Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

A 2013-ban elindított Kék Bálna a Moszkva közelében élő, 21 éves Filipp Bugyejkin „találmánya”. Internetes álneve Filipp Fox volt, a játékot a Facebook orosz változatán, a V Kontakte oldalon terjesztette, az úgynevezett f57-es csoport gazdájaként. Bugyejkint tavaly novemberben letartóztatták, legalább 15 fiatal halálba kényszerítésének vádjával, akiket internetes oldalán vett rá az öngyilkosságra.

A játék ötven szintből áll, és a résztvevőnek a „kalauztól”, „mentortól” kapott utasításoknak kell eleget tennie, ötven nap alatt. Ezek a legképtelenebb követeléseket tartalmazzák. Ha a játékos valóban hajlamos eleget tenni mindezeknek, akkor a nyílt csoport gazdájától meghívást kap egy zárt csoportba. Itt a „mentor” kezdetben csak kisebb feladatokat kér tőle, például azt, hogy lopjanak el valamit egy boltból, másszanak fel magas épületek tetejére, szigetelődjenek el családjuktól, társaiktól, keljenek fel az éjszaka kellős közepén, nézzenek meg horrorfilmeket…

Később a feladatok egye nehezebbeké válnak, megkérik a játékost, tetováltasson, esetleg zsilettpengével rajzoljon kék bálnát vagy más ábrákat a karjára, vágja le egyik ujját, végezzen öncsonkítást.

Eközben a „mentor” igyekszik minél inkább megismerni jövendő áldozatát, kitapogatja gyengéit, szenvedélyeit, félelmeit. A feladat teljesítése közben játékos nem csalhat, az elkövetett tettet ugyanis videó felvétellel kell bizonyítania. A mentor a lelkére köti, hogy feladatairól senkinek se szóljon.

A feladatok elvégzése elvileg nem kötelező, hiszen a játékost senki sem kényszerítheti rá minderre, ám sok választása nem marad. Aki ugyanis meghátrálna, azt a „mentor” megfenyegeti azzal, hogy rosszat tesz majd családtagjaival, esetleg meg is öli őket. A horrorfilmek nézésére kötelezett, a mentor teljes hatása alá került hiszékeny fiatal pedig mindezt kész valóságként elfogadni.

A feladat elvégzését videó felvétellel bizonyítani tudó játékos léphet csak a játék következő szakaszába. Az ötvenedik szakaszban a „mentor” a játékos öngyilkosságát követeli – a játékot csakis így nyerheti meg. A visszarettenő fiatallal a „mentor közli”, hogy akkor majd ő végez vele – és családjával is. A „mentorok” jelmondata: „Ha öngyilkos leszel, nyertél. Ha nem, mi majd segítünk”. A játékosnak tehát végső soron csak két lehetősége marad: vagy öngyilkos lesz, vagy a mentor végez vele. Legalábbis ő így gondolja.

28 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!