Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
2002. július 27.-e szép napos idő volt, a Sknylivi légibemutatóra közel 10000 ember látogatott el.

Az Ukrán 14. légierő 60. évfordulóját készültek ünnepelni az Ukrajnai repülőtéren.
Volodimir Toponár és Jurij Yegorov tapasztalt pilóták voltak, rájuk bízták a légiakrobatikai mutatványokat egy jól felkészített Su-27-es vadászgéppel, semmi nem utalt a baljós fejleményekre.
12:52 perckor egy lefelé tartó orsóból alacsonyan kijőve, megemelték a gép orrát, hogy a reptér felett áthúzva megmutassák a közönségnek a gép hasát. Azonban a manőver nem sikerült, a repülő lefelé sodródott, és mivel túlhúzták az orrát, a bal szárnya ledobta a felhajtóerőt, és a földhöz csapódott. A két pilóta rögtön tudta, innen nincs más kiút mint a katapultálás, el is pattintották magukat. A gép a földhöz vágódott, ahol végigcsúszott a kifutópályán elütve több parkoló repülőt és a szétrepülő roncsok rengetek nézelődő embert sebesítettek meg. Szó szerint véres tarolást végzett közöttük, majd a gép átbukfencezett és felrobbant.
A többi ember azonnal rohant segíteni, de elképesztő pusztítással néztek szembe. 77 néző azonnal meghalt (köztük 28 gyerek), ezenkívül 543-an megsebesültek különböző mértékben. 100 fő azonnali kórházi ellátásra szorult.
A két pilóta kisebb sérülésekkel ért földet és hagyták el a helyszínt.

A hosszadalmas vizsgálat a pilótákat hozta ki fő bűnösnek, amiért merész manőverbe kezdtek alacsonyan és azt elvétették.
Volodymyr Toponar-t 14 évre, Jurij Jegorov-ot 7 évre ítélték el tömegbaleset okozásáért. Ezenfelül 7,2 millió ukrán hrivnya (1.18 milló Euró), és 2.5 millió hrivnya vagyoni kártérítésre ítélték őket.
A pilótákat azzal vádolták, hogy nem gyakoroltak eleget a manőver tökéletes végrehajtásához. Toponar ez ellen azzal tiltakozott, hogy több repülési időt kért ennek gyakorlására, de elutasították a kérését. Sőt a repülési terv is hibás volt, ezt igazolva bemutatták a repülési hangfelvételt, amin jól hallható, hogy tanácstalanok voltak, hogy merre is vannak a nézők? A repülési terv kidolgozóját és aki elutasította a további gyakorlást nem ítélték el, nem volt ellene bizonyíték.
Viszont három másik katonai tisztviselőt bűnösnek találta a parancsok be nem tartása, gondatlanság és a repülési szabályok megsértése miatt, ők 6-6 illetve 4 év büntetést kaptak. Illetve Viktor Strelnykov tábornokot lemondásra kényszerítették.

6 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!