb jön ki rajtad/benned ha feletted robban fel és beterít szarrá éget a felismerhetetlenségig ha egy bizonyos közelben vagy ugyan úgy rákos leszel majdnem hogy azonnal kb 2 perc és a rákos hatás meg is van de ezzel kell most élni amíg valami nem történik és remélem most már közel van pont ma láttam videót is mi volt ha érdekel faladon belinkelem szét lőttek majdnem hogy egy egész várost oroszban és már voltak egy pár városban de ez mind csak provokáció de egyszer pattanjon el az ér Putyinban valószínűleg kő kövön nem marad
 • lepi #19 2014. május 27. 23:14

  20
  @adriai6: Na ezért útálom és vetem meg a "görbeorrúakat".
  Valahol régen olvastam:ha egy politikai vagy történelmi cselekedetet nem értesz,keresd a zs.dót.
  És baszki milyen igaz.
 • adriai6 #20 2014. május 27. 23:17

  21
  @lepi: nem véletlen utálják a magyarokat és nem véletlen választották magyar országot új otthonuknak a zsicik
 • Airmen 2014. május 27. 23:26

  22
  Na, a kedvenc beszédtémám :D
 • lepi #21 2014. május 27. 23:26

  23
  @adriai6: Ezt a témát azért szoktam hanyagolni,mert órákig tudnék róla beszélni.
 • adriai6 #23 2014. május 27. 23:28

  24
  @lepi: rotfl értem a célzást :D:D amúgy én is de most el vagyok
 • lepi #24 2014. május 27. 23:31

  25
  @adriai6: Arról nem is beszélve hogy aki érti miről van szó annak felesleges sorolni,aki meg nem azt úgysem lehet meggyőzni.
 • adriai6 #25 2014. május 27. 23:32

  26
  @lepi: jaja
 • jk88 2014. május 28. 00:38

  27
  Több, mint aberrált. De legalább nem mozdultak be.
 • zozo7711 2014. május 28. 10:24

  28
  Bizarr.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!