Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Nem a legszebb látvány és mellé igen szar érzéseket kreál. De mellé szolgáltam egy kis érdekességgel, nagyon állat leírással. Ha a videót nem is tervezed megnézni, legalább ezt a hangulatos ismeret terjesztőt olvasd el. :D

A National Geographic tévécsatornáján is gyakran felbukkanó Mike Leahy világjáró-kalandor 10 igen ijesztő fertőzést osztott meg a cnngo.com oldalán. Mindegyiket olyan állat okozza, amely a., több lába van, mint nekünk vagy b., rettenetesen gusztustalanul fest, c., pici, d., egzotikus vidékeken találkozhatunk velük. (Kiegészítés a d.,-hez: nekünk európaiaknak egzotikusak, a szub-szaharai klasszika filológus Koppenhágáról és Csepelről ír úgy az akadémiai földmérő társaság zsurnáljában, mint vadregényes táj.)
1., Loa loa
Ez a kis rohadék egész közelről megtekinthető, merthogy ő egy szemgolyó-kajáló kukac. Angol nevén "mangó légyként" ismert szárnyas petéjéből kel ki. Nem csatolunk képet, mert meggugliztuk, és rosszakat fogunk álmodni.
Leahy megnyugtat: az élmény csak kellemetlen, de nem valószínű, hogy a kukac szúrós tekintetétől kimulnánk. Talán meg sem vakulunk. Csak le kell mondanunk arról, hogy a továbbiakban "csillagszeműnek" szólítanak.
2., Merénylő
Úgy viselkedik mint egy kullancs, csak nagyobb és kizárólag álmunkban támad. Kedvenc támadási felülete az arc, az ajkak és a szemhéj. Mindenféle kommandós felszereléssel közeledik, mint termokamera és kemoérzékelő, majd mélyen arcunkba bámul, harap, és kiszíjja a vérünket.
Míg hosszan elcsattan a potrohpuszi, addig teleszennyezi a véráramot. A következményeihez kérjük, hogy a Kedves Olvasó tanulja meg az orvosi latin szótárat Paracelsustól napjainkig. Mindenesetre szív- és emésztési bajokkal küzdünk életünk végéig, ha nem fedezzük fel a fertőzést időben. Az életünk vége pedig hamar és mocskosan jön el, mert a mérgezés leállíthatja az emésztőrendszer izomműködését. A többit tessék elképzelni, mert le nem írjuk.
3., Robotlégy
Dél-Amerika hatalmas legye könnyen felismerhető, és ezt tudja magáról. Úgyhogy túszul ejt más legyeket, telepakolja őket a saját petéivel, majd velük végezteti el a feladatot.
Az ártatlan légynek látszó petehordozó az áldozatra települ. Bulváros rettegéskeltés céljából: a Kedves Olvasóra, avagy Önre száll, lerakja a petéket, azok beköltöznek az emberi húsba, avagy a Kedves Olvasó, avagy az Ön húsába, és felfalják.
Kezelhető sebészi beavatkozással: a fertőzött területet kivágják. Hogy mekkora késsel? A pengeméret a fertőzés idejével egyenesen arányos.
4., Trópusi ilyen féreg, olyan féreg, amolyan féreg
Egy halom mélységi felderítő lakik a trópusi éghajlat húsételeiben. Ha nincs rendesen megfőzve a steak, akkor számítsunk arra, hogy kapunk egy albérlőt. Ezek szeretik és tisztelik tudásunkat, ezért beköltöznek az agyunkba. Innentől kezdve egyre gyakrabban nézünk bambán – mármint Ön és a Kedves Olvasó.
5., A sunyi medúza
Az irukandji néven emlegetett medúza csípése nem érezhető. A támadás első jele a kifejlődött irdatlan fájdalom.
Ausztrália keleti partjainál randalíroz a csendes gyilkos – Leahy azt javasolja, hogy viseljünk védőruhát.
6., Banánpók
Neve hangzása már-már mosolyt fakaszt, hiszen ki fél egy banánról elnevezett póktól? Vagy egy dinnyéről elnevezett csigától? Hogy pontosan honnan ered a név, nem tudjuk, de sejtjük: a pók csípés akár 4 órás permanens erekciót is okozhat. Halálos is lehet, ez persze nem feltétlen a legrosszabb módja a halálnak.
7., Vérkukac
Ha van vérfarkas, akkor van vérkukac is. Tiszta vízben élő csigákban vernek tanyát, de ha megérzik az emberi szeretet melegét, átköltöznek és szépen lassan, akár 10-12 év alatt pusztítják el a szervet, ahová belakták magukat. Kellemes mellékhatása a végtelen nyugalom, hiszen a vérkukac költözködése csigavérátömlesztésként is ismert.
Bilharzia néven is ismert, leginkább a szennyezett latin-amerikai és szub-szaharai vízben kapható el. Állítólag lakik egy termetes bilharzia-kolónia az Asszuáni-gát duzzasztójában, sőt, még Brazilia kevésbé klórozott mesterséges medencevizeiben is találunk.
8., Buckalakó légy
Szereti a homokot Új-Zélandon is, de itt csak erős viszketést okoz csípése. Dél-Afrikában azonban ha megtámdja Önt, Kedves Olvasó, akkor az utolsó vacsora, amit lát, az a saját szeme – merthogy megkajálják a buckalakók.
Amúgy az unalmas, hétköznapi, magyar rovarokkal szembeni védekezés megteszi.
9., Csontkovács
A csonttörtéses-láz okozója. Ha először harap, még túléljük. Ha másodszor, akkor elfolyósodnak a belső szerveink, és távoznak orrunkon-fülünkön. Dél-Kelet-Ázsiát kedvelik. Elefántiázis okozója: "elefántkór, azon bántalom, mely a bőrt az alatta levő kötőszöveti rétegekkel együtt oly módon megváltoztatja, hogy a megtámadott testrész nagyságra és alakra nézve az elefántbőrhez hasonló vastagságot és feszültséget mutat" (Pallas). Megtámadott testrész lehet a here például, ami nagyjából egy barokk katedrális tonyában himbálózó harangjához nő fel.
10., Kandiru hal
Még a piranhánál is jobban rettegjék, akik az Amazonason utaznak. Elkerülni könnyű: ne vizeljünk a folyóba, hiszen ízét és szagát afrodiziákumként szippantják be, mielőtt beköltöznének a húgycsőbe. Gyors halál, olyan gyorsan lakomázik, hogy még a sebészhez sem jutunk el – állítja a kalandor Leahy.

7 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!